Συνεχης ενημερωση
Από την ΕΥΑΘ ΑΕ εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα χρήσης 2008 :
Ιδιαίτερα θετική περίοδος υπήρξε το 2008 για την ΕΥΑΘ Α.Ε., η οποία έθεσε πριν από τρία χρόνια ως βασικούς άξονες πολιτικής την χρηματοοικονομική επίδοση και την εταιρική κοινωνική ευθύνη. Η ανοδική πορεία των οικονομικών μεγεθών της επιχείρησης την περασμένη χρονιά καταγράφεται στις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύονται.
Συγκεκριμένα, ο τζίρος της εταιρείας από 70,1 εκατ. ευρώ το 2007 ανήλθε στα 75,919 εκατ. ευρώ το 2008 παρουσιάζοντας αύξηση 8,3%.
Τα μικτά κέρδη από 24,343 εκατ. ευρώ το 2007 ανήλθαν στα 31.226 εκατ. ευρώ το 2008 σημειώνοντας αύξηση 28,28%.
Τα προ φόρων κέρδη από 17.487 εκατ. ευρώ το 2007 ανήλθαν στα 21,199 εκατ. ευρώ πέρυσι, αυξημένα κατά 25,81%, ενώ τα μετά φόρων κέρδη από 12.741 εκατ. ευρώ το 2007 διαμορφώθηκαν στα 15.115 εκατ. ευρώ, με άνοδο 18,62%. (Σημειώνεται ότι το 2008 η προκαταβολή φόρου αυξήθηκε στο 80% σε σχέση με το 50% του 2007).
Τα κέρδη ανά μετοχή από 0,3427 ευρώ ανά μετοχή το 2007 ανήλθαν στα 0,4168 ευρώ ανά μετοχή το 2008, σημειώνοντας αύξηση 21,62% ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν το 2008 σε 12.735 εκατ. ευρώ.
Επισημαίνεται ότι η ΕΥΑΘ Α.Ε. καταγράφει πλέον τον τέταρτο συνεχόμενο χρόνο με αύξηση των πωλήσεων και της κερδοφορίας και τον πρώτο χρόνο με μείωση του κόστους πωλήσεων, με ταυτόχρονη διεύρυνση της πελατειακής της βάσης. Η ενίσχυση της κερδοφορίας οφείλεται στον εξορθολογισμό και την αποτελεσματική, όχι πλέον συγκράτηση, αλλά μείωση των δαπανών. Έτσι το κόστος πωληθέντων από 45.757 εκατ. το 2007, ανήλθε σε 44.693 εκατ. ευρώ το 2008 σημειώνοντας μείωση 2,33%. Ειδικότερα το κόστος συντήρησης των δικτύων και εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης το 2008, παρουσίασε πτώση 18,32% ως προς το 2007.
Η μείωση του κόστους επιτεύχθηκε χάρις στην συνεχή προσπάθεια εξορθολογισμού των δαπανών και μείωσης του κόστους παραγωγής. Έτσι, υπήρξε δραστική μείωση όλων των τιμολογίων λειτουργίας, συντήρησης και επισκευής δικτύων και εγκαταστάσεων. Αποτέλεσμα των προσπαθειών της διοίκησης ήταν οι δαπάνες τρίτων (κωδ. 62: συντηρήσεις, επισκευές κλπ) να σημειώσουν μείωση 2,7%, παρά την κατά 12,8% πολύ σημαντική αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Η εταιρεία διατηρεί αμετάβλητη την πολιτική συμπίεσης του κόστους παραγωγής.
Αντίστοιχα, η σύγκριση σε επίπεδο τετραετίας 2004-2008 είναι καταλυτική. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών στο διάστημα αυτό κατέγραψε αύξηση 37,45%, τα μικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 39,66%, ενώ τα προ φόρων κέρδη εμφάνισαν άνοδο κατά 156,59%. Αντίστοιχα, τα μετά φόρων κέρδη υπερτριπλασιάστηκαν (237,54%).
Σημειώνεται τέλος ότι, από το 2005 η ΕΥΑΘ Α.Ε. δεν λαμβάνει απολύτως καμία κρατική επιχορήγηση, έναντι σημαντικών κρατικών ενισχύσεων του παρελθόντος (9 εκατ. ευρώ το 2002, 6 εκατ. ευρώ το 2003 και 3 εκατ. ευρώ το 2004). Επισημαίνεται ότι η τιμολογιακή πολιτική της ΕΥΑΘ Α.Ε., δηλαδή η αναπροσαρμογή των τιμολογίων ύδρευσης και αποχέτευσης, είναι εγκεκριμένη από το 2006.
Η πολιτική εξυγίανσης της ΕΥΑΘ Α.Ε., που έφερε τις παραπάνω χρηματοοικονομικές επιδόσεις, επέτρεψε για το 2009 να διατηρηθεί, για τους οικιακούς καταναλωτές (νοικοκυριά), αμετάβλητο το τιμολόγιο ύδρευσης και αποχέτευσης της εταιρείας και να μειωθεί κατά 20% για τις πολύτεκνες οικογένειες.
Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, η διοίκηση εγγυάται την διατήρηση της ισχυρής κερδοφορίας της εταιρείας και την χωρίς καθυστέρηση ή περιορισμούς χρηματοδότηση με ίδιους πόρους του επενδυτικού προγράμματος της ΕΥΑΘ Α.Ε. Επισημαίνεται ότι εντός του επομένου διαστήματος η ΕΥΑΘ Α.Ε. θα δημοσιοποιήσει το αναθεωρημένο επιχειρηματικό - επενδυτικό πλάνο της όπου περιλαμβάνεται αύξηση του ύψους των προγραμματιζόμενων επενδύσεων με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους.
Η εταιρεία προσδοκά πρόσθετα έσοδα από την περαιτέρω επέκταση της ζώνης δραστηριότητας της και από τις νέες δραστηριότητες που με σταθερά βήματα αναπτύσσει. Η πολιτική συγκράτησης των δαπανών και μείωσης του κόστουςσυνεχίζεται αταλάντευτα.
-
23:13 Ο τεχνολογικός κλάδος "βυθίζει" τη Wall
-
23:02 Ο Κάρολος μίλησε πρώτη φορά για τον καρκίνο: "Η θεραπεία μου θα μειωθεί από το νέο έτος"
-
23:02 WSJ: Γουόρς και Χάσετ τα φαβορί του Τραμπ για την προεδρία της Fed
-
22:49 Εβδομαδιαίες απώλειες 4% για το πετρέλαιο λόγω ανησυχιών για υπερπροσφορά
-
22:48 Μυθική προσφορά εξαγοράς της Γιουβέντους από την Tether – Επενδύει 1 δισ. ευρώ
-
22:25 Υπέρ του τερματισμού των εχθροπραξιών και της προστασίας των αμάχων στην ΛΔ Κονγκό τάχθηκε η Ελλάδα
-
22:02 The Atlantic: Οι ΗΠΑ έδωσαν στην Ουκρανία το "πράσινο φως" να χτυπήσει τον "σκιώδη στόλο" του Πούτιν
-
22:01 Τραμπ: Ταϊλάνδη και Καμπότζη αποδέχθηκαν να σταματήσουν τις εχθροπραξίες
-
21:50 Κ. Πιερρακάκης για προεδρία στο Eurogroup: "Ανήκει στην Ελλάδα που άντεξε και προχώρησε - Η Ευρώπη χρειάζεται πυξίδα"
-
21:44 Ελυζέ: Ζητούνται εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ πριν από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για το εδαφικό
-
Όρμπαν για πάγωμα ρωσικών περιουσιακών στοιχείων: "Οι Βρυξέλλες θα διαβούν σήμερα τον Ρουβίκωνα"
-
Το μεγάλο ξύπνημα στο ταμπλό
-
Τι φέρνει για την Ελλάδα η προεδρία του Eurogroup
-
Γαλλία: Η δέσμευση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων "για όσο χρειαστεί" είναι μια "σημαντική απόφαση"
-
Δημοσκόπηση με αλλαγή αρχηγών: Πέφτει η Ν.Δ- Ανεβαίνει το ΠΑΣΟΚ
-
Η στρατηγική συνεννόηση Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου και ΗΠΑ ως νέο μοντέλο ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Ε.Ε.
-
Γιατί η Nova πάει στα δικαστήρια την ΕΕΤΤ – Το έντονο παρασκήνιο και οι κόντρες
-
Μελέτη: Γιατί οι τιμές του ρεύματος στην Ελλάδα είναι υψηλές
-
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο πρόεδρος της Ρωσίας Πούτιν ανακοινώνει την κατάληψη της Σίβερσκ
-
Η ΕΕ "ξηλώνει" την απαγόρευση βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων από το 2035
-
Καλωσήρθαμε στον σκληρό πυρήνα (114)
-
Τι φέρνει για την Ελλάδα η προεδρία του Eurogroup (69)
-
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας καταθέτει αγωγή κατά του Euroclear - "Παράνομα" τα σχέδια της ΕΕ για τα ρωσικά assets (39)
-
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο πρόεδρος της Εξεταστικής θα ζητήσει παραπομπή της Ζ. Κωνσταντοπούλου στην επιτροπή Δεοντολογίας (23)
-
Μελέτη: Γιατί οι τιμές του ρεύματος στην Ελλάδα είναι υψηλές (15)
-
Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας στην Κρήτη με 15 συλλήψεις (14)
-
FT: Ένταξη-εξπρές της Ουκρανίας στην ΕΕ τον Ιανουάριο του 2027 προβλέπει το προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας (11)
-
Πρόσθετο τέλος 3 ευρώ στα δέματα των Shein και Temu επέβαλε η ΕΕ (10)
-
Le Monde: Η Ουκρανία έτοιμη να αποδεχτεί αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στο Ντονμπάς (10)
-
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τον "Φραπέ" μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας - Ύποπτος και για απείθεια (8)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ