Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Νοε-2018 07:44

  Α. Καρυτινός: Τα €2 δισ. θα αγγίξουν οι επενδύσεις της Εθνικής Πανγαίας

  Α. Καρυτινός: Τα €2 δισ. θα αγγίξουν οι επενδύσεις της Εθνικής Πανγαίας
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Τα 2 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα αγγίξει η αξία του χαρτοφυλακίου της Εθνικής Πανγαίας το προσεχές διάστημα μετά και τη συμφωνία, άνω των 145 εκατ. ευρώ, με την Τράπεζα Κύπρου για την απόκτηση ποιοτικών κτηρίων σε Κύπρο και Αθήνα.

  Όπως αναφέρει στο Capital.gr ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Άρης Καρυτινός η επενδυτική στρατηγική επικεντρώνεται σε δύο μέτωπα:

  - Στην Ελλάδα, σε πρώτης κατηγορίας ακίνητα και σε όσα συνδέονται με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, γεγονός που επιτρέπει την απόκτηση μεγάλου μεγέθους χαρτοφυλακίων.

  - Εκτός Ελλάδας, στον εντοπισμό ευκαιριών στην Κύπρο που θεωρείται "επέκταση της ελληνικής αγοράς", στη Βουλγαρία, τη Σερβία και τη Ρουμανία, αλλά και την Ιταλία, όπου η Invel (ελέγχει το 65,5% της ΑΕΕΑΠ) διαθέτει τοπική ομάδα διαχείρισης του εκεί υφιστάμενου χαρτοφυλακίου ακινήτων.

  Το ομόλογο και οι επενδύσεις του 2019

  Όπως σημειώνει ο κ. Καρυτινός, δεδομένου ότι τουλάχιστον το 90% των κερδών της Εθνικής Πανγαίας -όπως και των υπόλοιπων ΑΕΕΑΠ- διανέμεται, μέσω μερισμάτων, στους μετόχους, η χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου του 2019, θα στηριχθεί σε δανεισμό. "Οι τράπεζες δεν διαθέτουν πολλές καλές εταιρείες για να δανείσουν, γεγονός που συνιστά μία αξιόπιστη εναλλακτική επιλογή εξασφάλισης κεφαλαίων για την εταιρεία μας" τονίζει ο κ. Καρυτινός.

  Την ίδια στιγμή, ειλημμένη απόφαση για την ΑΕΕΑΠ αποτελεί η διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ), ύψους αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων, με τον χρόνο υλοποίησής της να καθορίζεται από το πότε θα πραγματοποιηθούν εθνικές εκλογές. "Προτού λάβουν χώρα οι εκλογές, θα ήταν δύσκολο να ξεκινήσουμε τη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου" αναφέρει ο επικεφαλής της Εθνικής Πανγαίας.

  Στις διαθέσιμες επιλογές άντλησης χρηματοδότησης της ΑΕΕΑΠ, υπάρχουν η έκδοση ομολόγου, ενώ τα σχέδια για ξένο ομόλογο έχουν εγκαταλειφθεί, καθώς η εικόνα της χώρας έχει επιδεινωθεί περαιτέρω από τον περασμένο Μάρτιο, οπότε η εισηγμένη προχώρησε στην αναστολή της τότε προγραμματισθείσας έκδοσης.

  Ωστόσο, κοινός παρονομαστής των δραστηριοτήτων της Εθνικής Πανγαίας είναι το αντίξοο φορολογικό καθεστώς, καθώς, μετά τις αλλαγές του Απριλίου του 2016, ο φόρος επί του ενεργητικού των ΑΕΕΑΠ (ακίνητα, μετρητά) επταπλασιάστηκε, με το σχετικό συντελεστή να διαμορφώνεται από 0,105% σε 0,75%.

  "Είναι αναγκαίο το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς να αλλάξει. Οι ελληνικές ΑΕΕΑΠ, που συγκαταλέγονταν στις πιο ανταγωνιστικές της Ευρώπης, έχουν μετατραπεί σε ουραγό" σχολιάζει ο Άρης Καρυτινός.

  Όσον αφορά τις κινήσεις της Invel σε σχέση με τη συμφωνία που διαθέτει με την Εθνική Τράπεζα για την απόκτηση του 32,5%, που διαθέτει το τραπεζικό ίδρυμα στην Εθνική Πανγαία, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες εβδομάδες.  "Βάσει της συμφωνίας μετόχων, η περίοδος που η Εθνική Τράπεζα διατηρεί το management, παρότι έχει μειοψηφικό πακέτο, δηλαδή 32,5% ολοκληρώνεται στο τέλος του Δεκεμβρίου. Ως εκ τούτου, εκ των πραγμάτων το management θα περάσει στο πλειοψηφικό πακέτο που ελέγχει ο ξένος επενδυτής, ο οποίος, διατηρεί το δικαίωμα, μέχρι το τέλος του χρόνου, να αποκτήσει το σύνολο των μετοχών της τράπεζας" εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Πανγαίας.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων