12:09 05/12
Eurostat: Στο 1,6% η ανάπτυξη στο γ' τρίμηνο στην ΕΕ
Στο τρίτο τρίμηνο του 2025, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% στην ευρωζώνη και κατά 0,4% στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:30
Της Δήμητρας Καδδά
Ένα προς ένα "σαρώνουν" και σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών τα κρατικά στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015, αλλά και τις προτάσεις της Ελλάδας για τα νέα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό και στα υπόλοιπα ανοικτά μέτωπα. Από "κόσκινο" περνούν όμως και όλες τις παρεμβάσεις που απαιτεί το μνημόνιο, και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με έμφαση στις τράπεζες και στα κόκκινα δάνεια, αλλά και στην απελευθέρωση των αγορών.
Την επιστροφή των επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, μέσα στο Σαββατοκύριακο, επιβεβαίωσε άλλωστε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπως ανέφερε ο κ. Σχοινάς, οι επικεφαλής της αποστολής μαζί με τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται, ήδη, στην Αθήνα θα ξεκινήσουν τις συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές στις αρχές της εβδομάδας.
Το (επικρατέστερο) σενάριο, το πρώτο βήμα θα είναι να συντονιστούν οι θέσεις τους μέσα στο Σαββατοκύριακο, δεδομένης της σκληρότερης στάσης που φέρεται να τηρεί το ΔΝΤ ζητώντας περισσότερα μέτρα και περικοπή συντάξεων, ενδεχομένως και της δαπάνης στο δημόσιο.
Πάντως, ανακούφιση προκάλεσε η χθεσινή δήλωση του Επιτρόπου Μoscovici για εκκίνηση των διαπραγματεύσεων κορυφής από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας στην Αθήνα. Και τούτο διότι υπήρχαν ανησυχίες για νέα χρονοκαθυστέρηση της διαπραγμάτευσης, που επρόκειτο αρχικά να ξεκινήσει στα μέσα Ιανουαρίου.
Πάντως, ο Επίτροπος έσπευσε χθες να ξεκαθαρίσει ότι "οι συνομιλίες θα είναι δύσκολες και θα απαιτηθεί χρόνος", κάνοντας σαφές ότι στο Eurogroup της 11/2 οι θεσμοί και η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσουν πρόοδο στους ομολόγους και όχι να περιμένουν τελικές αποφάσεις.
Και τούτο όταν στις 15/2 λήγει η προθεσμία του δεύτερου κύματος παρεμβάσεων στα κόκκινα δάνεια αλλά και υπό το βάρος των εξελίξεων στο θέμα Σένγκεν και στην τρίμηνη προθεσμία "συμμόρφωσης" που δόθηκε στην Ελλάδα.
Στο δημοσιονομικό πεδίο, η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει/διασφαλίσει ότι θα λάβουν υπόψη οι θεσμοί την ελληνική εκτίμηση για υψηλότερο του στόχου πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 (0,4% του ΑΕΠ σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα), για να μειώσει το πακέτο μέτρων που πρέπει να συμφωνηθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί (στο σκέλος της ΕΕ) εκτιμούν πλέον ότι απαιτούνται παρεμβάσεις όχι της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ για φέτος αλλά περί το 0,2%-0,3% του ΑΕΠ, με την κυβέρνηση να επιχειρηματολογεί για μηδενικές ανάγκες και το ΔΝΤ να βλέπει πολύ ψηλότερο "κενό". Ανάλογη είναι η θέση για τα επόμενα χρόνια με το μνημόνιο να ορίζει 1% του ΑΕΠ μέτρα, την κυβέρνηση να βλέπει το "πακέτο" στο ήμισυ και το ΔΝΤ να επιμένει σε πολύ υψηλότερο "άνοιγμα".
"Το έργο το έχουμε ξαναδεί πολλές φορές" αναφέρει διαπραγματευτική πηγή με πολυετή πείρα στο πεδίο θυμίζοντας την σκληρότερη στάση του Ταμείου και σε προηγούμενες "καθόδους". Επισημαίνει ωστόσο την ανάγκη αυτή τη φορά η συμφωνία να κλείσει γρήγορα δεδομένων όχι μόνο των ταμειακών αναγκών, αλλά και των διεθνών εξελίξεων που πιέζουν.