Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 26-Αυγ-2007 07:41

  Η Μητέρα Τερέζα αμφισβητούσε την ύπαρξη του Θεού, σύμφωνα με νέα γράμματά της.

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλ Πρακτ

  Η Μητέρα Τερέζα, η οποία ενδέχεται ν’ ανακηρυχθεί αγία από την Καθολική Εκκλησία, ένοιωθε ασταμάτητα κλυδωνισμούς στην πίστη της καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της και μάλιστα αμφέβαλλε και για την ίδια την ύπαρξη του Θεού, όπως αποκαλύπτεται σε νέα γράμματα της αλληλογραφίας της μοναχής, το περιεχόμενο των οποίων μόλις δημοσιεύθηκε.

  «Ο Ιησούς τρέφει μία πολύ εξειδικευμένη αγάπη για εσάς. Για μένα, η σιωπή και το κενό είναι τόσο σημαντικά που δεν κοιτάζω και δεν βλέπω, που ακούω και δεν καταλαβαίνω», έγραφε η Μητέρα Τερέζα το 1979 σ’ επιστολή της προς τον έμπιστο φίλο της ιερέα Μίχαελ Φαν ντερ Πέτ.

  Οι επιστολές-που η ίδια θα ήθελε να είχαν καταστραφεί-παρουσιάζονται στο βιβλίο «Μητέρα Τερέζα: έλα να γίνεις το φώς μου», το οποίο θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα, δέκα χρόνια μετά τον θάνατό της, του οποίου αποσπάσματα προδημοσιεύει το αμερικανικό περιοδικό Τάιμ στο τελευταίο φύλλο του.

  Οι σταθερές αναφορές στο «σκοτάδι», στη «μοναξιά» και στη «βάσανο» διατρέχουν τις πάνω από 40 αποστολές, που συντάχθηκαν μέσα σ’ ένα διάστημα 66 χρόνων, από την μοναχή αλβανικής καταγωγής, η οποία αφιέρωσε τη ζωή της στη βοήθεια των φτωχών και των ετοιμοθάνατων στις φτωχογειτονιές της Καλκούτας, στην Ινδία.

  «Που είναι η πίστη-μέσα στα τρίσβαθα της ψυχής μου, όπου δεν υπάρχει παρά το κενό κι η σκοτεινιά-Θεέ μου-πόσο οδυνηρή είναι τούτη η άγνωστη βάσανος-δεν έχω πίστη», γράφει σε αχρονολόγητη επιστολή της, που απευθύνει στον Ιησού.

  Η Μητέρα Τερέζα είχε οράματα, άκουγε τη φωνή του Χριστού. Σε μία από τις επιστολές της απευθύνεται στον Εσταυρωμένο πάνω στον σταυρό του.

  Ωστόσο, οι επιστολές αποδεικνύουν πως, παρά μία σύντομη μετάνοια, η μοναχή -με τη χαρακτηριστική μορφή και το λευκό πέπλο με τη γαλάζια μπορντούρα-πέρασε περισσότερα από 50 χρόνια αμφιβάλλοντας για την ύπαρξη του Θεού, παρά την αντίθετη εικόνα που πρόβαλλε στην δημόσια ζωή της.

  Ο πατέρας Μπράιαν Κολοντιέτσουκ, ο οποίος επιμελήθηκε τα γράμματα και φρόντισε για την έκδοσή τους είναι μέλος των Ιεραποστόλων της Φιλανθρωπίας, που ίδρυσε η Μητέρα Τερέζας, κι ήταν επικεφαλής της πρωτοβουλίας για την αγιοποίησή της. Το 2003 η Μητέρα Τερέζα ονομάσθηκε οσία, ένα βήμα πριν την ανακήρυξή της σε αγία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ