Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Νοε-2018 14:13

  Ελέγχει τις πιέσεις το Χρηματιστήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Προσπάθειες να περιορίσει τις πιέσεις που δέχεται από μερίδα τίτλων του κάνει αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο, αν και αδυνατεί να απορροφήσει την πτώση, δεν επιτρέπει αυτή να λάβει διαστάσεις.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,19% στις 618,24 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 12,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 7,9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,32% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.631,68 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,29% στις 489,01 μονάδες.

  ...

  Αν και κατάφερε νωρίτερα να κινηθεί για λίγη ώρα σε θετικά εδάφη, το Χρηματιστήριο δεν μπορεί να απορροφήσει πλήρως τις πιέσεις που δέχονται ορισμένοι δεικτοβαρείς τίτλοι του, όπως η Πειραιώς, η Εθνική και η ΔΕΗ. Η προσπάθεια της ανόδου της Alpha Bank, αλλά και του ΟΤΕ, δεν δείχνουν ικανές να αλλάξουν το κλίμα, το οποίο παραμένει εύθραυστο.

  Και αυτό διότι το Χρηματιστήριο έχει βρεθεί, από την προηγούμενη εβδομάδα, στο προσκήνιο των index trucked funds, τα οποία ακολουθούν τους δείκτες του MSCI, η σύνθεση των οποίων θα αναθεωρηθεί σε μία περίπου εβδομάδα από σήμερα, και συγκεκριμένα στις 13 Νοεμβρίου. Η μεγάλη συζήτηση βέβαια περιστρέφεται γύρω από τις τραπεζικές μετοχές, εξαιτίας των μεγάλων απωλειών που έχουν καταγράψει από τις αρχές Σεπτεμβρίου στις κεφαλαιοποιήσεις τους.

  Έτσι, μετά τη UBS, η Wood θεωρεί ότι η αφαίρεση της Τρ. Πειραιώς από τον δείκτη MSCI Greece είναι κάτι παραπάνω από πιθανή, καθώς η κεφαλαιοποίησή της είναι πλέον πολύ κάτω από το όριο για παραμονή της τον δείκτη και έτσι αναμένει ότι η MSCI θα προχωρήσει στη διαγραφή της. Έτσι, από το πρωινό +4,54%, η Πειραιώς αυτή τη στιγμή υποχωρεί κατά 2,94%, με την κεφαλαιοποίησή της να είναι στα 475 εκατ. ευρώ.

  Επίσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UBS, η έξοδος της Πειραιώς από τον δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών θα οδηγήσει σε ρευστοποιήσεις ύψους 27,32 εκατ. δολ. ή 19,79 εκατ. μετοχών. Η ελβετική τράπεζα δεν εξηγεί τον λόγο που εκτιμά ότι η MSCI θα προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση, ωστόσο να σημειώσουμε πως σε ανάλογο report της η Societe Generale την περασμένη εβδομάδα, η οποία επίσης εκτιμά ότι η Πειραιώς θα βρεθεί εκτός του δείκτη των αναδυόμενων αγορών, σημείωσε πως η κίνηση αυτή έχει να κάνει με το ύψος της κεφαλαιοποίησης της.

  Αν και περαιτέρω διαγραφές από τον MSCI Greece αποκλείονται από την Wood, δεν είναι διόλου απίθανο η Ελλάδα να έχει ισχνή παρουσία στον δείκτη των αναδυόμενων αγορών, αφού εκτιμάται ότι θα αφαιρεθούν τόσο η Εθνική όσο και η Eurobank (Societe Generale). Πάντως, όπως σχολιάζουν εγχώριες χρηματιστηριακές πηγές, το timing της αφαίρεσης είναι σημαντικό, καθώς τα ξένα χαρτοφυλάκια το τελευταίο δίμηνο κάθε έτους, ειδικά τον τελευταίο μήνα, σχεδιάζουν τις στρατηγικές του επόμενου ημερολογιακού 12μήνου. Με τις ελληνικές τράπεζες εκτός των δεικτών που η πλειονότητα των χαρτοφυλακίων παρακολουθεί, δεν θα είναι πιθανό να δούμε το τραπεζοκεντρικό Χρηματιστήριο να χάνει κρίσιμα κεφάλαια για το 2019.

  Στο ταμπλό τώρα, εκτός της Πειραιώς, απώλειες που ξεπερνούν το 1% καταγράφουν οι ΟΛΠ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Μυτιληναίος, Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, Aegean και Βιοχαλκο.

  Στον αντίποδα, η Jumbo ενισχύεται κατά 1,14%, με τις ΟΤΕ, Eurobank, Τιτάν, Grivalia, Λάμδα, Σαράντη, Alpha Bank, Motor Oil και Φουρλή να ακολουθούν με μικρά κέρδη. Χωρίς μεταβολή η Τέρνα Ενεργειακή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων