Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Απρ-2020 07:43

  Πότε ανοίγει το taxis για τις φετινές δηλώσεις

  Πότε ανοίγει το taxis για τις φετινές δηλώσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγει, εκτός απροόπτου η εφαρμογή στο taxisnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Με το άνοιγμα της εφαρμογής αναμένεται να υποβληθούν αρχικά χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις που θα έχουν πιστωτικό αποτέλεσμα εκκαθάρισης. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι πρώτες επιστροφές φόρου να δοθούν σύντομα προκειμένου να πέσει περισσότερη ρευστότητα στην αγορά και την οικονομία γενικότερα.

  Ο σχεδιασμός του ΥΠΟΙΚ και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προβλέπει ότι η εφαρμογή για τις φορολογικές δηλώσεις θα ανοίξει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Ο συνολικός αριθμός των φορολογικών δηλώσεων που πρόκειται να υποβληθούν υπολογίζονται σε περίπου 6,5 εκατομμύρια.

  Η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 30 Ιουνίου αλλά θεωρείται δεδομένο ότι θα χορηγηθεί παράταση, τουλάχιστον έως το τέλος Ιουλίου.

  Παράλληλα, στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται και το ενδεχόμενο να αλλάξει και το ημερολόγιο πληρωμής των δόσεων του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

  Με βάση όσα ισχύουν σήμερα, ο φόρος εισοδήματος εξοφλείται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις και συγκεκριμένα έως το τέλος Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου. Οι εναλλακτικές που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι να αρχίσει η πληρωμή του φόρου αργότερα ή οι δόσεις να γίνουν μηνιαίες προκειμένου να μοιραστεί καλύτερα το φορολογικό βάρος για τους φορολογούμενους.

  Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι μια από τις δυο μεγάλες φορολογικές υποχρεώσεις που καλούνται να εκπληρώσουν οι φορολογούμενοι στο δεύτερο μισό του έτους. Η δεύτερη είναι ο φετινός ΕΝΦΙΑ.

  Ήδη έχει αποφασιστεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί με τις υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες, συντελεστές και κλίμακες. Επιπλέον εξετάζεται να δοθεί και έκπτωση στους ιδιοκτήτες που λόγω των μέτρων κατά της κρίσης του κορoνοϊού εισέπραξαν μειωμένα μισθώματα. Η έκπτωση εξετάζεται να φθάσει το 25% για όσους εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ εμπρόθεσμα και σε μια δόση.

  Στο μεταξύ εκδόθηκε σήμερα το πρωί η υπουργική απόφαση για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις χωρίς ουσιαστικές αλλαγές. Η μοναδική αλλαγή είναι η προσθήκη των κωδικών 039-040 οι οποίοι συμπληρώνονται από όσους κάνουν χρήση του ειδικού καθεστώτος φορολόγησης εισοδήματος το οποίο προκύπτει στο εξωτερικό ενώ αυτοί έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα. 

  Αναλυτικά δείτε την απόφαση στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ