Του Σπύρου Δημητρέλη
Την αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ θεωρούν στο οικονομικό επιτελείο ως το μέγιστο και πιο αποτελεσματικό ισοδύναμο προκειμένου να κάνουν τη σημερινή εξοντωτική φορολόγηση πιο ήπια. Με μέτρα που θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται τις επόμενες εβδομάδες θα επιχειρηθεί να στηθεί ένας πολιορκητικός κλοιός σε εισοδήματα που δεν δηλώνονται και σε ΦΠΑ που ενώ εισπράττεται δεν αποδίδεται.
Τα βασικά όπλα για την εκπλήρωση αυτών των επιδιώξεων είναι δυο. Η αυστηροποίηση των ποινών για τη μη απόδοση του ΦΠΑ αλλά και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών. Ας τα δούμε αναλυτικά:
-εγκατάσταση σε όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που έχουν συναλλαγές με το κοινό (λιανικές πωλήσεις και παροχή υπηρεσιών) των συσκευών POS για τη χρέωση των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Το ΥΠΟΙΚ πιστεύει ότι με το πέρασμα των συναλλαγών μέσω του τραπεζικού συστήματος θα αυξηθεί κατακόρυφα η φορολογική συμμόρφωση.
-διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές προκειμένου να εκδίδεται αυτόματα φορολογική απόδειξη όταν γίνεται χρέωση της πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας.
-απευθείας παρακράτηση μέρους του ΦΠΑ για τις συναλλαγές που εκτελούνται μέσω πλαστικού χρήματος. Ήδη ο σχετικός κωδικός έχει περιληφθεί στη νέα μορφή του φορολογικού εντύπου Ε3.
-οι επαγγελματίες θα υποχρεωθούν να ανοίξουν ειδικό τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο θα πέφτουν τα χρήματα από τις χρεώσεις καρτών και ο λογαριασμός αυτός θα είναι ακατάσχετος για χρέη προς ιδιώτες ή τράπεζες
-παροχή φορολογικών κινήτρων για να ζητούν αποδείξεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες οι φορολογούμενοι. Για παράδειγμα, οι ιατρικές δαπάνες των φορολογούμενων θα αναγνωρίζονται από την εφορία μόνο εφόσον έχουν πληρωθεί με κάρτα.
-παροχή του αφορολόγητου στους μισθωτούς και συνταξιούχους μόνο εφόσον πληρώνουν με πιστωτική κάρτα. Για παράδειγμα, για να λάβει ένας μισθωτός το έμμεσο αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει με πλαστικό χρήμα το 10% ή 20% του εισοδήματός του.
-εφαρμογή χαμηλότερου φορολογικού συντελεστή για το εισόδημα των φορολογούμενων που θα εισπράττεται μέσω τραπεζικών συναλλαγών.
Να σημειωθεί ότι στο μνημόνιο υπάρχει πρόβλεψη για επανεξέταση των συντελεστών ΦΠΑ εφόσον βελτιωθεί εντός του 2016 η εισπραξιμότητα του φόρου.