Συνεχης ενημερωση
Από την ΕΥΑΘ ΑΕ εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα χρήσης 2008 :
Ιδιαίτερα θετική περίοδος υπήρξε το 2008 για την ΕΥΑΘ Α.Ε., η οποία έθεσε πριν από τρία χρόνια ως βασικούς άξονες πολιτικής την χρηματοοικονομική επίδοση και την εταιρική κοινωνική ευθύνη. Η ανοδική πορεία των οικονομικών μεγεθών της επιχείρησης την περασμένη χρονιά καταγράφεται στις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύονται.
Συγκεκριμένα, ο τζίρος της εταιρείας από 70,1 εκατ. ευρώ το 2007 ανήλθε στα 75,919 εκατ. ευρώ το 2008 παρουσιάζοντας αύξηση 8,3%.
Τα μικτά κέρδη από 24,343 εκατ. ευρώ το 2007 ανήλθαν στα 31.226 εκατ. ευρώ το 2008 σημειώνοντας αύξηση 28,28%.
Τα προ φόρων κέρδη από 17.487 εκατ. ευρώ το 2007 ανήλθαν στα 21,199 εκατ. ευρώ πέρυσι, αυξημένα κατά 25,81%, ενώ τα μετά φόρων κέρδη από 12.741 εκατ. ευρώ το 2007 διαμορφώθηκαν στα 15.115 εκατ. ευρώ, με άνοδο 18,62%. (Σημειώνεται ότι το 2008 η προκαταβολή φόρου αυξήθηκε στο 80% σε σχέση με το 50% του 2007).
Τα κέρδη ανά μετοχή από 0,3427 ευρώ ανά μετοχή το 2007 ανήλθαν στα 0,4168 ευρώ ανά μετοχή το 2008, σημειώνοντας αύξηση 21,62% ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν το 2008 σε 12.735 εκατ. ευρώ.
Επισημαίνεται ότι η ΕΥΑΘ Α.Ε. καταγράφει πλέον τον τέταρτο συνεχόμενο χρόνο με αύξηση των πωλήσεων και της κερδοφορίας και τον πρώτο χρόνο με μείωση του κόστους πωλήσεων, με ταυτόχρονη διεύρυνση της πελατειακής της βάσης. Η ενίσχυση της κερδοφορίας οφείλεται στον εξορθολογισμό και την αποτελεσματική, όχι πλέον συγκράτηση, αλλά μείωση των δαπανών. Έτσι το κόστος πωληθέντων από 45.757 εκατ. το 2007, ανήλθε σε 44.693 εκατ. ευρώ το 2008 σημειώνοντας μείωση 2,33%. Ειδικότερα το κόστος συντήρησης των δικτύων και εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης το 2008, παρουσίασε πτώση 18,32% ως προς το 2007.
Η μείωση του κόστους επιτεύχθηκε χάρις στην συνεχή προσπάθεια εξορθολογισμού των δαπανών και μείωσης του κόστους παραγωγής. Έτσι, υπήρξε δραστική μείωση όλων των τιμολογίων λειτουργίας, συντήρησης και επισκευής δικτύων και εγκαταστάσεων. Αποτέλεσμα των προσπαθειών της διοίκησης ήταν οι δαπάνες τρίτων (κωδ. 62: συντηρήσεις, επισκευές κλπ) να σημειώσουν μείωση 2,7%, παρά την κατά 12,8% πολύ σημαντική αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Η εταιρεία διατηρεί αμετάβλητη την πολιτική συμπίεσης του κόστους παραγωγής.
Αντίστοιχα, η σύγκριση σε επίπεδο τετραετίας 2004-2008 είναι καταλυτική. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών στο διάστημα αυτό κατέγραψε αύξηση 37,45%, τα μικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 39,66%, ενώ τα προ φόρων κέρδη εμφάνισαν άνοδο κατά 156,59%. Αντίστοιχα, τα μετά φόρων κέρδη υπερτριπλασιάστηκαν (237,54%).
Σημειώνεται τέλος ότι, από το 2005 η ΕΥΑΘ Α.Ε. δεν λαμβάνει απολύτως καμία κρατική επιχορήγηση, έναντι σημαντικών κρατικών ενισχύσεων του παρελθόντος (9 εκατ. ευρώ το 2002, 6 εκατ. ευρώ το 2003 και 3 εκατ. ευρώ το 2004). Επισημαίνεται ότι η τιμολογιακή πολιτική της ΕΥΑΘ Α.Ε., δηλαδή η αναπροσαρμογή των τιμολογίων ύδρευσης και αποχέτευσης, είναι εγκεκριμένη από το 2006.
Η πολιτική εξυγίανσης της ΕΥΑΘ Α.Ε., που έφερε τις παραπάνω χρηματοοικονομικές επιδόσεις, επέτρεψε για το 2009 να διατηρηθεί, για τους οικιακούς καταναλωτές (νοικοκυριά), αμετάβλητο το τιμολόγιο ύδρευσης και αποχέτευσης της εταιρείας και να μειωθεί κατά 20% για τις πολύτεκνες οικογένειες.
Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, η διοίκηση εγγυάται την διατήρηση της ισχυρής κερδοφορίας της εταιρείας και την χωρίς καθυστέρηση ή περιορισμούς χρηματοδότηση με ίδιους πόρους του επενδυτικού προγράμματος της ΕΥΑΘ Α.Ε. Επισημαίνεται ότι εντός του επομένου διαστήματος η ΕΥΑΘ Α.Ε. θα δημοσιοποιήσει το αναθεωρημένο επιχειρηματικό - επενδυτικό πλάνο της όπου περιλαμβάνεται αύξηση του ύψους των προγραμματιζόμενων επενδύσεων με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους.
Η εταιρεία προσδοκά πρόσθετα έσοδα από την περαιτέρω επέκταση της ζώνης δραστηριότητας της και από τις νέες δραστηριότητες που με σταθερά βήματα αναπτύσσει. Η πολιτική συγκράτησης των δαπανών και μείωσης του κόστουςσυνεχίζεται αταλάντευτα.
-
13:48 Ρώσος διπλωμάτης: Τα drones που καταρρίφθηκαν στην Πολωνία προέρχονταν από την Ουκρανία
-
13:42 Στάρμερ: "Εξαιρετικά ριψοκίνδυνη" η ρωσική παραβίαση του πολωνικού εναέριου χώρου
-
13:33 Όρμπαν: Η παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Πολωνίας είναι απαράδεκτη
-
13:32 Ισραηλινός πρεσβευτής στις ΗΠΑ για επίθεση στο Κατάρ: "Αν δεν τους πετύχαμε αυτή τη φορά, θα τους πετύχουμε την επόμενη"
-
13:30 Νότια Κορέα: Η Σεούλ στέλνει αεροπλάνο για να επαναπατρίσει τους πολίτες της που συνελήφθησαν στις ΗΠΑ
-
13:29 Enterprise Greece: Αισιόδοξα μηνύματα για δυναμική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών
-
13:24 Νεπάλ: Στους 25 οι νεκροί στις διαδηλώσεις - Στρατιώτες φρουρούν το κοινοβούλιο
-
13:21 N. Ανδρουλάκης: Με τις πρωτοβουλίες μας δίνουμε καθημερινά μάχη να μειωθεί το κόστος ζωής και να ενισχυθεί το κοινωνικό κράτος
-
13:20 ΔΥΠΑ: Ξεκινά σήμερα η υποβολή αιτήσεων για το Ειδικό Εποχικό Βοήθημα έτους 2025
-
13:16 ΥΠΕΞ: Η επίθεση στη Ντόχα αποτελεί παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας του Κατάρ
-
Βουλγαρία στο ευρώ και στη Σένγκεν: Τι σημαίνει για τις ελληνικές επιχειρήσεις
-
Το EBITDA-καμουφλάζ και η πιο καυτή είσοδος στον FTSE-100
-
Η Αίγυπτος αμφισβητεί έμπρακτα το τουρκολιβυκό μνημόνιο με έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές
-
Ο πάντα προκλητικός Άδωνις Γεωργιάδης
-
Συναγερμός στην Πολωνία - Κατέρριψε ρωσικά drones που εισέβαλαν στον εναέριο χώρο της - Η πολωνική κυβέρνηση ζήτησε την ενεργοποίηση του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ
-
Τειρεσίας ΑΕ: Στα "κόκκινα" ο "φρουρός" της πιστοληπτικής τάξης
-
Καθαρίστρια περίμενε 19 χρόνια οριστική δικαστική απόφαση - Καταδικαστικό σκεπτικό κόλαφος από το ΕΔΔΑ
-
Πιο γρήγορα η έκδοση συντάξεων στο δημόσιο - Πώς θα αναζητείται ο χρόνος ασφάλισης
-
Τουρισμός: Οι νικητές και οι χαμένοι της φετινής σεζόν
-
Σήμερα λήγει η προθεσμία για το διαγωνισμό υδρογονανθράκων της Κρήτης - Οι μνηστήρες
-
Συναγερμός στην Πολωνία - Κατέρριψε ρωσικά drones που εισέβαλαν στον εναέριο χώρο της - Η πολωνική κυβέρνηση ζήτησε την ενεργοποίηση του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ (77)
-
Παρίσι, όπως Αθήνα; (33)
-
Ο πάντα προκλητικός Άδωνις Γεωργιάδης (32)
-
ΗΠΑ: Πιέσεις σε ΕΕ για συντονισμένη επιβολή δασμών έως και 100% σε Κίνα και Ινδία για τις αγορές ρωσικού πετρελαίου (14)
-
Τειρεσίας ΑΕ: Στα "κόκκινα" ο "φρουρός" της πιστοληπτικής τάξης (12)
-
Η Αίγυπτος αμφισβητεί έμπρακτα το τουρκολιβυκό μνημόνιο με έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές (9)
-
Καθαρίστρια περίμενε 19 χρόνια οριστική δικαστική απόφαση - Καταδικαστικό σκεπτικό κόλαφος από το ΕΔΔΑ (8)
-
Φον ντερ Λάιεν: Επικίνδυνη και πρωτοφανής παραβίαση του πολωνικού και ευρωπαϊκού εναερίου χώρου από τη Ρωσία (7)
-
Γαλλία: Διαδηλώσεις και επεισόδια λόγω του κινήματος "Block Everything" - Σχεδόν 200 συλλήψεις (4)
-
Ιπποκράτειο: Σε αναστολή ο διευθυντής της καρδιοχειρουργικής για το "χρυσό φακελάκι" - "Δεν θα γίνει ανεκτό" δήλωσε ο Άδ. Γεωργιάδης (4)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
