Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Ιουλ-2019 01:48

  Ο Ανδρέας Δρυμιώτης προβλέπει τα αποτελέσματα των εκλογών

  Ο Ανδρέας Δρυμιώτης προβλέπει τα αποτελέσματα των εκλογών
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μανόλη Καψή

  Τον Ανδρέα Δρυμιώτη τον συνάντησα πρώτη φορά στη δεκαετία του ‘80, στο υπουργείο Εσωτερικών, μια βραδιά εκλογών. Εκείνος επικεφαλής της Δέλτα Πληροφορικής, εγώ νεαρός ρεπόρτερ. Συναντηθήκαμε ξανά μετά από πολλά, πολλά χρόνια, για να συζητήσουμε τι θα βγάλει η κάλπη της Κυριακής. 

  Πνεύμα οξύτατο, με χιούμορ, εξηγεί από την πρώτη στιγμή, ότι η ειδικότητά του δεν είναι η πρόβλεψη. Η δική του ειδικότητα είναι να βγάζει το τελικό αποτέλεσμα, με απόλυτη ακρίβεια, αφού πάρει την πρώτη φουρνιά των δεδομένων. Τα ποσοστά  που δίνει λοιπόν, είναι αυτό που ονομάζει educated guess.

  Αλλά φυσικά, ένας άνθρωπος που ασχολείται  με τα εκλογικά αποτελέσματα από τη δεκαετία του ‘80, σίγουρα μπορεί να κάνει μια πολύ educated guess για το αποτέλεσμα της Κυριακής. 

  Για τον Ανδρέα Δρυμιώτη, φυσικά και δεν υπάρχει ερώτημα για το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές. Αλλά αυτό δεν χρειάζεται τις γνώσεις του Α. Δρυμιώτη. Αυτό το ξέρουμε όλοι. Μόνο ο κ. Τσίπρας λέει ότι το παιχνίδι παίζεται…

  Η άποψή του είναι ότι η Νέα Δημοκρατία θα φθάσει το 40% και ίσως και ψηλότερα. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί γύρω στο 28%. Θεωρεί την αυτοδυναμία δεδομένη, ακόμα και αν μπουν και τα 3 μικρά κόμματα στην Βουλή -έχουμε δηλαδή 7κομματική Βουλή - γεγονός το οποίο δεν το θεωρεί απίθανο, αλλά καθόλου σίγουρο. Όπως εξηγεί, οι δημοσκοπήσεις δεν μπορούν να πιάσουν το ακριβές ποσοστό των κομμάτων που κινούνται κοντά στο 3%. 

  Το ΚΙΝΑΛ πιστεύει ότι θα είναι το 3ο κόμμα με σιγουριά και ότι θα κινηθεί κοντά στο 7-8%. Παρά τα λάθη της ηγεσίας του με την πολιτική γραμμή, παρά τη ρήξη με τον Βενιζέλο. Ακολουθεί το ΚΚΕ με ένα ποσοστό γύρω στο 6%.

  Και μετά θα έρθουν τα μικρότερα κόμματα, που ακόμα παλεύουν να μπουν στη Βουλή. Η Χρυσή Αυγή, το ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Αν κάποιο από αυτά δεν καταφέρει να μπει στη Βουλή, όπως παλεύει ο κ. Μητσοτάκης, τόσο θα μεγαλώσει η αυτοδυναμία της ΝΔ.

  Στη συνέντευξη για το Capital.gr με τον Ανδρέα Δρυμιώτη, συζητήσαμε ακόμα αν έχουμε ελπίδες και πώς, να εξαφανιστεί από το προσκήνιο η Χρυσή Αυγή, πώς εξηγείται η ψήφος σε έναν πολιτικό που πουλάει τις αυθεντικές επιστολές του Ιησού Χριστού, αλλά και πώς θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση. Αλλά και υπό ποιες προϋποθέσεις θα ξαναγυρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στα ποσοστά του προ κρίσης. Προϋπόθεση, λέει ο Ανδρέας Δρυμιώτης, είναι το ΚΙΝΑΛ να επιστρέψει σε διψήφιο ποσοστό... Σε αντίθετη περίπτωση, η εξέλιξη καθυστερεί...

  Δείτε όλη τη συνέντευξη του Ανδρέα Δρυμιώτη 

  - Κύριε Δρυμιώτη, αφού λέτε ότι πέφτετε τόσο πολύ μέσα στις προβλέψεις σας και δεν έχετε πέσει και ποτέ έξω, ακούω την πρόβλεψη σας για την 7η Ιουλίου.

  Να κάνω μία διευκρίνιση. Εγώ πέφτω μέσα μόλις δω τα πρώτα αποτελέσματα. Άρα τώρα θα σας δώσω αυτό που λέω educated guess. Δηλαδή είναι μερικές ημέρες πριν από τις εκλογές, διαισθητικά είναι τα νούμερα που θα σας δώσω.

  - Έχετε δει και τις δημοσκοπήσεις, μπορείτε να τις διαβάσετε καλύτερα από όλους.

  Εμένα η εκτίμηση μου, μπορεί να πέσω λίγο έξω, είναι ότι το πρώτο κόμμα που θα είναι η Νέα Δημοκρατία, αυτό δεν το συζητάμε, είναι 40%. 

  - Τόσο ψηλά;

  Τόσο ψηλά μπορεί και ψηλότερα. Το δεύτερο κόμμα που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πάει κι αυτό ψηλά, τον βλέπω στο 28%. Το 3ο κόμμα που είναι το ΚΙΝΑΛ το βλέπω μάξιμουμ, το ταβάνι του είναι 8%. Ακολουθεί το ΚΚΕ το οποίο είναι γύρω στο 6% και ας υποθέσουμε ότι θα μπουν και τα υπόλοιπα τρία, η Χρυσή Αυγή, το ΜεΡΑ και ο Βελόπουλος από 4%. Αυτά όλα μαζί μας κάνουν 94%. Και το 6% που μένει απ’ έξω, του δίνει μια αυτοδυναμία 160 έδρες.

  - Είναι βέβαιο έτσι όπως εσείς βλέπετε, διαισθάνεστε ότι τα ποσοστά θα είναι..., είναι βέβαιη η αυτοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη;

  Κοιτάξτε...

  - Γιατί 6% να μένει έξω, είναι λίγο.

  Ναι είναι λίγο. Συνήθως μένει γύρω στο 10%. Αν μείνει ένα κόμμα από τα 3 έξω, θα πάει στο 10% που είναι το σωστό ποσοστό. Στις ευρωεκλογές είχε μείνει έξω το 21%. Θα σας δώσω έναν μνημονικό κανόνα πολύ εύκολο, για να το θυμούνται οι ακροατές σας. Η αυτοδυναμία είναι 40,4%. Η απόλυτη αυτοδυναμία, του δίνει 151 έδρες, ανεξάρτητα, έστω κι αν δεν μείνει τίποτα απ’ έξω. Από κει και πέρα για κάθε 1% που μένει απ’ έξω, η αυτοδυναμία κατεβαίνει κατά  0,4%. Άμα μείνει 10% απέξω η αυτοδυναμία επιτυγχάνεται με 10 επί 0,4 βγάζει 4%. Δηλαδή με 36,4% βγάζεις αυτοδυναμία.

  - Εν πάση περιπτώσει θεωρείτε βέβαιο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσεγγίσει  το 40% και θα έχει αυτοδυναμία. Για τα μικρά κόμματα δεν ήσασταν τόσο σίγουρος, ότι θα είναι μέσα στη Βουλή.

  Όχι, και αυτά, εάν τυχόν ένα από τα τρία μείνει απ’ έξω, θα του δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην αυτοδυναμία. Δηλαδή αν ο Κυριάκος πιάσει το 40% και αντί να μπούνε τα τρία κόμματα, μπουν τα δύο, γιατί δεν μπορείς να το πιάσεις αυτό, το 3% με το 2,99% δεν πιάνεται ποτέ, ούτε στη δημοσκόπηση, ούτε πουθενά. Αυτό πρέπει να δούμε στα αποτελέσματα. Λοιπόν αν ένα κόμμα μείνει απ’ έξω η αυτοδυναμία του ακόμα μεγαλώνει. 

  - Μου έκανε εντύπωση στα ποσοστά που μας δώσατε το 8% για το ΚΙΝΑΛ. Θα φτάσει τόσο ψηλά;

  Εγώ προσωπικά λέω ότι θα είναι ευχαριστημένο αν πάρει το ποσοστό του...

  - Γιατί εσείς έχετε επισημάνει ότι οι πρόσφατες διθυραμβικές, έτσι πολύ ενθουσιώδεις δηλώσεις της ηγεσίας του, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

  Όχι, αλλά του το έδωσα χατιρικά, γιατί δεν μου βγαίνουν τα νούμερα αλλιώτικα. (γέλια). Ας πούμε 7-8%.

  - Αισθάνεστε δηλαδή ότι η ρήξη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο  δεν θα κοστίσει στο ΚΙΝΑΛ;

  Θα κοστίσει. Χάνει και προς τη Νέα Δημοκρατία και προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι ήταν μεγάλο λάθος. Αυτή είναι η πολιτική μου εκτίμηση.

  - Αισθάνεστε ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει πάρει την κατιούσα, βρίσκεται σε μια φάση αποδρομής;

  Νομίζω ότι βρίσκεται σε κάποιου είδους σύγχυση. Υπάρχουν μέσα άνθρωποι που σου λένε αν πάρουμε τον καλό ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή αν γίνει συστημικός ο ΣΥΡΙΖΑ και ενωθούμε κι εμείς, μπορούμε να ξαναγίνουμε η κεντροαριστερά που θέλουμε. Κατά την άποψή μου, επικράτησαν τέτοιου είδους σκέψεις. Το είχε πει και καθαρά κάποιος, ο Μαλέλης αν δεν απατώμαι, ότι μπορούμε να τα βρούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

  - Τώρα υπάρχει μια αλλαγή στάσης.

  Τώρα βλέπεις μια περίεργη αλλαγή στάσης, την οποία...

  - Ενδεχομένως έχει να κάνει με τις μετρήσεις.

  Δεν ξέρω. Πρώτον σταμάτησε να μιλά για την 3η εντολή. Δεύτερον λέει δεν θα μείνει ακυβέρνητη η Ελλάδα. Πώς το εννοεί αυτό;

  - Σημαίνει  ότι αν δεν έχει αυτοδυναμία ο Κυριάκος, θα δώσει ψήφο ανοχής.

  Και θα περιμένει ο Μητσοτάκης κάθε φορά που θα διαφωνεί κάποιος από το ΚΙΝΑΛ να τον ρίχνει... 

  - Υποθέτω ότι θα σχηματιστεί μια κυβέρνηση  μόνο και μόνο για να αλλάξει το νόμο τον εκλογικό και θα ξαναπάμε σε εκλογές. Βλέπετε κάτι άλλο;

  Όχι αλλά εάν θέλει η κ. Γεννηματά να το κάνει αναλογικότερο το σύστημα, πάλι δεν θα έχουμε κυβερνήσεις. Θα είναι πάρα πολύ δύσκολο. Γιατί και τώρα μ’ αυτές τις περίφημες... Καλά που το θίξατε. Γιατί με αυτόν τον ληστρικό νόμο που τον λένε όλοι ληστρικό...

  - Λέτε ότι δεν είναι τόσο ληστρικός;

  Δεν είναι καθόλου ληστρικός. Εφόσον οι 250 έδρες μοιράζονται αναλογικά, το 250 δια τριακόσια κάνει 83,3% απλή αναλογική. Δεύτερον, δεν μοιράζονται 50 έδρες. 30 έδρες παίρνει το πρώτο κόμμα. Όλοι δε οι νόμοι, αυτό μπορώ να το υπογράψω, του ‘81 που έγιναν οι εκλογές του ΠΑΣΟΚ, που τις κέρδισε το ΠΑΣΟΚ, και του ‘85, ο νόμος του Κουτσόγιωργα,  αυτός είναι ο νόμος, που κατά την άποψη μου ήταν ο καλύτερος που υπήρχε, έδιναν περίπου 32-33 έδρες στο πρώτο κόμμα. 

  - Ελαφρά ενισχυμένη αναλογική.

  Ναι, αυτό το πράγμα πέτυχε και ο τρέχων νόμος.

  - Πόσο μάλλον που ζούμε σε μια φάση που δεν...

  Δεν έχουμε τόσο μεγάλα κόμματα, ο διπολισμός έχει μειωθεί. Παλιά ήταν 80% ο διπολισμός, τώρα  μάξιμουμ να πιάσει 65%.

  - Τώρα που μιλάμε για τις νέες συνθήκες και υποτίθεται ότι μπαίνουμε σε μια κανονικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσσεται, ξαναγυρίζουμε στον διπολισμό, έστω και με διαφορετική μορφή, δεν σας κάνει εντύπωση το ότι ενδέχεται να μπει στη Βουλή ένα κόμμα, του οποίου αρχηγός πουλούσε τις αυθεντικές επιστολές του Ιησού Χριστού από τηλεοράσεως; 

  Όχι καμία εντύπωση. Θα σας πω γιατί.  Στην  έρευνα της ΔιαΝέοσις το 26% πιστεύει ότι μας ψεκάζουν. Από αυτό, το 4% μπορεί να πιστεύει ότι υπάρχουν οι πραγματικές επιστολές του Ιησού. 

  - Δεν είναι πολύ θετικό για την ποιότητα του εκλογικού σώματος, να το πω πιο ευγενικά...

  Έχετε δίκιο σε αυτό το πράμα, δυστυχώς όμως αυτή είναι η πραγματικότητα που ζούμε. Το ότι υπάρχουν συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν τα ίδια δικαιώματα με εσένα και με εμένα -εγώ ευτυχώς ψηφίζω στην Κύπρο- οι οποίοι πιστεύουν ότι υπάρχουν χειρόγραφες επιστολές του Ιησού Χριστού και μάλιστα στα ελληνικά. Τι να κάνουμε...

  - Ελπίδα τουλάχιστον να μην μπει στη Βουλή η Χρυσή Αυγή που θα ήταν πραγματικά πολύ θετικό από όλες τις απόψεις υπάρχει; Όχι μόνο για την αυτοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη...

  Πολύ σωστό, να φύγει απ’ τη μέση. Ξέρετε ποτέ φτιάχτηκε η Χρυσή Αυγή; Όταν δεν κατέβηκε το ΛΑΟΣ στις δημοτικές εκλογές του 2010. Μέχρι τότε η Χρυσή Αυγή, η ΕΠΕΝ, κατέβαινε, έπαιρνε 0,5%. Το ΛΑΟΣ μάζευε τα ακροδεξιά. Ήταν ένα είδος μαγνήτη για τους ακροδεξιούς. Δεν κατέβηκε το ΛΑΟΣ στις δημοτικές εκλογές, φτιάχτηκε η ΧΑ, η οποία μετά ενισχύθηκε περισσότερο στις εθνικές εκλογές.

  - Ελπίδα να μην μπει τώρα έχουμε;

  Κατά την άποψη τη δική μου ο Βελόπουλος λειτουργεί σαν μαγνήτης να πάρει ορισμένους από αυτούς τους ανθρώπους, επειδή δε έχει αρχίσει και η αποδόμηση της ΧΑ είναι πολύ πιθανόν...

  - Να ευχόμαστε να μπει ο Βελόπουλος στη Βουλή δηλαδή;

  Να ευχόμαστε να μπει ο Βελόπουλος στη Βουλή. Αν δεν είναι τώρα, πολύ πιθανόν στις επόμενες εκλογές να έχει φύγει εντελώς η Χ.Α.

  - Πάντως αυτό είναι μια απόδειξη ότι τη Χρυσή Αυγή και τέτοιου είδους κόμματα, τα νεοναζιστικά, τα επικίνδυνα για τη Δημοκρατία, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι να ενισχυθούν τα συντηρητικά κόμματα.

  Ναι, να ενσωματωθούν σε άλλα σχήματα, να μην έχουν σαν μοναδική επιλογή τη ναζιστική. Γιατί πρόκειται για απαράδεκτους ανθρώπους, δεν υπάρχει αμφιβολία. 

  - Επικίνδυνοι...

  Ναι επικίνδυνοι, πολύ ωραία το λέτε.

  - Άφησα για το τέλος το πιο κρίσιμο. Σας έχω ακούσει να λέτε, καλύτερα σας έχω διαβάσει είναι το σωστό, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σιγά-σιγά θα επιστρέψει στα παλιά του ποσοστά προ κρίσης. Δεν το βλέπουμε ακόμα...

  Αυτή η συνέντευξη δόθηκε, πριν από την ιστορία του Βενιζέλου. Εγώ προσωπικά πίστευα και το έχω γράψει σε ένα από τα άρθρα μου, ότι η πολιτική του ΚΙΝΑΛ έπρεπε να είναι επιθετική προς τον ΣΥΡΙΖΑ, πολύ επιθετική προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ φτιάχτηκε από τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα σύμπτωμα, δεν είναι κόμμα...

  - Δεν έχει ρίζες...

  Δεν έχει ρίζες, το ΠΑΣΟΚ τις είχε. Από το ‘74 που ήρθε, εξελίχθηκε, στο 17% αν θυμάστε, 34% και μετά στο 47%. Δεύτερον έγινε συστημικό κόμμα. Παρόλο που ξεκίνησε με τα μούσια και τους πρασινοφρουρούς, ύστερα από μερικά χρόνια έγινε ένα σοβαρό κόμμα. Ο Σημίτης, η πρώτη 4ετία του Σημίτη, ίσως είναι από τις καλύτερες 4ετίες που είχαμε στην Ελλάδα. Το ΚΙΝΑΛ έχασε αυτούς τους ψηφοφόρους προς τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν τους έχασε προς τη ΝΔ. Η Νέα Δημοκρατία έχει τη βάση της, η οποία λίγο πολύ μειώθηκε με...

  - Που θα καταλήξετε;

  Το ότι αν γινόταν αυτό που σας έλεγα, δηλαδή να πήγαινε σε διψήφιο ποσοστό το ΚΙΝΑΛ, που θα ήταν επιθυμητό, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβαινε κάτω από το 23% που πήρε και θα άρχιζε η αποδόμησή του. Τώρα, αν τυχόν πάρει και 25 και 26%, θα φωνάζουν όλοι κερδίσαμε. 

  - Διορθώνετε την πρόβλεψή σας. Δεν είμαστε ακόμα στην φάση αυτή...

  Όχι. Μακάρι να έχω λάθος, είναι η πρώτη φορά που θα ήθελα να έχω λάθος, γιατί ακριβώς οι κινήσεις που έγιναν στο ΚΙΝΑΛ, τον τελευταίο καιρό, κατά την άποψή μου και η επιλογή του Καμίνη… Αν αυτός αντιπροσωπεύει το καλύτερο που έχεις για το Επικρατείας, πρέπει να τραβάμε τα μαλλιά μας. Ήταν ένας αποτυχημένος Δήμαρχος. Η Αθήνα είναι η χειρότερη πόλη που είχαμε τα τελευταία 10 χρόνια. Λοιπόν...

  - Φαντάζομαι η επιλογή του ήταν για να μην υπάρχει άδεια θέση για τον Βαγγέλη Βενιζέλο. 

  Μα δεν είναι να υπάρχει άδεια θέση για τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Αυτόν θα τον έχουμε αύριο στο Κοινοβούλιο. Αν ρωτήσεις έναν Αθηναίο, δεν υπάρχει ένας ευχαριστημένος.

  - Λέτε εν πάση περιπτώσει, ότι το γεγονός πως το ΚΙΝΑΛ δεν καταφέρνει να αυξήσει τα ποσοστά του, να πάει σε διψήφιο νούμερο, κρατάει τον ΣΥΡΙΖΑ ψηλά.

  Κρατάει τον ΣΥΡΙΖΑ σε υψηλά ποσοστά και αν αρχίσει η αποδόμηση, θα καθυστερήσει λόγω αυτού.

  - Σας κάνει εντύπωση ότι μετά από 4 χρόνια πιστής και σκληρής εφαρμογής του μνημονίου, σε πλήρη αντίθεση με όσα υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν, κρατάει τόσο ισχυρές δυνάμεις;

  Δεν μου κάνει καμία εντύπωση,  γιατί υπάρχουν οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι δεν μπορούν να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία.

  - Το αντιδεξιό σύνδρομο.

  Βεβαίως υπάρχει. Υπάρχει παρά πολύς κόσμος που δεν μπορεί να ψηφίσει Νέα Δημοκρατία. Αρρωσταίνει. Πού θα πάει αυτός ο άνθρωπος; Έχει αρχίσει το ΚΙΝΑΛ να μην τον εκπροσωπεί. Εγώ έκανα την εξής ερώτηση χθες το βράδυ. Το ΚΙΝΑΛ ετεροπροσδιορίζεται. Λέει δεν θα είμαστε το δεκανίκι της ΝΔ αλλά δεν θα πάνε και στον λαϊκιστή ΣΥΡΙΖΑ. Πού θα πάνε; Δηλαδή ο κόσμος δεν θέλει να τοποθετείσαι αρνητικά. Πες μας τι είσαι.

  - Η αλήθεια είναι όταν δεν διεκδικείς την εξουσία έχεις μια δυσκολία να δείξεις το πρόγραμμά σου, να προσδιορίσεις τα χρώματά σου.

  Μα δεν είναι έτσι. Γιατί αν δεν τα προσδιορίσεις, πώς θα ξανακερδίσεις; Εγώ προσωπικά θα ήθελα να ξαναδώ το παλιό ΠΑΣΟΚ. Το παλιό ΠΑΣΟΚ είναι άνθρωποι οι οποίοι κυβέρνησαν, διοίκησαν, έμαθαν. Δεν θέλουμε να ξαναδούμε άσχετους. Αυτό που έγινε τα τελευταία 4 χρόνια είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι βρέθηκαν κατά λάθος στην εξουσία. Ποτέ τους δεν εκπαιδεύτηκαν για την εξουσία. Ας το πούμε έτσι. Ήταν οι άνθρωποι το καφενείου, που το μόνο που έκαναν ήταν να συζητάνε. Αυτό κάνουν οι αριστεροί. Δεν έχουν κάνει και ποτέ καμία δουλειά. Δεν ξέρω αν θυμάστε τον Νοτιά του Μπουλμέτη, που τους έχει στη δεκαετία του 60-70 πότε ήταν, να συζητάνε και να φτιάχνουν επιτροπή για το αν θα βάλουν τηλεφακό ή ευρυγώνιο στη σκηνή που θα τραβήξουν. Αυτή είναι η αριστερά, πώς να το κάνουμε.

  - Τελευταία ερώτηση. Πώς θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση;

  Αν ξαναγίνει ό,τι ήτανε, θα είναι η καταστροφή του. 

  - Να ξαναγυρίσει στα ριζοσπαστικά του...

  Στα ριζοσπαστικά, αγανακτισμένους...

  - Μπορεί να μεταλλαχθεί σε ένα σοβαρό, κεντροαριστερό κόμμα;

  Αν δεν μεταλλαχθεί, τότε θα πάει ξανά στο 6%. Ο Έλληνας δεν είναι… Αν ήταν κομμουνιστής θα ψήφιζε το ΚΚΕ. Ο Έλληνας είναι καλοπερασάκιας. Πίστεψε τον Τσίπρα ότι θα του άλλαζε τη ζωή. Και κατά λάθος βρέθηκε να κυβερνάει. Τώρα πώς θα διαχειριστεί αυτό το πράγμα. Θα γίνει συστημικός ο Τσίπρας, θα διώξει, όπως έδιωξε την πρώτη φουρνιά, τον Λαφαζάνη, και άλλους τόσους; 

  - Πάντως λέτε ότι είναι η μοναδική του ελπίδα να ανασυγκροτηθεί.

  Αν ξαναγίνει ό,τι ήταν, θα καταρρεύσει. Ο κόσμος δεν τρώει το ίδιο παραμύθι δυο φορές.

  - Η αλήθεια είναι ότι θα είναι λίγο δύσκολο...

  Μα γι’ αυτό και παρά το γεγονός ότι όλη του η προσπάθεια είναι καθαρά αρνητική διαφήμιση όπως βλέπετε, εντούτοις βλέπετε ότι ο Κυριάκος, χωρίς να πολώσει, χωρίς να κάνει οτιδήποτε, συνεχώς ανεβαίνει και ανεβαίνει. Βλέπετε ότι ο κόσμος είναι αποφασισμένος να πάει στα δοκιμασμένα. Ίσως το καλύτερο που έχει κάνει η αριστερά στην Ελλάδα, είναι..

  - Είναι ότι κατέρρευσαν οι μύθοι...

  Κατέρρευσε ο μύθος της αριστεράς. Η αριστερά θέλει να φτωχοποιήσει τους πάντες. Και ο άνθρωπος από τη φύση του, θέλει κάθε μέρα, το παιδί του, να είναι καλύτερα από ό,τι ήταν αυτός. Όχι να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα, να αποκτήσουμε κι εμείς κατσίκα.

  - Λοιπόν κρατάμε τα ποσοστά και θα τα τσεκάρουμε στις 8 Ιουλίου (γέλια)

  Προσέξτε educated guess είναι. Δεν είναι ούτε βασισμένη σε δημοσκόπηση ούτε πουθενά. Τώρα μιλάω διαισθητικά. Εμένα η δουλειά μου ήταν και μπορώ να κάνω πρόβλεψη με μεγάλη ακρίβεια, όταν θα έχω τα πρώτα αποτελέσματα.

  - Σίγουρα η δική σας διαίσθηση είναι καλύτερη από πολλών άλλων. Κρατάμε την πρόβλεψη και την τσεκάρουμε την Κυριακή.

  Ευχαριστώ πολύ...

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων