Πρώτο θέμα η Ελλάδα. EWG την Παρασκευή για την προετοιμασία της συνόδου. Μάχη για την καταβολή των 3 δις ευρώ.
Της Δήμητρας Καδδά
Η Ελλάδα θα είναι – για μία ακόμη φορά – το πρώτο θέμα στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας 5 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα, θα περιμένουν ενημέρωση από τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά και την παρουσίαση των επόμενων κινήσεων για την εφαρμογή του μνημονίου.
Η σύνοδος λαμβάνει χώρα σε μία πολύ κρίσιμη για την κυβέρνηση, αφού θα καταθέσει στη Βουλή (και θα στείλει στους θεσμούς) τον πρώτο δικό της προϋπολογισμό (προσχέδιο 2016 και συμπληρωματικό 2015) αλλά και θα αρχίσει την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη "κρούση" θα γίνει σε σύνοδο του EWG την που προγραμματίζεται για την Παρασκευή, με την ελληνική πλευρά να δίνει "μάχη" για πολλά θολά σημεία της συμφωνίας, μεταξύ αυτών και για την κατανομή των 3 δις ευρώ που απομένουν από το πακέτο δόσεων του Αυγούστου, δόσεων που πρέπει να συνδεθούν τελεσίδικα με προαπαιτούμενα.
Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα, "ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει το Eurogroup σχετικά με τις προτεραιότητες πολιτικής της νέας κυβέρνησης όπως προέκυψε από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015". "Το Eurogroup θα συζητήσει την τρέχουσα κατάσταση και τα επόμενα βήματα όσον αφορά στην εφαρμογή νέου προγράμματος" επισημαίνεται.
Στην Αθήνα η νέα ομάδα δράσης
Εν τω μεταξύ, το έργο "τρέχει" σε μία προσπάθεια να καλυφθεί το "κενό" που προκάλεσαν οι εκλογές και με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκη να έχει αναφέρει κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής ότι ο βαθμός υλοποίησης ήταν στο 61%.
Σήμερα είχε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την πρώτη συνάντηση στην Αθήνα με τον Ολλανδό επικεφαλής της Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Maarten Verwey. Ο λόγος για την υπηρεσία που αντικατέστησε από τον Ιούλιο την Ομάδα Δράσης του Χόρστ Ράιχενμπαχ και – βάση μνημονικής δέσμευσης- πρέπει να παράσχει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα.
Ήταν σύμφωνα με πληροφορίες εδώ και ημέρες προγραμματισμένη με στόχο να οριστούν τα πεδία παροχής στήριξης, και να ξεκινήσει το έργο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ "αντικείμενο της συνάντησης ήταν το πλαίσιο συνεργασίας για την παροχή τεχνικής βοήθειας τόσο για το επόμενο διάστημα όσο και μακροπρόθεσμα".
"Ουσιαστική πρόοδος" σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε σήμερα στην Αθήνα, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων Maarten Verwey με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης.
"Ο κ. Maarten Verwey επισκέφθηκε σήμερα την Αθήνα, προκειμένου να συναντήσει μέλη της νέας κυβέρνησης και να συζητήσει τη μελλοντική συνεργασία μεταξύ της υπηρεσίας του και της Ελλάδας", αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Καρβούνης και προσθέτει, ότι οι δύο πλευρές "συζήτησαν λεπτομερέστερα τα σχέδια τεχνικής βοήθειας τα οποία χρειάζονται οι ελληνικές αρχές, ώστε να υπάρξει ομαλή υλοποίηση των διαρθρωτικών και διοικητικών μεταρρυθμίσεων που έχουν σκοπό την ενίσχυση της ανάπτυξης. Υπήρξε ουσιαστική πρόοδος".
Τα 3 δισ. ευρώ
Παράλληλα συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για την οριστικοποίηση των υποδόσεων που θα συνδεθούν με τα προαπαιτούμενα. Οι θεσμοί συνεχίζουν να επιμένουν – όπως φάνηκε και προ ημερών και από δηλώσεις του επικεφαλής του EWG Thomas Wieser – στην σύνδεση του ύψους της πρώτης υποδόσης των 3 δισ. ευρώ (πιθανότατα θα καταβληθεί σε δύο φάσεις) με την βαρύτητα και την δυσκολία των προαπαιτούμενων που θα αποφασιστεί να υλοποιήσει πρώτα η κυβέρνηση.
Μία ακόμη από τις εκκρεμότητες που "εφαρμόστηκε" είναι και οι εγκύκλιοι που δημοσιεύθηκαν στην διαύγεια για το "τσεκούρι" των πρόωρων συντάξεων.
Ωστόσο, το βαρύ πυροβολικό αναμένεται να ξεκινήσει μετά την Τετάρτη (παροχή ψήφου εμπιστοσύνης) όταν η Βουλή θα μπορεί να συζητήσει νομοσχέδια...
Στόχος η εκκίνηση της 1ης αξιολόγησης που προσδιορίζεται από πηγές των θεσμών περί το τέλος Οκτωβρίου, αλλά από τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλωτό έχει οριστεί (σε συνέντευξη στους FT) για τα τέλη Νοεμβρίου.