Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 05-Νοε-2015 17:04

  Εμπλοκή με τα ισοδύναμα για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

  Εμπλοκή με τα ισοδύναμα για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:25

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Ένα βήμα πίσω φαίνεται να κάνει η κυβέρνηση αναφορικά με το ζήτημα της αναζήτησης ισοδύναμων από τα τυχερά παιχνίδια προκειμένου να αποσυρθεί η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

  Σε άτυπη ενημέρωση του Υπουργείου Οικονομικών γίνεται γνωστό πως "η κυβέρνηση σύντομα θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της για το ποια θα είναι τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση” και συμπληρώνεται πως "τα δημοσιεύματα για το συγκεκριμένο θέμα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”.

  Τα τελευταία 24ωρα είχε αναπτυχθεί έντονη φιλολογία για τον σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ μα προωθήσει ως ισοδύναμο για την άρση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, την αύξηση της τιμής της στήλης του ΚΙΝΟ, του δημοφιλέστερου δηλαδή παιχνιδιού του ΟΠΑΠ, κατά 5 λεπτά του ευρώ.

  Οι υπολογισμοί του υπουργείου ανέφεραν πως από την αύξηση της στήλης του ΚΙΝΟ κατά 5 λεπτά του ευρώ, δυνητικά θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν περί τα 205 εκατ. ευρώ, καθώς ετησίως παίζονται 4,1 δισ. στήλες. Άμεση ήταν η αντίδραση του κλάδου και των επαγγελματιών της αγοράς, αλλά και οικονομικών αναλυτών, οι οποίοι προειδοποίησαν πως οι προβλέψεις της κυβέρνησης για έσοδα 205 εκατ.ευρώ είναι εκτός πραγματικότητας. Χαρακτηριστικό είναι report της Piraeus Securities, η οποία ανέφερε πως στην καλύτερη των περιπτώσεων το όφελος θα είναι της τάξης των 50 εκατ.ευρώ, καθώς ο επιπλέον φόρος θα πλήξει τα μεγέθη του παιχνιδιού.

  Όπως από την πρώτη στιγμή είχε αναφέρει το Capital.gr, το οικονομικό επιτελείο είχε ενημερωθεί αρμοδίως πως συνίστατο σοβαρό ενδεχόμενο νομικών επιπλοκών στην προσπάθεια εφαρμογής της απόφασης για επιβολή αύξησης της τιμής σε ένα παιχνίδι του ΟΠΑΠ. O Οργανισμός δεν βρίσκεται πλέον υπό κρατικό έλεγχο, αποτελεί μια ιδιωτική εταιρεία και υπάρχουν ρήτρες που υπεγράφησαν στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού το 2013, όταν το επενδυτικό σχήμα Emma Delta κατέβαλλε 652 εκατ.ευρώ στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού. "Ουσιαστικά η κυβέρνηση ζητά από μια ιδιωτική εταιρεία να αυξήσει την τιμή ενός προϊόντος της, για να καλύψει δημόσια έσοδα", σχολίαζαν με νόημα αναλυτές.

  Ακολούθως επιχειρήθηκε μια αναδίπλωση και κύκλοι της κυβέρνησης έκαναν λόγο για καθολική αύξηση της φορολόγησης στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Κάτι τέτοιο, όμως αυτόματα θα σήμαινε αύξηση στο σύνολο του κλάδου, τα καζίνο, τις στοιχηματικές εταιρείες του διαδικτύου που λειτουργού υπό καθεστώς προσωρινής αδειοδότησης, τον Ιππόδρομο κλπ. Και όλα αυτά όταν η φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα είναι ήδη από τις υψηλότερες στην Ευρώπη και ανέρχεται στο 30% επί των μικτών κερδών (GGR, ήτοι το ποσό που απομένει μετά την αφαίρεση των κερδών των παικτών).

  Πλέον, θα πρέπει να αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα για ένα ζήτημα που πλέον κινδυνεύει να αποτελέσει "μαύρη τρύπα” για την κυβερνητική πολιτική.

  Νωρίτερα το Capital.gr ανέφερε τα εξής:

  "Εμπλοκή παρουσιάστηκε στο θέμα του ξηλώματος του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση με τη θέσπιση ως ισοδύναμου της αύξησης της στήλης, κατά 5 λεπτά, σε όλα τα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

  Αν από χθες το βράδυ διέρρεε από κυβερνητικές πηγές ότι το θέμα έχει ουσιαστικά κλείσει και ότι ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν θα εφαρμοστεί αφού βρέθηκε ως ισοδύναμο η φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, σήμερα το απόγευμα κύκλοι του ΥΠΟΙΚ υποστήριζαν ότι οι ανακοινώσεις για το θέμα θα γίνουν "σύντομα και σε κάθε περίπτωση, όχι σήμερα", όπως διέρρεαν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ χθες. 

  Μάλιστα, σήμερα, κύκλοι του ΥΠΟΙΚ υποστήριζαν ότι τα σημερινά δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Με άλλα λόγια δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα το ότι έχουν "κλειδώσει" τα ισοδύναμα και ότι αυτά αφορούν στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

  Να σημειωθεί πάντως ότι η φορολόγηση των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ έχει προκαλέσει την αντίδραση των πρακτόρων ενώ και κύκλοι της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών υποστηρίζουν ότι η σύμβαση πώλησης του Οργανισμού δεν επιτρέπει περαιτέρω φορολόγηση των παιχνιδιών".

  Διαβάστε ακόμη:

  *Δεν θα μπει ΦΠΑ στην εκπαίδευση - επιδιώκονται ισοδύναμα μέσω ΟΠΑΠ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ