Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Νοε-2016 11:31

  Λαθρεμπόριο αντί για έσοδα έφερε ο ΕΦΚ στο κρασί

  Λαθρεμπόριο αντί για έσοδα έφερε ο ΕΦΚ στο κρασί
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οργανωμένο λαθρεμπόριο αντί για έσοδα έφερε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί, όπως αναφέρει η "Καθημερινή".

  Σε λίγες ημέρες ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης κλείνει τον πρώτο χρόνο εφαρμογής και οι εισπράξεις για τα ταμεία του κράτους απέχουν πολύ από τα 65 εκατομμύρια ευρώ που η κυβέρνηση είχε προϋπολογίσει και παρουσιάσει στους δανειστές.

  Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τον Ιούνιο του 2016 είχαν εισπραχθεί μόλις 4 εκατ. ευρώ, ενώ παρά τις επίμονες ερωτήσεις των οινοποιών και των φορέων τους, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει σαφή απάντηση για το σύνολο των εισπράξεων από τον ΕΦΚ στο κρασί τους τελευταίους μήνες.

  "Από τον Ιανουάριο του 2016 που επιβλήθηκε ο ΕΦΚ έως σήμερα, οργανώθηκε πλήρως το λαθρεμπόριο στον τομέα του κρασιού. Υπήρχε και πριν αλλά τώρα μπήκαν στο 'παιχνίδι' και μεγάλοι παίκτες. Χτίστηκαν δεξαμενές κρασιού κάτω από τη γη για να μη φαίνονται στον έλεγχο και οι επιτήδειοι αλωνίζουν στην ύπαιθρο και μαζεύουν κρασοστάφυλα. Την εποχή του τρύγου περιφέρονταν στους αμπελώνες και έλεγαν στους παραγωγούς: 'Δώσε μου τα σταφύλια χωρίς παραστατικά και θα σε πληρώσω τώρα με μετρητά. Γλιτώνεις ΦΠΑ, γλιτώνεις και τον φόρο εισοδήματος" περιγράφει ο κ. Γιώργος Σκούρας, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου που έχει τον αμπελώνα του στη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική ζώνη της  χώρας, τη Νεμέα.

  "Υπολογίζουμε ότι το 65% του οίνου στην Ελλάδα παράγεται και διακινείται παράνομα και μόνο το 35% με νόμιμα παραστατικά, οπότε και φορολογείται. Ο ΕΦΚ είναι τελικά μια τιμωρία για όσους θέλουν να λειτουργούν στη νομιμότητα" λέει ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου, κ. Γιάννης Βογιατζής.

  Ακόμη, όπως λέει ο κ. Διονύσιος Γραμματικός γεωπόνος στο τμήμα Αμπέλου και Ελαίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, από τους 111.000 αμπελουργούς της χώρας, μόνο 26.000 εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και καταθέτουν κάθε χρόνο δήλωση συγκομιδής την εποχή του τρύγου, όπως επιβάλλει η κοινοτική και ελληνική νομοθεσία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ