Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Μαϊ-2017 16:49

  Χωρίς συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ τα αγροτεμάχια φέτος και το 2018

  Χωρίς συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ τα αγροτεμάχια φέτος και το 2018
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη 

  Με διάταξη σε φορολογικό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε με τη διαδικασία του επείγοντος σήμερα στη Βουλή, προβλέπεται η συνέχιση της απαλλαγής των αγροτεμαχίων (εκτός σχεδίου και οικισμού εκτάσεων) για άλλα δυο χρόνια από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα, δεν θα επιβληθεί συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια για φέτος και για το 2018. 

  Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης προέβλεπε την επιβολή συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια από το 2016, ωστόσο ανεστάλη η εφαρμογή του φόρου λόγω πολύ μεγάλων τεχνικών προβλημάτων στον υπολογισμό της αξίας των αγροτεμαχίων που θα προσμετρούνταν στο συμπληρωματικό φόρο. 

  Υπενθυμίζεται ότι όταν επιχειρήθηκε σε υπηρεσιακό επίπεδο το 2016 να υπολογιστούν αξίες για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις προέκυψαν πάρα πολλές περιπτώσεις υπερβολικών αξιών λόγω λαθών στη συμπλήρωση του Ε9 από τους φορολογούμενους, αλλά και λόγω ατελειών στις τιμές υπολογισμού της αξίας (ΑΒΑ, ΕΒΑ, κλπ). 

  Κλείνουν οι "τρύπες" στη νομοθεσία για ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών

  Εν τω μεταξύ στο ίδιο νομοσχέδιο επέρχονται διαδικαστικού χαρακτήρα τροποποιήσεις και διορθώσεις στη νομοθεσία που έχει ήδη ψηφιστεί και αφορά στην ανταλλαγή πληροφοριών φορολογικού χαρακτήρα μεταξύ των χωρών που έχουν υπογράψει το πρότυπο ανταλλαγής του ΟΟΣΑ. 

  Υπενθυμίζεται ότι το πρότυπο ανταλλαγής προβλέπει ότι εντός του έτους θα ξεκινήσει η αποστολή και λήψη πληροφοριών φορολογικού χαρακτήρα μεταξύ τουλάχιστον 100 χωρών που έχουν υπογράψει τη σχετική πλατφόρμα, στις οποίες περιλαμβάνει και η Ελλάδα. 

  Στην πράξη οι ελληνικές φορολογικές αρχές θα λάβουν στοιχεία για εισοδήματα, επενδύσεις και καταθέσεις που έχουν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας στο εξωτερικό και αντιστοίχως η Ελλάδα θα μεταδώσει στοιχεία για φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού που αποκτούν εισόδημα ή διαθέτουν κινητή περιουσία στην Ελλάδα. 

  Δείτε το νομοσχέδιο εδώ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ