Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Σεπ-2015 08:07

  Φορολογική επιδρομή σε όλα τα εισοδήματα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Φορολογική επιδρομή σε όλα τα εισοδήματα

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19:25

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Τα πάνω κάτω έρχονται στη φορολόγηση του εισοδήματος των φυσικών προσώπων. Με βασικό στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων και στο όνομα της "άρσης των αδικιών και της δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών" έρχονται αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος που θα αναγκάσουν μεγάλο αριθμό των φορολογούμενων να βάλουν πολύ πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

  Στο κάδρο αυτών που θα επιβαρυνθούν μπαίνουν κατά κύριο λόγο μισθωτοί με μεσαία εισοδήματα και πάνω, ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μισθώματα καθώς και ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι επιβαρύνσεις, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών προβλέπουν κατά κύριο λόγο αλλαγές στις κλίμακες φορολόγησης του εισοδήματος από κάθε πηγή, με παρεμβάσεις όπως η αύξηση των συντελεστών και η προσθήκη νέων φορολογικών κλιμακίων.

  Αργά το απόγευμα το υπουργείο Οικονομικών να βάλει φρένο στις πληροφορίες και τα σενάρια για τις επερχόμενες φορολογικές επιβαρύνσεις υποστηρίζοντας με ανακοίνωσή του ότι οι αλλαγές που θα γίνουν υποστηρίζονται από το μνημόνιο και δεν περιλαμβάνουν νέους φόρους ή επιβαρύνσεις. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί, ότι το ίδιο το κείμενο του μνημονίου προδιαγράφει επιβαρύνσεις όπως είναι η επανεξέταση φοροαπαλλαγών, ακόμη και για την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων.

  Με βάση το σημερινό φορολογικό καθεστώς τα εισοδήματα φορολογούνται ως εξής:

  - Υπάρχει ξεχωριστή φορολογική κλίμακα ανά πηγή εισοδήματος, δηλαδή για μισθούς και συντάξεις, για εισοδήματα από ενοίκια και για εισόδημα από άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας (π.χ. ελεύθεροι επαγγελματίες)

  - Η κλίμακα για φορολόγηση των μισθών περιλαμβάνει τρία κλιμάκια με συντελεστές 22%, 32% και 42% για τα εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ. Στο ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση την κλίμακα γίνεται έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Η έκπτωση μηδενίζεται για εισόδημα άνω των 42.000 ευρώ. Για παράδειγμα μισθωτός με καθαρό εισόδημα 17.000 €  με βάση τη κλίμακα ο φόρος που προκύπτει είναι 3.740 €. Η μείωση του φόρου του είναι 2.100 € , άρα ο τελικός του φόρος είναι: 1.640 €. Άλλο παράδειγμα. Μισθωτός με καθαρό εισόδημα 42.000 €  με βάση τη κλίμακα του προκύπτει φόρος 10.940 €. Δεν έχει  μείωση φόρου του γιατί εξαντλήθηκαν τα 2.100 € , άρα ο τελικός του φόρος είναι 10.940 €.

  - Η κλίμακα φορολόγησης του εισοδήματος από ενοίκια έχει δυο κλιμάκια. Για εισόδημα έως 12.000 ευρώ ο  συντελεστής είναι 11% και για εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 33%.

  - Η κλίμακα φορολόγησης του εισοδήματος από επιχειρηματική έχει επίσης δυο κλιμάκια. Συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ εισοδήματος έως και 50.000 ευρώ και 33% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 50.000 ευρώ.

  Ενοίκια

  Οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι είναι δεδομένη η αλλαγή της κλίμακας φορολόγησης  των ενοικίων. Στο τραπέζι βρίσκεται η θέσπιση ενιαίας κλίμακας φορολόγησης για μισθούς και ενοίκια που θα σημάνει σημαντική επιβάρυνση για τους φορολογούμενους που εκτός από μισθό ή σύνταξη εισπράττουν και κάποιο ενοίκιο. Ωστόσο, στην θέσπιση της ενιαίας κλίμακας αντιδρά η τρόικα που επιθυμεί να διατηρήσει την ξεχωριστή κλίμακα ανά πηγή εισοδήματος προκειμένου να μην γίνει τελείως ασύμφορη η επένδυση σε ακίνητα για μίσθωση.

  Οι λύσεις που βρίσκονται στο τραπέζι είναι η αύξηση των υφιστάμενων συντελεστών από το 11% για το πρώτο κλιμάκιο στο 15% και  από το 33% στο 35% για το δεύτερο κλιμάκιο. Επίσης, θα εξεταστεί και η θέσπιση ενός μικρού αφορολόγητου ορίου (π.χ. 2.000 ευρώ) και η θέσπιση ενός τρίτου υψηλότερου κλιμακίου με συντελεστή 45% για εισόδημα από ενοίκια πάνω από ένα όριο (π.χ. πάνω από 50.000 ευρώ)

  Παράδειγμα

  Ιδιοκτήτης έχει σήμερα ετήσιο εισόδημα από ενοίκια ύψους 15.000 ευρώ και του αναλογεί φόρος 2.310 ευρώ. Με τη νέα κλίμακα (χωρίς αφορολόγητο όριο) θα του αναλογεί φόρος 2.850 ευρώ, δηλαδή 540 ευρώ περισσότερα.

  Μισθοί- συντάξεις

  Δεδομένες θεωρούνται και οι παρεμβάσεις στην κλίμακα φορολόγησης μισθών και συντάξεων. Τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπουν τη εξάντληση της έκπτωσης φόρου 2.100 ευρώ σε σημαντικά χαμηλότερο ύψος εισοδήματος από τα 42.000 ευρώ που γίνονται σήμερα. Με δεδομένο ότι το όριο του "πλούτου" στο εισόδημα έχει τοποθετηθεί από την κυβέρνηση στις 30.000 ευρώ, η νέα κλίμακα είναι πολύ πιθανό να φέρει επιβαρύνσεις για όσους έχουν εισόδημα πάνω από αυτό το όριο. Η αύξηση θα επέλθει και με την προσθήκη νέων κλιμακίων φορολόγησης (από τρία ενδέχεται να αυξηθούν σε πέντε) και με την αύξηση του ανώτατου συντελεστή από το 42% στο 45%.

  Στο μνημόνιο προβλέπεται και η ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα φορολόγησης του εισοδήματος. Ωστόσο, η ενσωμάτωση αυτή είναι πιθανό να μην γίνει καθώς στο υπουργείο Οικονομικών έχουν υπολογίσει ότι από την ενσωμάτωση θα χαθούν φορολογικά έσοδα αντί να αυξηθούν. Και αυτό διότι σήμερα οι συντελεστές της εισφοράς επιβάλλονται επί του συνόλου του εισοδήματος και όχι βάση κλίμακας. Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος που έχει ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ καταβάλει ετήσια εισφορά 2% επί του συνόλου του εισοδήματος (δηλαδή 800 ευρώ) ενώ ο φορολογούμενος που έχει ετήσιο εισόδημα 150.000 ευρώ καταβάλει ετήσια εισφοράς 6% επί του συνόλου του εισοδήματος, δηλαδή 9.000 ευρώ.

  Μάλιστα, με δεδομένο ότι η εισφορά φέρνει κάθε χρόνο στα κρατικά ταμεία πάνω από 1 δις ευρώ η κατάργησή της και η  μεταφορά αυτού του εισπρακτικού αποτελέσματος στις κλίμακες σημαίνει ότι θα πάμε σε εξοντωτικούς φορολογικούς συντελεστές στα υψηλά εισοδήματα και σε αύξηση συντελεστών και στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

  Ελεύθεροι επαγγελματίες

  Στο χειρουργείο μπαίνει και η κλίμακα φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών. Οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι προβλέπουν αύξηση του ανώτατου συντελεστή από το 33% έως και το 45%.

  Παράλληλα, έρχεται κατάργηση των φοροαπαλλαγών που απομένουν στα φυσικά πρόσωπα καθώς και παρεμβάσεις στις φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων.

  Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

  Με αφορμή δημοσιεύματα, για θέματα φορολογικής πολιτικής και για τη διασφάλιση της αντικειμενικής ενημέρωσης των πολιτών, το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι:

  1.Το πλαίσιο των αλλαγών που θα γίνουν το επόμενο διάστημα είναι σαφές και καθορισμένο από τις διατάξεις του Ν 4336/2015 (ειδικά στις σελίδες 1015-1019) και δεν υπάρχει περίπτωση να προστεθεί κανένας νέος φόρος, επιβάρυνση κλπ.

  2.Πολλές από αυτές τις διατάξεις είναι σε θετική κατεύθυνση (π.χ. διαγραφή ληξιπρόθεσμων χρεών σε ορισμένες περιπτώσεις, μείωση επιτοκίων σε ορισμένες ρυθμίσεις χρεών κλπ.) και δεν ανταποκρίνονται στην προπαγάνδα της καταστροφολογίας και του μηδενισμού που επενδύουν (προεκλογικά αλλά και τώρα) ορισμένοι.

  3.Στον τομέα της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, προβλέπονται πολλές δράσεις (π.χ. περιουσιολόγιο) οι οποίες μαζί με άλλες που είναι στο στάδιο της επεξεργασίας, θα δώσουν πολύτιμα έσοδα στο δημόσιο.

  4.Παράλληλα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων και των δεσμεύσεων της συμφωνίας, το Υπουργείο Οικονομικών, θα ανοίξει ουσιαστικό διάλογο με κοινωνικούς φορείς, για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και η ενίσχυση πολιτών και επιχειρήσεων. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές στον τομέα της φορολογίας, θα αλλάξουν ριζικά την υφιστάμενη κατάσταση στη φορολογία του εισοδήματος, στον ΕΝΦΙΑ και σε πολλούς άλλους τομείς.

  5.Το Υπουργείο Οικονομικών θα κινηθεί με ρεαλισμό και ευαισθησία, στα προβλήματα που δημιουργεί το υπάρχον φορολογικό σύστημα και με στόχο την ολοκλήρωση των διαδικασιών της συμφωνίας. Όσοι διαφωνούν, ας καταλάβουν επιτέλους την ετυμηγορία των πολιτών στις 20.9.15 και ας προσαρμόσουν επιτέλους την πολιτική τους στα νέα δεδομένα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων