Δευτέρα, 05-Ιαν-2026 20:00
Ξεκινά ο πόλεμος ευρώ - δολαρίου: Πώς θα επηρεάσει την ανάκαμψη της Ευρωζώνης
Του Τάσου Δασόπουλου
Μπορεί να είναι άγνωστο ακόμη ποιος θα είναι ο νικητής μεταξύ ευρώ και δολαρίου μέσα στο 2026, αλλά όλοι παραδέχονται ότι ο "αγώνας" μεταξύ των δύο ισχυρότερων νομισμάτων του κόσμου θα είναι δύσκολος και αμφίρροπος.
Με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να έχει ήδη μειώσει τα επιτόκια της στο 2%, δηλαδή στο στόχο που έχει θέσει για τον πληθωρισμό, η νομισματική πολιτική μπορεί να χαρακτηριστεί ουδέτερη. Την ίδια ώρα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το σκηνικό της συνετής μείωσης των επιτοκίων του δολαρίου που βρίσκονται σήμερα στο 3,50% με 3,75% αναμένεται να αλλάξει από τον Μάρτιο, όταν ο σημερινός πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ θα παραδώσει την ηγεσία της Federal Reserve κατά πάσα πιθανότητα στους εκλεκτούς της κυβέρνησης Τραμπ. Είτε στο πρώην μέλος του Δ.Σ. της Fed, Κέβιν Γουορς, είτε του διευθυντή του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, Κέβιν Χάσετ. Η πολιτική της μείωσης των επιτοκίων θα γίνει σαφώς πιο επιθετική, άρα, υπάρχει χώρος για σοβαρό ανταγωνισμό μεταξύ των δύο ισχυρών νομισμάτων.
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν ακόμη ενεργό το "όπλο" των δασμών και προς την Ε.Ε. η οποία δεν προχώρησε σε ανταποδοτικούς δασμούς μετά τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου. Με αυτά τα δεδομένα, η άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχει ένα θεωρητικό πλεονέκτημα να κρατήσει όσο μπορεί την Ευρώπη σε στασιμότητα, επιβάλλοντας τις επιλογές της.
Στην πλειοψηφία τους οι αναλυτές, και οι αγορές εκτιμούν ότι το ευρώ θα ενισχυθεί έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία του ευρώ να κυμαίνεται από το 1,14 έως και το 1,22 δολ. μέσα στο 2026, πλησιάζοντας πιθανότατα στο υψηλότερο επίπεδο στο δεύτερο μισό του έτους. Για την ιστορία, να πούμε ότι το υψηλότερο επίπεδο στα χρονικά για το ευρώ ήταν στα 1,6039 δολ. και σημειώθηκε στις 15 Ιουλίου του ιστορικού έτους 2008, ενώ το χαμηλότερο επίπεδο καταγράφηκε στα 0,8227 δολάρια στις 26 Οκτωβρίου του 2000.
Οι τομείς που θα καθορίσουν την ισχύ του ευρώ, θα είναι η συνέχεια του εμπορικού πολέμου και ειδικά το βάρος που θα καταγραφεί στην οικονομία της Ε.Ε. Ειδικό κεφάλαιο θα αποτελέσει ο τομέας της ενέργειας, αφού οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για εξαγωγές 700 δισ. δολ. αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Από την άλλη, η Ευρώπη θα πρέπει μέσα στο χρόνο να βρει το ρυθμό της προχωρώντας την υλοποίηση κάποιων από τις προτάσεις της έκθεσης Ντράγκι, ώστε να αντιμετωπιστούν τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν στην ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά.
Ένα δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο θα είναι η εφαρμογή στην πράξη της προσπάθειας που έχει ανακοινωθεί για την αύξηση των αμυντικών δαπανών, κυρίως στο σκέλος των επενδύσεων σε σύγχρονη αμυντική τεχνολογία από την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Οι επενδύσεις στην άμυνα είναι μια από τις ελπίδες ώστε να υπάρξει η αρχή του τέλους της οικονομικής στασιμότητας όπου βρίσκεται για μια τριετία η Ε.Ε. την οποία επιβαρύνει η κακή οικονομική κατάσταση της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.
Κλειδί για το 2026 θα είναι η Ε.Ε. να ανακτήσει το μερίδιο της στις εξαγωγές που είχε πριν τον πόλεμο των δασμών, κάτι που θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, που θα είναι το μεγάλο ζητούμενο για τους επόμενους 12 μήνες.