Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Αυγ-2020 06:45

  Το deal των Hines-Henderson στη Βούλα, ο Δήμαρχος και το Μουσείο Μπενάκη

  Το deal των Hines-Henderson στη Βούλα, ο Δήμαρχος και το Μουσείο Μπενάκη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Μία από τις μεγαλύτερες οικιστικές αναπτύξεις στην Ελλάδα, μετά από αυτήν που θα αποτελέσει τμήμα της Μητροπολιτικής Παρέμβασης στο Ελληνικό, επιδιώκει να υλοποιήσει το κοινό σχήμα των εταιρειών Hines και Henderson.

  Οι δύο εταιρείες, χθες, με κοινή ανακοίνωσή τους, έκαναν γνωστό ότι προχώρησαν στην αγορά από το Μουσείο Μπενάκη έκτασης 71 στρεμμάτων στο προάστιο της Βούλας, όπου σχεδιάζουν να αναπτύξουν συνολικά 400 κατοικίες, υλοποιώντας μία επένδυση της οποίας το εκτιμώμενο ύψος είναι της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ.

  Το τίμημα κτήσης του ακινήτου παραμένει άγνωστο, όμως, η αντικειμενική αξία στη συγκεκριμένη περιοχή ανέρχεται σε περίπου 630 ευρώ ανά τ.μ., ενώ το 2007 σε αντίστοιχο εγχείρημα πώλησης του ακινήτου είχε κατατεθεί προσφορά της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr.

  Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που σχεδιάζονται στο εγχώριο real estate. Στηρίζεται στην ισχυρή ζήτηση για κατοικίες στα προάστια που γειτνιάζουν με το αττικό παράκτιο μέτωπο, αλλά και στη δυναμική που δημιουργεί το έργο της αξιοποίησης του Ελληνικού. 

  Η απαλλοτρίωση

  Ωστόσο, τα επενδυτικά σχέδια των Hines και Henderson φαίνεται να βρίσκουν αντίθετο το Δήμαρχο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλο. Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου στις 13 Ιουλίου ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου με το χαρακτηρισμό επτά από τα οκτώ οικοδομικά τετράγωνα, που απαρτίζουν το οικόπεδο των 71 στρεμμάτων, ως κοινόχρηστων χώρων, πρασίνου και χώρων για τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων. 

  "Το ακίνητο βρίσκεται σε διαδικασία απαλλοτρίωσης με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Δεν είναι δυνατή η οικοδομική δραστηριότητα στην έκταση όσο θα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της απαλλοτρίωσης" σημειώνει στο Capital.gr ο κ. Κωνσταντέλλος.

  Το Capital.gr επιχείρησε να επικοινωνήσει με τη Hines Greece, θέτοντας το ερώτημα κατά πόσο η απόφαση του δ.σ. της Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, θα μπορούσε, πράγματι, να αλλάξει τα δεδομένα της σχεδιαζόμενης επένδυσης. Ωστόσο, η επικοινωνία υπήρξε δυσχερής και κατ' επέκταση ανέφικτη. 

  Ως εκ τούτου, επικοινώνησε με τον πωλητή της έκτασης, το Μουσείο Μπενάκη στου οποίου την κυριότητα περιήλθε το ακίνητο ως κληροδότημα. 

  "Το Μουσείο Μπενάκη για την εκπλήρωση των κοινωφελών σκοπών του αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ακίνητη περιουσία του. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η εκποίηση των 71 στρεμμάτων, εντός σχεδίου, στη Βούλα Αττικής προς την κοινοπραξία Henderson Park και Hines. Η εκποίηση αυτή είναι απολύτως νόμιμη και ισχυρή καθόσον το Μουσείο Μπενάκη ήταν ο απόλυτος κύριος, νομέας και κάτοχος της έκτασης αυτής" αναφέρει στο Capital.gr η Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη Ειρήνη Γερουλάνου

  Άλλες πηγές που παρακολουθούν τη διαδικασία σημειώνουν ότι η πιθανότητα απαλλοτρίωσης αφορά οποιοδήποτε ακίνητο, οποτεδήποτε. Ωστόσο, η πρόθεση απαλλοτρίωσης δεν συνεπάγεται την έναρξη της δεσμευτικής απαλλοτριωτικής διαδικασίας.

  Το εάν το σχεδιαζόμενο έργο ανάπτυξης θα μετεξελιχθεί σε ένα μπρα-ντε-φερ-ένα από τα πολυάριθμα στην ελληνική πραγματικότητα- μεταξύ των επενδυτών και του Δήμου θα φανεί το προσεχές διάστημα. 

  Η κοινοπραξία όμως, των Hines και Henderson εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε ορίζοντα τετραετίας στην τμηματική ανάπτυξη 400 οικιστικών μονάδων που θα διαθέτουν κοινόχρηστες εγκαταστάσεις αναψυχής, πισίνες, υπηρεσίες φύλαξης, κήπο κτλ. Οι δύο εταιρείες θεωρούν δεδομένη τη ζήτηση για το οικιστικό προϊόν που θα δημιουργήσουν, λόγω της κοντινής απόστασης από τη θάλασσα, αλλά και της ανυπαρξίας αντίστοιχου οικιστικού έργου στην Ελλάδα. 

  dimitris.delevegos@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ