Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 07-Φεβ-2020 11:59

  Axia: Έρχονται νέες εκδόσεις Tier II από Alpha Bank, ΕΤΕ, Πειραιώς και πιθανώς Eurobank

  Axia: Έρχονται νέες εκδόσεις Tier II από Alpha Bank, ΕΤΕ, Πειραιώς και πιθανώς Eurobank
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  H έκδοση του Tier II από την Alpha Bank από την οποία άντλησε 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,25% προσθέτει 104 μονάδες βάσης στον δείκτη συνολικού κεφαλαίου της τράπεζας και αποτελεί μέρος του στρατηγικού σχεδίου του ομίλου, όπως σημειώνει η Axia Research σε νέα έκθεσή της, διατηρώντας τη σύσταση "αγορά" για τη μετοχή της συστημικής τράπεζας με τιμή-στόχο τα 2,5 ευρώ.

  Όπως σημειώνει, το σχέδιο της Alpha Bank περιλαμβάνει την έκδοση 200 μονάδων βάσης Tier II τίτλων (δηλαδή 800-900 εκατ. ευρώ) για να υποστηριχθεί η προσπάθεια μείωσης των NPEs, διατηρώντας τον μεσοπρόθεσμο δείκτη συνολικού κεφαλαίου στο 17% έναντι του 18,1% στο τρίτο τρίμηνο του 2019. Επιπλέον, ο αντίκτυπος στα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) εκτιμάται στα 21 εκατ. ευρώ ετησίως, το οποίο μεταφράζεται σε 3 μ.β. στο κεφάλαιο. Έτσι η  Axia επισημαίνει ότι στις τελευταίες της εκτιμήσεις είχε προβλέψει μία έκδοση Tier II ύψους 400 εκατ. ευρώ από τη συστημική τράπεζα με επιτόκιο 7%, κάτι το οποίο είχε οδηγήσει στην εκτίμηση για αρνητικό αντίκτυπο στο NII ύψους 28 εκατ. ευρώ (ή 4 μονάδες βάσης στο κεφάλαιο).

  Όσον αφορά το βιβλίο προσφορών του Tier II, η Axia τονίζει ότι υπερκαλύφθηκε κατά 11 φορές περίπου, υποδεικνύοντας ότι η ζήτηση για τους ελληνικούς τίτλους Τ2 γίνεται όλο και πιο έντονη (οι προσφορές για το Tier II των 400 εκατ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας ανήλθαν σε περίπου 1,7 δισ. ευρώ από περίπου 140 επενδυτές και η ζήτηση για το Tier II των 400 εκατ. ευρώ της Πειραιώς ήταν στα 850 εκατ. ευρώ από περισσότερους από 135 επενδυτές).

  Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2019, ο νέος pro-forma δείκτης συνολικών κεφαλαίων αυξάνεται στο 19,1% έναντι της απαίτησης SREP, του 14,0%, κάτι που μεταφράζεται σε μαξιλάρι κεφαλαίων ύψους  2,6 δισ. ευρώ για την Alpha.

  Οι εκτιμήσεις της Axia για τον δείκτη CET1 στο 18,2% στο δ’ τρίμηνο και τον δείκτη συνολικού κεφαλαίου στο 19,3% περιλαμβάνουν το αναμενόμενο χτύπημα ύψους 2 δισ. ευρώ στο κεφάλαιο του ομίλου από την τιτλοποίηση Galaxy και την πώληση της Cepal, καθώς και την προσαρμογή των δεικτών RWA του ομίλου (-7,8 δισ. ευρώ) από τη μείωση των ΝΡΕs.

  Η Axia χαιρετίζει την έκδοση της Alpha, το πρώτο ελληνικό Tier 2 για το 2020 και το τρίτο από τον Ιούνιο του 2019, επιβεβαιώνοντας τη θετική δυναμική που υπάρχει γύρω από τις ελληνικές τράπεζες. Με βάση τις τρέχουσες κεφαλαιακές απαιτήσεις, 200 μ.β. του σταθμισμένου για τον κίνδυνο ενεργητικού των τραπεζών πρέπει, ιδανικά, να καλύπτεται από Tier II εργαλεία. Η μεγάλη πλειοψηφία των κεφαλαίων των τραπεζών αποτελείται από κοινά ίδια κεφάλαια, τα οποία είναι η πιο ακριβή μορφή κεφαλαίου που μπορούν να κατέχουν.

  Έτσι, εκτιμά ότι θα διατεθούν φέτος στην αγορά συνολικά 1,5 δισ. ευρώ τίτλων Tier II από την Alpha, την ΕΤΕ και την Πειραιώς, ή 2,5 δισ. ευρώ εάν η Eurobank αντικαταστήσει το υφιστάμενο Tier II κεφάλαιο ύψους 228μ.β που έχει, εκδίδοντας στις αγορές Tier II τίτλους. Επίσης σημειώνεται πως η έκδοση της Εθνικής πρόσθεσε 108 μονάδες βάσης στα κέρδη του ομίλου ενώ της Πειραιώς προσέθεσε 85 μ.β. στους δείκτες της.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ