Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Αυγ-2019 00:05

  Σ. Λαζαρίδης: Κρίσιμη η φορολογία για την τόνωση της κεφαλαιαγοράς

  Σ. Λαζαρίδης: Κρίσιμη η φορολογία για την τόνωση της κεφαλαιαγοράς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Έπειτα από μια περίοδο άμυνας και προσαρμογής στις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων αλλά και την εφαρμογή της νέας κοινοτικής οδηγίας για τη ρύθμιση της λειτουργίας των αγορών, το Ελληνικό Χρηματιστήριο φαίνεται έτοιμο να περάσει στην επόμενη ημέρα. Η διοίκηση του Χρηματιστηρίου προχώρησε σε νέα επιχειρηματικά ανοίγματα, τα οποία θα τονώσουν το αντικείμενο της ΕΧΑΕ αλλά και θα ενισχύσουν τα έσοδά της. Συναντήσαμε τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΧΑΕ, κ. Σωκράτη Λαζαρίδη, ο οποίος μας μίλησε για όλα όσα συμβαίνουν και θα συμβούν στο κοντινό μέλλον και πώς θα επηρεάσουν την ΕΧΑΕ.

  Συνέντευξη στον Μάνο Χατζηδάκη

  - Έπειτα από πολλούς μήνες αδράνειας, υπάρχει μια αξιόλογη αύξηση και σταθεροποίηση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος στην αγορά του Χ.Α. Από τα στατιστικά σας στοιχεία, η ενίσχυση αυτή από πού προήλθε;

  Η παρουσία των διεθνών επενδυτών στην αγορά παραμένει διαχρονικά υψηλή τόσο όσον αφορά την αξία των τίτλων που κατέχουν όσο και τη συμμετοχή τους στη συναλλακτική δραστηριότητα της αγοράς.

  Οι διεθνείς επενδυτές για έκτο συνεχόμενο χρόνο παρουσιάζουν θετικές ροές κεφαλαίων στην αγορά (αγορές μεγαλύτερες των πωλήσεων), κατέχοντας τίτλους συνολικής αξίας 27,3 δισ. ευρώ ή το 64,2% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α., ποσοστό που συνιστά ιστορικό υψηλό για το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Επιπρόσθετα, από τα καθημερινά στοιχεία προκύπτει ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον των Ελλήνων επενδυτών έχει ενισχυθεί αξιόλογα και το τελευταίο διάστημα κυριάρχησε.

  - Παρατηρείται αύξηση της κινητικότητας των κωδικών, υπάρχουν ποσοτικά ή ποιοτικά δεδομένα που ενισχύουν την αισιοδοξία ότι πλέον έχουμε αλλάξει επίπεδα συναλλαγών;

  Η αυξημένη δραστηριοποίηση των Ελλήνων και διεθνών επενδυτών σε συνδυασμό με το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί αναφορικά με τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εξηγούν την κινητικότητα που παρατηρείται στην αγορά του Χ.Α. και την καταγεγραμμένη αύξηση της μέσης ημερήσιας αξίας συναλλαγών. 

  - Η πλατφόρμα του Χρηματιστηρίου Ενέργειας πότε θα βγει στον αέρα και τι εκτιμάτε ότι θα φέρει στον όμιλο από πλευράς εσόδων; Ποιους θα αφορά και τι προϊόντα αρχικά θα διαπραγματεύονται;

  Για το Χρηματιστήριο Αθηνών η συνεργασία για την αναβάθμιση και αξιοποίηση υπαρχόντων συστημάτων και τεχνογνωσίας σε διαφορετικά προϊόντα και σχετικές υπηρεσίες αποτελεί έναν από τους πυλώνες της στρατηγικής του για τα προσεχή χρόνια. Η συνεργασία μας με το EnEX αποτελεί μέρος αυτής της στρατηγικής, καθώς ήδη μοιραζόμαστε, εκτός από το ίδιο κτίριο, την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει κατά τη διαδικασία σχεδίασης και εφαρμογής των δικών μας συστημάτων, διαδικασιών και προϊόντων με στόχο να δημιουργήσουμε μια πιο αποτελεσματική αγορά.

  Με βάση τη συμφωνία με το EnEX, τα προσδοκώμενα έσοδα του ομίλου από τη συμμετοχή του στο εν λόγω εγχείρημα προκύπτουν:
  - Από τη συμμετοχή του ATHEX ως Services Provider των δύο νέων εταιρειών του ομίλου EnEX.
  - Από την ATHEXClear, η οποία θα αναλάβει ως Κεντρικός Αντισυμβαλλόμενος την εκκαθάριση των παράγωγων προϊόντων (cash & physical).
  - Από τη συμμετοχή της ATHEXGroup ως μετόχου στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

  Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του EnEX, η πλατφόρμα εμπορίας (trading platform) που από κοινού σχεδιάσαμε και βρίσκεται ήδη στο στάδιο των προκαταρκτικών δοκιμών από τους συμμετέχοντες προγραμματίζεται να ξεκινήσει τη δοκιμαστική λειτουργία της το φθινόπωρο, ενώ είναι ήδη σε διαβούλευση ο Κανονισμός Λειτουργίας της Αγοράς Παραγώγων και ξεκινούν οι διαδικασίες αδειοδότησης των υποδομών για τη συγκεκριμένη αγορά.

  - Οι τάσεις συγκέντρωσης διεθνώς στους παρόχους αγοράς σάς προβληματίζουν; Το Χρηματιστήριο Αθηνών θα έβλεπε με θετικό μάτι το να αποτελούσε έναν πόλο συγκέντρωσης αγορών για τα Βαλκάνια;

  Με βάση τον στρατηγικό μας σχεδιασμό, επιδιώκουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία με πρόθυμους εταίρους που μοιράζονται το όραμά μας για συνέργειες ώστε να προκύψουν ευκαιρίες αμοιβαίου οφέλους.

  Η συνεργασία μας υπό το πλαίσιο της Κοινής Πλατφόρμας με το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) από το 2006 και οι πρόσφατες επιτυχίες μας σε διαγωνιστικές διαδικασίες –μέσω συνεργασίας και με μεγάλους τοπικούς χρηματοοικονομικούς ομίλους– για την ιδιωτικοποίηση του Χρηματιστηρίου του Κουβέιτ και τη δημιουργία της χρηματιστηριακής πλατφόρμας του Λιβάνου αποτελούν την απόδειξη τόσο για την αναγνώριση της λειτουργικότητας των υποδομών μας όσο και για την προοπτική προσβασιμότητας από διεθνή επενδυτικά κεφάλαια που δίνει η δυνατότητα δικτύωσης περιφερειακών χρηματιστηριακών αγορών.

  Πιστεύουμε ότι τα Χρηματιστήρια, οι κεντρικοί αντισυμβαλλόμενοι και τα κεντρικά αποθετήρια αξιών μπορούν να συνεργαστούν για τη δημιουργία ενός ισχυρού και αποτελεσματικού διεθνούς δικτύου που θα επιτρέπει τις διασυνοριακές επενδύσεις προς το κοινό συμφέρον των κεντρικών πλατφορμών αλλά και των χρηστών τους.

  Η ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί μια ανεξάρτητη περιοχή, η οποία εδώ και καιρό "αναζητά" τον χρηματιστηριακό πόλο που θα εξασφαλίσει ενιαία προσβασιμότητα προς τον υπόλοιπο κόσμο. Σημειώστε ότι ορισμένες από τις αγορές της περιοχής αυτής είναι ακόμη σχετικά μικρές, ενώ οι μεγαλύτερες με βάση τους διεθνείς δείκτες ανήκουν είτε στις frontier είτε στις emerging αγορές. Επομένως, υπάρχει και για αυτές η ευκαιρία να "πλασαριστούν" στον παγκόσμιο χρηματιστηριακό χάρτη. Η ΕΧΑΕ, με την τεχνογνωσία ενός ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου και τις υποδομές της, ανοίγει την πόρτα της προοπτικής μιας ευρύτερης δικτύωσης που μπορεί να αξιοποιηθεί από την εμπειρία και τη δυναμική του οικοσυστήματος της χρηματιστηριακής μας αγοράς. 

  - Οι πρόσφατες αλλαγές στον κανονισμό της Εναλλακτικής Αγοράς έχουν δημιουργήσει κινητικότητα στην προσπάθεια μικρότερων εταιρειών να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά; Ποιες άλλες δράσεις έχετε αναλάβει προς αυτή την κατεύθυνση;

  Είναι γνωστό πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), και κυρίως οι μικρές, κυριαρχούν στην ελληνική οικονομία. Η μεγάλη τους ανησυχία και ανάγκη, ιδίως αυτή την περίοδο μετά την παρατεταμένη οικονομική κρίση, είναι η κάλυψη του κενού στη χρηματοδότησή τους. 

  Από την άλλη, το ευρωπαϊκό περιβάλλον όσον αφορά τη χρηματοδότηση των ΜμΕ αλλάζει, με την κεφαλαιαγορά να προκαλείται πλέον να παίξει σημαίνοντα ρόλο στην άντληση κεφαλαίων. Σε αυτό το πλαίσιο, τα προϊόντα του Χρηματιστηρίου Αθηνών έρχονται να καλύψουν το κενό στη χρηματοδότηση των ΜμΕ, συμπληρώνοντας τη βεντάλια των εναλλακτικών επιλογών τους. 

  Συγκεκριμένα, το Χρηματιστήριο Αθηνών προχώρησε πρόσφατα στη βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας της Εναλλακτικής Αγοράς του (ΕΝΑ), με στόχο την παροχή περαιτέρω ευελιξίας, επιλογών και χρηματοδοτικών εργαλείων προς τις ΜμΕ, ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξής τους και τις ανάγκες χρηματοδότησής τους. Οι μικρότερες εταιρείες μπορούν πλέον μέσω της ΕΝΑ να προσεγγίσουν τη χρηματιστηριακή αγορά και να αντλήσουν κεφάλαια με έκδοση νέων μετοχών, ομολογιών ή άλλων κινητών αξιών, μέσω προσφοράς σε ευρύ κοινό, σε περιορισμένο κύκλο επενδυτών ή και συνδυασμό τους και με ευέλικτα κριτήρια εισαγωγής.

  Παράλληλα, μέσω της δημιουργίας του προγράμματος Roots, το οποίο υλοποιείται και με την υποστήριξη στρατηγικών συνεργατών, ανέλαβε την πρωτοβουλία κινητοποίησης του οικοσυστήματος και της δημιουργίας ενός δυναμικού δικτύου καθοδήγησης και υποστήριξης ΜμΕ στην πορεία τους για άντληση κεφαλαίων μέσω της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Σε αυτό το περιβάλλον, και στο πλαίσιο της επίτευξης ενός κοινού στόχου, έρχεται να προστεθεί και η συνεργασία του Χρηματιστηρίου με την EBRD, για τη λειτουργία του προγράμματος "SME Pre-Listing Support Programme", που έχει ως στόχο την υποστήριξη ΜμΕ κατά την προετοιμασία τους για εισαγωγή στο Χ.Α., είτε με έκδοση νέων μετοχών είτε εταιρικών ομολόγων, μέσω δημόσιας προσφοράς. 

  Μέσω των ανωτέρω δυνατοτήτων και πρωτοβουλιών, διαμορφώνεται ένα περιβάλλον ενίσχυσης της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί στο έπακρο από τις ενδιαφερόμενες ΜμΕ, με την απαραίτητη δραστηριοποίηση των υπηρεσιών επενδυτικής τραπεζικής.

  - Οι επαγγελματίες του χώρου συχνά αναφέρονται στη συρρίκνωση του περιεχομένου της αγοράς και την έλλειψη ανανέωσης σε νέες εταιρείες. Θεωρείτε ότι το θεσμικό πλαίσιο χρήζει απλοποιήσεων ή πρέπει να αλλάξει κάτι από πλευράς κινήτρων (φορολογικά, κοστολογικά κ.λπ.);

  Το Χρηματιστήριο, όπως και οι επιχειρήσεις των οποίων οι αξίες διαπραγματεύονται σε αυτό είναι ζωντανοί οργανισμοί και, ως τέτοιοι, δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστοι από το εξωτερικό περιβάλλον. 

  Οι αγορές του Χρηματιστηρίου Αθηνών παρέχουν ένα σύγχρονο περιβάλλον διαφάνειας, πλήρως εναρμονισμένο με τις ισχύουσες ευρωπαϊκές οδηγίες και κανονισμούς, ενώ με την πρόσφατη βελτίωση των κανόνων λειτουργίας της ΕΝΑ καλύπτουν πλέον ένα ευρύ φάσμα εταιρειών, από πολύ μικρές έως πολύ μεγάλες, με δυνατότητα χρήσης εναλλακτικών εργαλείων και επιλογών στην άντληση κεφαλαίων. 

  Έχοντας, λοιπόν, ως δεδομένη την ανάγκη των εταιρειών να προχωρήσουν σε επενδύσεις τα επόμενα χρόνια, έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο αποεπένδυσης, καθώς και σε απομόχλευση των ισολογισμών τους, αλλά και την ανάδειξη νέων εταιρειών, λόγω της αλλαγής του οικονομικού χάρτη και του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, θεωρούμε ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών μπορεί και θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα στη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων. Καταλυτικό ρόλο, επίσης, στην πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς θα έχει η ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων μέσω του Χρηματιστηρίου, καθώς και σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε εξαγορές ή συγχωνεύσεις. 

  Σε αυτό το διαμορφούμενο περιβάλλον, και ειδικά σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων σε ΜμΕ, είναι κρίσιμο να υιοθετηθεί και από τη χώρα μας η πολιτική παροχής φορολογικών κινήτρων σε ιδιώτες που επενδύουν σε ΜμΕ μέσω της κεφαλαιαγοράς. Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο κ.λπ.) έχουν εφαρμόσει μέτρα φορολογικών ελαφρύνσεων με αυτόν τον σκοπό, με πολύ θετικά αποτελέσματα. 

  Από πλευράς ρευστότητας, το οικοσύστημα του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει καταδείξει, στις περιπτώσεις των εταιρειών που επέλεξαν το dual listing, ότι μπορεί να διατηρήσει τη ρευστότητα στην εγχώρια αγορά, όπου οι συνθήκες είναι εφάμιλλες.

  * Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ