Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 17-Οκτ-2019 17:23

  Τείχος... στις 860 μονάδες βρήκε και πάλι το Χρηματιστήριο

  Τείχος... στις 860 μονάδες βρήκε και πάλι το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Μπορεί να πολιορκεί τις 860 μονάδες για τρεις συνεδριάσεις ήδη, αλλά όπως όλα δείχνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών χρειάζεται μεγαλύτερες δυνάμεις, από αυτές που έχουν συγκεντρωθεί κατά τη συσσώρευση αυτής της εβδομάδας, για να διασπάσει αυτήν την απαιτητική αντίσταση.

  Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,11% στις 859,32 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 856,15 μονάδων (-0,26%) και 864,23 μονάδων (+0,68%). Ο τζίρος ανήλθε στα 74,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 30,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 426 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,13%, στις 2.135,22 μονάδες, ενώ στο +0,01% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.215,25 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,01% στις 819,44 μονάδες.

  Από σαράντα κύματα πέρασε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο τελικά κατέληξε στο ίδιο σημείο που ήταν και στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, δηλαδή πλησίον αλλά κάτω των 860 μονάδων. Η διάσπαση της αντίστασης αυτής έχει μετατραπεί σε έναν γρίφο που ουδείς μπορεί να προβλέψει το μείγμα των εξελίξεων που μπορεί να την τροφοδοτήσει, αν και σήμερα πήρε η αγορά μία γεύση γι’ αυτό.

  Ποια ήταν αυτή; Η αρχική ευφορία από την κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, η οποία έφερε τον Γενικό Δείκτη έως τις 864 μονάδες. Σε μια ρηχή αγορά, οι πωλητές, με "όχημα" την Coca Cola, δεν επέτρεψαν στον Γενικό Δείκτη να κινηθεί υψηλότερα, ενώ στο μεταξύ η δεύτερη ανάγνωση των εξελίξεων γύρω από το Brexit αποθάρρυνε τους αγοραστές, οι οποίοι αναδιπλώθηκαν σημαντικά.

  Όπως έχουν σημειώσει όλες τις προηγούμενες ημέρες οι εγχώριοι αναλυτές, οι εγχώριες προϋποθέσεις για μια ανοδική διαφυγή έχουν δημιουργηθεί. Αυτό που απομένει είναι το έναυσμα που θα δώσει στους αγοραστές τα ηνία. Και αυτό δεν έχει έρθει ακόμη, παρά το γεγονός ότι όπως όλα δείχνουν το ζήτημα του Brexit μπαίνει σε μία τροχιά. Το αρνητικό είναι ότι η τελική εικόνα γύρω από το εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ με συμφωνία θα το μάθουμε το Σάββατο, από την ψηφοφορία του βρετανικού κοινοβουλίου, με την αυριανή συνεδρίαση να έχει πολλές πιθανότητες να κινηθεί όπως και οι προηγούμενες, υπό την αίρεση ότι η λήξη των παραγώγων δεν ανατρέψει τα δεδομένα.

  Πάντως, κλείνοντας το μέτωπο του Brexit, οι ξένοι του ΧΑ προφανώς θα εστιάσουν περισσότερο στις εγχώριες εξελίξεις, οι οποίες το τελευταίο διάστημα είναι θετικές. Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, ήδη οι περισσότεροι διεθνείς οίκοι έχουν εκφραστεί θετικά για την έγκριση του σχεδίου Ηρακλής, που θέτει τις βάσεις για μια πιο ενεργητική διαχείριση και απομείωση του όγκου των προβληματικών δανείων στις ελληνικές τράπεζες. Η Moody's μάλιστα θεωρεί το γεγονός ως "πιστωτικά θετικό", ενώ και η DBRS αναφέρει ότι ο "Ηρακλής" θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενδυνάμωση των ελληνικών τραπεζών, κάτι που θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάκαμψη.

  Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχάλκο κράτησε την αγορά με το +3,05% που σημείωσε, ενώ ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και Aegean έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Πειραιώς, Φουρλής και Cenergy.

  Στον αντίποδα, Λάμδα, Coca Cola, Titan, Jumbo και Σαράντης ήταν τα μεγάλα βαρίδια ακόμη και όταν ο γενικός δείκτης επιχειρούσε ανοδικά, καθώς σήμερα σημείωσαν απώλειες άνω του 1%, ενώ μικρή πτώση κατέγραψαν οι Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα και Ελλάκτωρ. Χωρίς μεταβολή οι Εθνική, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια και Alpha Bank.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ