Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 01-Σεπ-2025 10:57

    Χρηματιστήριο: Μένει από δυνάμεις η αντίδραση

    Κλείσιμο εβδομάδας με «νεκρά» στο Χρηματιστήριο
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:40

    Του Μάνου Χαχλαδάκη

    Σημάδια κόπωσης δείχνει η Λεωφόρος Αθηνών, που έχασε την αρχική δυναμική της και "φλερτάρει" πλέον με το ενδεχόμενο να δώσει συνέχεια στο τετραήμερο πτωτικό σερί που τρέχει.

    Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης που βρέθηκε έως και τις 2.044,9 μονάδες (+1,15%) πλέον κινείται στις 2.026 μον. με +0,25% Ο τζίρος μένει σε χαμηλά επίπεδα στα 90 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9,6 εκατ. σε 10 πακέτα, ενώ έχουν διακινηθεί 20 εκατ. τεμάχια.

    Ο ΔΤΡ συνεχίζει να δίνει στηρίξεις στον ΓΔ με κέρδη 1,1% στις 2.177 μονάδες, ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 0,35% στις 5.094 μον., ενώ ο FTSEM της μεσαίας υποχωρεί στις 2.966 μον. με -0,2%.

    Η Λεωφόρος Αθηνών έρχεται από μία εβδομάδα κατά την οποία  επενδυτές "πέρασαν από το ταμείο" καθώς με 4/4 πτωτικές συνεδριάσεις ο ΓΔ έκλεισε το πενθήμερο στο -3,91%, δεχόμενος πίεση από την τραπεζική διόρθωση -6,61%. Ακόμα κι έτσι όμως ο Αύγουστος ήταν ο 10ος ανοδικός μήνας για την Λεωφόρο Αθηνών (για πρώτη φορά στην ιστορία του Χ.Α.) αν και με μικρά κέρδη 1,35%, ενώ ακριβώς στα μισά του μήνα (14/08) ο ΓΔ είχε βρεθεί να ενισχύεται κατά 6,6%.

    Από εκεί και πέρα όμως η αγορά σήμερα έχει δείξει μία διάθεση να βγάλει αντίδραση στο πτωτικό σερί, με τις συστημικές τράπεζες που βρέθηκαν στο "στόχαστρο" της διόρθωσης να είναι και αυτές με τη μεγαλύτερη ανάκαμψη. Αυτό έχοντας στο πλευρό τους και την Euroxx που "εκτόξευσε" τις τιμές - στόχους που έχει βλέποντας περαιτέρω ράλι 50%, ενώ εκτιμά ότι δικαιούνται premium έναντι των ευρωπαϊκών.

    Ωστόσο, λίγο πριν τις 15:00 εμφανίστηκαν εκ νέου πωλητές που δείχνουν να αξιοποιούν την πρωινή ανάκαμψη των αποτιμήσεων και πλέον η αναλογία ανοδικών/πτωτικών μετοχών περί του 1/3 ασκεί ισχυρές πιέσεις στον ΓΔ. 

    Παράλληλα, η συναλλακτική δραστηριότητα είναι αισθητά μειωμένη όπως αναμενόταν, δεδομένου ότι η Wall Street θα παραμείνει κλειστή λόγω της αργίας της "Ημέρα της Εργασίας" (Labor Day), κάτι που είθισται να οδηγεί σε μειωμένους όγκους γενικότερα στις αγορές παγκοσμίως.

    Οι κινήσεις στο ταμπλό

    Οι συστημικές τράπεζες επιχειρούν να στηρίξουν τον ΓΔ αλλά έχοντας χάσει και αυτές μεγάλο μέρος της δυναμικής που είχαν νωρίτερα. 

    Η Alpha στα 3,44 ευρώ με +1,7%, η ΕΤΕ στα 11,97 με +1,2% και η Eurobank στα 3,15 με +0,4% και η Πειραιώς  στα 6,62 με +0,3%.

    Από εκεί και πέρα ωστόσο, σε θετικό έδαφος στον 25άρη παραμένουν μόνο 3 τίτλοι ακόμα, των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, και Βιοχάλκο και αυτό με μικρά κέρδη έως +0,3% οι δύο πρώτοι.

    Η Metlen κινείται πλέον ελαφρώς πτωτικά στα 54,65 ευρώ με -0,3%, έχοντας σήμερα να εισάγονται προς διαπραγμάτευση 13.998.756 νέες μετοχές της που προέκυψαν από την απόκτηση μετοχών της ΜΥΤΙΛ στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της δημόσιας πρότασης.

    Οι πωλητές εστιάζουν κυρίως στις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ και Aegean που υποχωρούν όλες άνω του 1,4%.

    Στα mid caps η Intralot συνεχίζει από εκεί όπου τελείωσε την Παρασκευή (+5,6%) με +2,3% στα 1,22 ευρώ και τον 5ο μεγαλύτερο τζίρο της ημέρας στα 5 εκατ.

    Ωστόσο, η επόμενη μεγαλύτερη άνοδος στον FTSEM είναι της Austriacard με +0,4%.

    Την ίδια ώρα, η Profile πραγμαοποιεί βουτιά 3,5% καιν οι ΑΒΑΞ, Ελλάκτωρ, ΟΛΘ, Dimand υποχωρούν κατά περισσότερο του 1%.

    Στα χαμηλότερα στρώματα ξεχωρίζει το ράλι 16,4% της MIG επί συναλλαγών μικτής αξίας 322 χιλ. ευρώ, αφότου έλαβε "παράταση" ενός έτους για την ενίσχυση της ρευστότητας των μετοχών της, με ειδικούς διαπραγματευτές τις Πειραιώς ΑΕΠΕΥ και Euroxx.

    Στη συνολική εικόνα του ταμπλό, 33 μετοχές κινούνται με άνοδο έναντι 94 με πτώση.

    Σημειώνεται ότι ακόμα και αν ο ΓΔ διακόψει το πτωτικό σερί, αυτό δεν σηματοδοτεί δεδομένα ότι η διόρθωση έχει ολοκληρωθεί. Απεναντίας, σύμφωνα με τους αναλυτές είναι αρκετά πιθανό να υπάρξει μια αυξημένη μεταβλητότητα αυτό το διάστημα.

    Όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της FastFinance, "ο ταύρος διορθώνει με γρήγορες και απότομες κινήσεις. Όσο πιο άμεση είναι μια διόρθωση, τόσο καλύτερα λειτουργεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Ουσιαστικά, είναι ένας τρόπος να ανακατευτεί η τράπουλα, να απομακρυνθούν οι "γρήγοροι" και ταυτόχρονα να ενεργοποιηθούν πωλητές τη στιγμή που η αγορά αποφασίσει να αντιδράσει. Όταν η άνοδος είναι συνεχόμενη και αδιάκοπη, οι πωλητές απλώς απολαμβάνουν την κίνηση, χωρίς ίχνος φόβου".

    Σύμφωνα με τον ίδιο, στη μεγάλη εικόνα "δεν έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικό. Ακόμη και μια διόρθωση της τάξης του 10% δεν θα ανέτρεπε τη γενικότερη τάση. Το είδος της διόρθωσης θα το δείξει η ίδια η αγορά · το μόνο βέβαιο είναι ότι η ρευστότητα παραμένει ισχυρή και αναζητά τρόπους να εισέλθει εκ νέου στο σύστημα", αλλά με τις αποτιμήσεις "σε αρκετές περιπτώσεις να είναι πλέον απαιτητικές, αυτό σημαίνει ότι τα εταιρικά αποτελέσματα ή νέες συμφωνίες θα πρέπει να δικαιολογούν τα υψηλά επίπεδα".

    Σε τεχνικό επίπεδο, ο Ηλ. Ζαχαράκης σημειώνει "ότι το επίπεδο των 2.000 μονάδων αποτελεί ψυχολογικό ορόσημο, που ενδέχεται να δοκιμαστεί, ενώ οι 1.970 μονάδες λειτουργούν ως ουσιαστική στήριξη. Σίγουρα, η διόρθωση θα ανοίξει ευκαιρίες, αλλά οι κινήσεις πρέπει να γίνουν με ψυχραιμία. Η μεσαία και, σε μικρότερο βαθμό, η μικρή κεφαλαιοποίηση δείχνουν μεγαλύτερες αντοχές, καθώς δεν ακολούθησαν την ένταση της ανόδου των μεγάλων, ιδιαίτερα των τραπεζικών, που συγκεντρώνουν και τον περισσότερο "θόρυβο" στην αγορά".

    Οι κινήσεις διεθνώς

    Στις ΗΠΑ, παρά το πτωτικό κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας (απώλειες έως 1,15% ο Nasdaq) o S&P 500 συμπλήρωσε τον τέταρτο ανοδικό του μήνα με κέρδη περί του 2% (Dow Jones περισσότερο του 3% και Nasdaq στο +1,6%).

    Όπως προαναφέρθηκε, σήμερα δεν θα πραγματοποιηθούν συναλλαγές στην Wall Street λόγω Labor Day.

    Στην Ευρώπη, ο μεγάλος δείκτης Stoxx 600 συμπλήρωσε δύο ανοδικούς μήνες με μικρά κέρδη 1,45%, κλείνοντας (όπως και το Χ.Α.) τον Αύγουστο με μία διορθωτική εβδομάδα (περί του -1%).

    Στο ξεκίνημα της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας το κλίμα είναι θετικό, αν και με πιο περιορισμένη δυναμική πλέον σε σχέση με το άνοιγμα. Ο γερμανικός DAX στο +0,35%, με τον  γαλλικό CAC 40 πέριξ του αμετάβλητου, τον ιταλικό FTSE MIB στο +0,3%, τον βρετανικό FTSE 100 στο +0,1% και την υψηλή κεφαλαιοποίηση του πανευρωπαϊκού Stoxx στο +0,2%.

    Στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις εμφανίζουν ξανά αυξητικές τάσεις. Του 10ετούς ΗΠΑ στο 4,25%, του γερμανικού τίτλου στο 2,75% και του γαλλικού στο 3,53%, με τον ελληνικό στο 3,47%.

    Τέλος, οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά, το Brent στα 68,3 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό WTI στα 64,8 δολ., αμφότερα με κέρδη περί του 1,3%.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ