Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 26-Ιαν-2023 09:39

    ΣΥΡΙΖΑ: Μια πρόταση δυσπιστίας χωρίς ( ; ) αυταπάτες και πολύ παρασκήνιο- Η στόχευση

    ΣΥΡΙΖΑ: Δύσκολη η ατζέντα Τσίπρα για 'συμμαχίες' και κεντροαριστερά
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Νίκης Ζορμπά

    Όλα κύλησαν στη Βουλή χθες κατά πώς τα γνώριζαν οι παροικούντες στο ρεπορτάζ του ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν ήδη από το μεσημέρι της Τρίτης, όταν άνοιξε ο ασκός του Αιόλου με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην ΑΔΑΕ: 

    Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έδωσε από το βήμα της Βουλής τα έξι ονόματα που επιβεβαίωσε η έρευνα της Ανεξάρτητης Αρχής ότι παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ και κατέληξε με το θεσμικό "ντύσιμο" του αιτήματός του : Παραιτηθείτε κε Μητσοτάκη, δια της πρότασης δυσπιστίας.

    Το παρασκήνιο

    Δεν αιφνιδιάστηκε κανείς και σίγουρα όχι η Κυβέρνηση, δεδομένου ότι είχε έτοιμη τη γραμμή "άμυνας" ή αντεπίθεσης ακριβέστερα,  πολλές ώρες πριν από την κατάθεση της πρότασης μομφής: "Καλοδεχούμενη", "ωραία ευκαιρία να συγκρίνουμε τα πεπραγμένα μας" κλπ, ήταν οι διαρροές από το Μαξίμου και η αντίδραση κυβερνητικών στελεχών, σχεδόν ένα 24ωρο ήδη, πριν από την παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. 

    Αν κάτι γεννά απορία μόνον , είναι στα "ψιλά" γράμματα της υπόθεσης:

    Γιατί τέτοια χρεία μυστικότητας από τα "κεντρικά" της Κουμουνδούρου σχετικά με τις προθέσεις της για την πρόταση δυσπιστίας έως και την τελευταία στιγμή , αφού αφενός για το μείζον της υπόθεσης ήτοι τη δημοσιοποίηση των απόρρητων πληροφοριών από τον Α. Τσίπρα, είχαν από νωρίς "ημιεπίσημα" επιβεβαιώσει την απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να το πράξει και αφετέρου δεν υπήρχε κανένας "αιφνιδιασμός" να προφυλάξουν επικοινωνιακά. 

    Παρεκτός, και αν δεν ήταν ο "όλος ΣΥΡΙΖΑ" σύμφωνος με την πρωτοβουλία της πρότασης δυσπιστίας οπότε ήταν "παιζόμενη" η απόφαση εως και την τελευταία στιγμή. Οι βουλευτές του κόμματος πάντως είχαν ειδοποιηθεί εγκαίρως να βρίσκονται από τις 10 το πρωί στη Βουλή. 

    "Αντιμητσοτακικό μέτωπο" και πρέσινγκ σε ΠΑΣΟΚ

    Η Κουμουνδούρου σε κάθε περίπτωση πάντως, διαμηνύει πως δεν έχει "αυταπάτες" ΄πως μέσω της πρότασης δυσπιστίας θα καταφέρει κανένα καίριο πλήγμα στην Κυβέρνηση , πολλώ λιγότερο πως θα επιβάλει άμεσες εκλογικές εξελίξεις: Δεν θα πέσει η κυβέρνηση προφανώς ούτε θα βρεθούν βουλευτές της που ένα τέρμινο ( το πολύ) πριν τις εκλογές θα την καταψηφίσει. 

    Εκεί αποδίδουν από τα "κεντρικά" και την απόφαση του Μαξίμου να μη μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας της Κυβέρνησης σε ψήφο εμπιστοσύνης: Πιο εύκολο, κρίνουν κομματικές πηγές πως είναι για έναν βουλευτή που νιώθει άβολα με την ιστορία των υποκλοπών να μη συνταχθεί με την επιδίωξη των αντιπάλων για πτώση της Κυβέρνησης, παρά να απαντήσει "ναι" δίνω ψήφο εμπιστοσύνης. 

    Κοινώς το "όχι" στον ΣΥΡΙΖΑ είναι απείρως ευκολότερο πολιτικά, από το "ναι" ( ακόμη και στις υποκλοπές). 

    Υπάρχουν άλλα δυο κρίσιμα στοιχεία στο συριζαικό "ανάγνωσμα" της πρότασης δυσπιστίας

    1. Διευρύνεται, κατά την Κουμουνδούρου το "αντιμητσοτακικό" μέτωπο, δεδομένου ότι προδήλως και αναμενόμενα, σύσσωμη η αντιπολίτευση θα υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση θα βρεθεί και κοινοβουλευτικά απομονωμένη, λίγο πριν από τις κάλπες. 

    2. Ανεβαίνει, εξ αντικειμένου,  ο βαθμός πίεσης στο ΠΑΣΟΚ. Καταρχάς, τα μπρα ντε φερ στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών, εκ των πραγμάτων ευνοούν τους δυο μεγάλους παίκτες ελλείψει κοινοβουλευτικής παρουσίας του Νίκου Ανδρουλάκη. 

    Η πόλωση μεταξύ Μητσοτάκη- Τσίπρα, αν κάποιον δεν βοηθά, είναι τη Χαριλάου Τρικούπη αφού ο πρόεδρός της, λείπει από το "κάδρο" του καυγά και οι πρωταγωνιστές είναι δύο. 

    Το πρέσινγκ στο ΠΑΣΟΚ βέβαια δεν εξαντλείται μόνον στο επικοινωνιακό του ζητήματος. Η Κουμουνδούρου, μιλά για "περαιτέρω εμβάθυνση του χάσματος Μητσοτάκη με ΠΑΣΟΚ", πιέζοντας το όμορο κόμμα και τον πρόεδρό του υπό τον γενικό τίτλο: βρίσκεται προ των ιστορικών ευθυνών του.

    Όπερ μεθερμηνευόμενον: Εάν υπάρχουν σκέψεις μετεκλογικής σύμπλευσης του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ και επαναπροσέγγισής των, το "ξαναζέσταμα" της υπόθεσης των παρακολουθήσεων που έφερε με την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη τη ρηγμάτωση στα δυο κόμματα, αυτή τη φορά, να προκαλέσει τον ενταφιασμό τους. 

    *Διαβάστε ακόμα

    -Π. Τσαπανίδου: Η Δημοκρατία έχει υποστεί ρήγμα

     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ