Συνεχης ενημερωση
1)Η ανατροπή που κυοφορείται στα δεξιά...
Η κυβέρνηση φαίνεται πως επανακάμπτει μετά το "στραπάτσο" των ευρωεκλογών, ενώ σε σχέση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές συνεχίζει να καταγράφει μια απώλεια της τάξης του 10%, κυρίως προς τα δεξιά της.
Η διαφορά του πρώτου κόμματος σε σχέση με το δεύτερο επανέρχεται σε διψήφια ποσοστά, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας τρίτης τετραετίας, ενώ το ΠΑΣΟΚ, αν και σιγουρεύει τη δεύτερη θέση, συνεχίζει να αδυνατεί να ξεπεράσει το 20% που, υπό την προϋπόθεση πως η Νέα Δημοκρατία θα έμενε κάτω από το 30%, θα το έθετε σε τροχιά διεκδίκησης της εξουσίας.
Η σημαντικότερη ίσως παρατήρηση στις τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι πως τα κόμματα που εκφράζουν θαυμασμό στο πρόσωπο και τις επιλογές του Ντόναλντ Τραμπ στην Ελλάδα αθροίζουν μια δύναμη 17-20% γεγονός που σημαίνει πως αν βρισκόταν το κατάλληλο πρόσωπο ως ενοποιητικός παράγων, με τη βοήθεια του υπερατλαντικού ούριου ανέμου, θα μπορούσε να αποτελέσει την έκπληξη των επόμενων εκλογών.
Στην τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis η Ελληνική Λύση ανεβάζει το ποσοστό στο 9,8% (από 8,7%), η Φωνή Λογικής φτάνει στο 7,1% (από 5,3%) και η Νίκη παραμένει περί το 3%.
Η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 29,1%. Το ΠΑΣΟΚ παραμένει στο 17,4%, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 8,5% και 8,1% (από 7,4%).
Στη δημοσκόπηση της Pulse, η Νέα Δημοκρατία στην εκτίμηση επανακάμπτει στο 30% με την πρόθεση να ανεβαίνει στο 25,5% από 20% στην προηγούμενη μέτρηση.
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πέφτει στο 16% (13% από 14% στην προηγούμενη μέτρηση) και η Ελληνική Λύση γράφει 9,5% (8% από 7,5%)
Σημαντική άνοδο παρουσιάζει και η Φωνή Λογικής της Αφρ. Λατινοπούλου στο 6% (5% από 4%) Η Νίκη κινείται στο 3% (2,5%)
Κοινός παρονομαστής των ερευνών είναι πως τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και τα κόμματα που κινούνται δεξιότερα αυτής ενισχύονται, γεγονός που σημαίνει πως υπάρχει μετατόπιση από την Κεντροαριστερά προς την Κεντροδεξιά και τη Δεξιά.
Τούτο σημαίνει πως η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να γράφει απώλειες προς τα δεξιά τις οποίες όμως τον τελευταίο μήνα φαίνεται να αναπληρώνει από εισροές από τα αριστερά της.
Οι απώλειες προς τα δεξιά ενδεχομένως να ήταν μεγαλύτερες αν τον τελευταίο καιρό δεν προσπαθούσε να συσπειρώσει τη δεξιά της πτέρυγα, με επιλογές όπως του κ. Τασούλα και του κ. Κακλαμάνη.
Σημείο καμπής για την Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται πριν από ένα χρόνο περίπου η ψήφιση του νομοσχεδίου για το γάμο των ομοφυλοφίλων.
Το 2024 που είναι ο πρώτος χρόνος της εφαρμογής του νόμου στην Ελλάδα έχουν συντελεστεί μερικές δεκάδες γάμοι μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου γεγονός που επιβεβαιώνει το δυσανάλογο πολιτικό κόστος που επιφορτίστηκε η κυβέρνηση.
Με βάση τα στοιχεία μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο στον Δήμο Αθηναίων, από τις 7 Μαρτίου που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος, έχουν τελεστεί ήδη οι γάμοι 16 ζευγαριών ανδρών και ισάριθμων ζευγαριών γυναικών. Αντίστοιχα, στον Δήμο Θεσσαλονίκης, σε σύνολο 487 πολιτικών γάμων, που τελέστηκαν από την αρχή της χρονιάς, μόλις οι 12 αφορούσαν ομόφυλα ζευγάρια.
Η Νέα Δημοκρατία μεταξύ βουλευτικών εκλογών του 2023 και Ευρωεκλογών του 2024 έχασε περίπου 1 εκατ. ψήφους. Οι απώλειες των 10 μονάδων που συνεχίζει να εμφανίζει στις τελευταίες μετρήσεις σε σχέση με το αποτέλεσμα των εκλογών του 2023 αντιστοιχούν περίπου στο ¼ των 2,1 εκατ. ψήφων που έλαβε τότε.
Αν υπάρχει κάποιο μήνυμα από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι πως ο χώρος δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει να ενδυναμώνεται κάτι που ενδεχομένως ενισχυθεί περαιτέρω μετά τη νίκη του Τραμπ και τη διαφαινόμενη, μετά τις παρεμβάσεις Μασκ, πρόθεση να ενισχύσει τα τραμπικά ρεύματα στις χώρες της Ευρώπης.
Η πιθανότερη ανατροπή μέχρι τις επερχόμενες εκλογές, σε περίπου δύο χρόνια είναι μια πιθανή ενιαία εμφάνιση του τραμπικού μετώπου, η οποία θα μπορούσε να διεκδικήσει τη δεύτερη θέση με μικρότερη διαφορά από αυτή μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.
2) Συνέχεια περί δημοσίων υπηρεσιών
Σε συνέχεια της επιστολής του Μ.Γεωργίου που δημοσιεύσατε σήμερα 23/1/2025, σας γνωρίζω και τη δική μου εμπειρία από το Πρωτοδικείο Αθηνών. Κατέθεσα ηλεκτρονικά αίτηση για πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης την 15/10/2024 και έλαβα το πιστοποιητικό ηλεκτρονικά την 15/1/2025! 3 μήνες ηλεκτρονικά, όταν προ 8ετίας στο Πρωτοδικείο Χαλανδρίου, η ίδια αίτηση χρειαζόταν 3 ημέρες χειρόγραφα! Στα ΚΕΠ που ρώτησα μου είπαν ότι έκλεισαν όλα τα Πρωτοδικεία στους Δήμους και η δουλειά έχει πέσει στο... κεντρικό που βεβαίως δεν επαρκεί το προσωπικό! Το ίδιο συμβαίνει και με τις ΔΟΥ και αναρωτιέμαι που πήγε όλο αυτό το προσωπικό, διότι σίγουρα κάπου βρίσκονται. Δεν απολύθηκε κανείς...
Υ.Γ. Σας παρακολουθώ ανελλιπώς και σας εύχομαι να συνεχίσετε τον Αγώνα τον Καλόν.
Με εκτίμηση
Νίκος Κότσαλης
-
16:34 Χανιά: Αμετάκλητη η καταδίκη για ενδοοικογενειακή βία του δράστη του τροχαίου με θύμα τον Π. Καρατζή
-
16:23 Δημοτικές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία
-
16:11 Τ. Θεοδωρικάκος: Στηρίζουμε τις επενδύσεις στη ναυπηγική βιομηχανία και τη νησιωτική Ελλάδα
-
16:06 Ισπανία: Οι δικηγόροι του Ασάνζ ζητούν 20ετή κάθειρξη σε επικεφαλής εταιρείας ασφαλείας που τον κατασκόπευε
-
16:00 Θετική έκθεση για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο αναμένει από Κομισιόν το ΥΠΕΘΟ - Το πεδίο κριτικής
-
15:46 Υεμένη: Δεξαμενόπλοιο με σημαία Καμερούν εξέπεμψε σήμα κινδύνου
-
15:36 Β. Κικίλιας: Η ναυτιλία χρειάζεται διεθνείς κανόνες αποδεκτούς από όλους και όχι τιμωρητικούς μηχανισμούς
-
15:29 CNN: Ο Τραμπ αξιοποιεί τη δυναμική της συμφωνίας στη Γάζα για ευρύτερες διπλωματικές πρωτοβουλίες – Κρίσιμες επαφές με Πούτιν και Σι
-
15:27 Π. Μαρινάκης: Όσοι συμπορεύονται με την κ. Κωνσταντοπούλου έχουν κάτι να μας πουν για το αντιδημοκρατικό σόου σε ζωντανή μετάδοση;
-
15:11 Χ. Θεοχάρης: Εχει σημασία ο συντονισμός και η συνεργασία με τους εταίρους της περιοχής
-
Ποια νέα προϊόντα προσφέρουν οι τράπεζες στους πελάτες τους – Eντείνεται ο ανταγωνισμός
-
Η μόνη κρίση που δεν είδε ο Καραμανλής
-
Η δανική Vestas αναστέλει τα σχέδια της για τη δημιουργία εργοστασίου κατασκευής ανεμογεννητριών στην Πολωνία
-
Από την οικοδομή στην έξυπνη επένδυση - Πώς η ανακαίνιση γίνεται επένδυση
-
Πώς το κραχ του 1929 δίνει μαθήματα στο σήμερα
-
Vivartia: Πώς η ΔΕΛΤΑ θα κάνει το comeback στο παγωτό
-
Ιράν: Η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι δεν δεσμεύεται πλέον από "περιορισμούς" στο πυρηνικό του πρόγραμμα
-
H S&P υποβάθμισε τη Γαλλία - Από ΑΑ - στο Α+ μαζί με Ισπανία - Πορτογαλία
-
Δεν δίνουν Τόμαχοκ οι ΗΠΑ στον Ζελένσκι - Τραμπ: Ρωσία και Ουκρανία να σταματήσουν τον πόλεμο εκεί που βρίσκονται
-
Κάτι κινείται για την καθυστέρηση απονομής Δικαιοσύνης
-
Η μόνη κρίση που δεν είδε ο Καραμανλής (21)
-
Ο Ζελένσκι μίλησε με Ευρωπαίους ηγέτες μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ (10)
-
Κ. Τσουκαλάς: Το 70% της κοινωνίας τρομάζει μπροστά στο ενδεχόμενο μιας νέας θητείας Μητσοτάκη (8)
-
Δεν δίνουν Τόμαχοκ οι ΗΠΑ στον Ζελένσκι - Τραμπ: Ρωσία και Ουκρανία να σταματήσουν τον πόλεμο εκεί που βρίσκονται (6)
-
Ας περιμένουν οι Tomahawk (4)
-
Η DBRS αναβάθμισε την Ιταλία στο υψηλότερο της επίπεδο από το 2018 - Νίκη για τη Μελόνι (3)
-
Ξεκίνησαν οι μελέτες για την επέκταση του Μετρό προς Ελληνικό και Γλυφάδα (3)
-
Άμυνα: Ο "οδικός χάρτης" της ΕΕ και οι νέες ευκαιρίες που ανοίγονται για τις ελληνικές εταιρείες (3)
-
Bloomberg: Η Ευρώπη προωθεί σχέδιο προστασίας της βιομηχανίας της από Κίνα και ΗΠΑ αλλά ίσως είναι αργά πια (2)
-
Π. Μαρινάκης: Όσοι συμπορεύονται με την κ. Κωνσταντοπούλου έχουν κάτι να μας πουν για το αντιδημοκρατικό σόου σε ζωντανή μετάδοση; (1)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
