Συνεχης ενημερωση

Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες
Βαθιά ανησυχία προκαλούν στις Βρυξέλλες οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά και την στρατιωτική εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών στη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν. Για ακόμη μια φορά η ΕΕ καλεί όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση και την αναζήτηση λύσεων μέσω της διπλωματίας. Αυτό ήταν το σαφές μήνυμα τόσο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, όσο και της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλλας μέσω αναρτήσεών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
H πυρηνική βόμβα στο επίκεντρο της Κομισιόν
Σε διαφορετική "γραμμή", πάντως, στο δικό της μήνυμα η πρόεδρος της Κομισιόν προέταξε την ανάγκη να μην αποκτήσει ποτέ το Ιράν πυρηνική βόμβα. "Το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει ποτέ βόμβα. Με τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή να φθάνουν σε νέα κορύφωση, η σταθερότητα πρέπει να είναι προτεραιότητα" σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ πρόσθεσε ότι "ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο είναι κρίσιμος". Για την πρόεδρο της Κομισιόν, εξάλλου, "τώρα είναι η στιγμή για το Ιράν να εμπλακεί σε αξιόπιστη διπλωματική λύση". Από την πλευρά τους, πάντως, ο Αντόνιο Κόστα και η Κάγια Κάλλας κάλεσαν όλες τις πλευρές σε διαπραγματεύσεις. "Καλώ όλα τα μέρη να κάνουν ένα βήμα πίσω, να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αποφύγουν οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση" τόνισε η Κάλλας. To ζήτημα θα απασχολήσει, όπως ανέφερε, την αυριανή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Είχαν προηγηθεί, άλλωστε, συνομιλίες την Παρασκευή στη Γενεύη μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας -παρουσία της- με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, ώστε να πειστεί η Τεχεράνη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σαφής ήταν η προειδοποίηση και της Κάλλας σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς επισήμανε ότι "δεν πρέπει να επιτραπεί στο Ιράν να αναπτύξει πυρηνικό όπλο, καθώς θα αποτελούσε απειλή για τη διεθνή ασφάλεια".
Κόστα: Ειρήνη μόνο μέσα από τη διπλωματία
"Να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και την πυρηνική ασφάλεια" κάλεσε όλες τις πλευρές ο Αντόνιο Κόστα, σημειώνοντας ότι "η διπλωματία παραμένει ο μόνος τρόπος για να φέρει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Πάρα πολλοί άμαχοι θα είναι και πάλι θύματα μιας περαιτέρω κλιμάκωσης" προειδοποίησε, ενώ δεσμεύθηκε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης μέσω διαπραγματεύσεων. Την ερχόμενη Πέμπτη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες, μια μέρα μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Χάγη, όπου οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αναμένεται να επισκιάσουν τις συνομιλίες τους. Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ παραβρεθεί τελικά στη νατοϊκή σύνοδο, θεωρείται δεδομένο ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι του θα ζητήσουν να μάθουν από τον ίδιο πώς η Ουάσινγκτον σχεδιάζει "διέξοδο" από την τρέχουσα κρίση.
Πηγή: Deutsche Welle
-
12:07 "Μεσαίες δυνάμεις" στον νέο κόσμο
-
12:03 Σέρρες: Σε διαθεσιμότητα η καθηγήτρια που φίμωσε και έδεσε μαθητή με χαρτοταινία
-
12:00 Καλά κρατεί το ράλι των τιμών πώλησης κατοικιών
-
11:51 Πάτρα: Θύματα τροχαίου ένας 19χρονος και μία 17χρονη
-
11:45 Ο πρώτος ελληνικός μονόκερoς χτίζει παγκόσμια υπεροχή - Τα μυστικά επιτυχίας της Peoplecert αποκαλύπτει ο Βύρων Νικολαΐδης
-
11:39 Σε τροχιά "θετικής ατζέντας" η κυβέρνηση: Εκατό μεταρρυθμίσεις και έργα σε 24 τομείς πολιτικής
-
11:23 Το ΠΑΣΟΚ απαντά σε Κ. Μητσοτάκη: Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι σημαία ευκαιρίας
-
11:15 Μιανμάρ: Ξεκίνησε η τελευταία φάση των βουλευτικών εκλογών - Φαβορί το κόμμα της στραττωτικής χούντας
-
11:13 Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους η παράδοση του Ε65
-
10:53 Το επιτραπέζιο παιχνίδι "Greek Mythology" πρεσβευτής του ελληνικού πολιτισμού μέσω του ΕΟΤ
-
Ανακατεύεται η τράπουλα στη συνδρομητική τηλεόραση
-
Από το 1926 στο 2026: Τα 7 ελληνικά αιωνόβια brands που συνεχίζουν να γράφουν ιστορία
-
Μυστήριο μπλακάουτ βυθίζει στο σκοτάδι την πρωτεύουσα της Γροιλανδίας - Χωρίς ρεύμα το Νούουκ
-
Μινεσότα: Nοσοκόμος σε ΜΕΘ o 37χρονος Άλεξ Πρέτι που έπεσε νεκρός - Τα "αηδιαστικά ψέματα" της κυβέρνησης Τραμπ καταγγέλουν οι γονείς του
-
Νέες πληθωριστικές πιέσεις δημιουργεί η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου - Σε ανοδική πορεία οι τιμές σε τρόφιμα και υπηρεσίες
-
Μύλος η αντιπολίτευση - Σε κρίση το ΠΑΣΟΚ
-
Ράλι στο χρυσό φέρνει το "τραύμα" στις ευρωατλαντικές σχέσεις - Υπο πίεση ξανά δολάριο και αμερικανικά ομόλογα
-
Ρεκόρ συνταξιοδοτήσεων στο Δημόσιο με 108.540 αποχωρήσεις ως το 2029 και 148.533 προσλήψεις
-
Τα σχέδια των τραπεζών για τις ασφαλιστικές
-
Οικογενειακή τραγωδία στη Γλυφάδα: Ένας 46χρονος με ψυχολογικά προβλήματα σκότωσε τον 80χρονο πατέρα του
-
Μινεσότα: Nοσοκόμος σε ΜΕΘ o 37χρονος Άλεξ Πρέτι που έπεσε νεκρός - Τα "αηδιαστικά ψέματα" της κυβέρνησης Τραμπ καταγγέλουν οι γονείς του (7)
-
Μυστήριο μπλακάουτ βυθίζει στο σκοτάδι την πρωτεύουσα της Γροιλανδίας - Χωρίς ρεύμα το Νούουκ (5)
-
Νέες πληθωριστικές πιέσεις δημιουργεί η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου - Σε ανοδική πορεία οι τιμές σε τρόφιμα και υπηρεσίες (4)
-
Χρηματιστήριο Αθηνών: Ρεκόρ μερισμάτων 6 δισ. ευρώ το 2025 (3)
-
Από το 1926 στο 2026: Τα 7 ελληνικά αιωνόβια brands που συνεχίζουν να γράφουν ιστορία (3)
-
Άγρια χειμερινή καταιγίδα σαρώνει τις ΗΠΑ - Χιλιάδες πτήσεις ακυρώθηκαν, άδειασαν τα ράφια στα σούπερ μάρκετ (2)
-
Διαδηλώσεις και εκδηλώσεις μνήμης για τον Άλ. Πρέτι από τη Νέα Υόρκη ως το Λος Άντζελες (2)
-
Εβδομάδα αυξήσεων για ένα εκατομμύριο εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα (1)
-
Ρεκόρ συνταξιοδοτήσεων στο Δημόσιο με 108.540 αποχωρήσεις ως το 2029 και 148.533 προσλήψεις (1)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ