Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Ιαν-2023 00:09

  Πρόταση δυσπιστίας "φωτογράφισε" ο Α. Τσίπρας μεν αλλά... Παρασκήνιο σε ΣΥΡΙΖΑ με "κλειστά χαρτιά"

  Τσίπρας: Επιτακτική η ανάγκη αναστολής των αλλαγών για τις εισαγωγές στα πανεπιστήμια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Δεν έχουν καμία απολύτως διάθεση στην Κουμουνδούρου να αποκαλύψουν τις αυριανές κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, ει μη μόνον μία: ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα παρέμβει το πρωί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και θα μιλήσει με ονόματα για τους παρακολουθούμενους από την ΕΥΠ, βάσει των στοιχείων που του κόμισε ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ κατά τη συνάντησή τους το πρωί, στα γραφεία της Αρχής. 

  Μέρος πρώτον

  Ο φάκελος που κρατούσε ο κ. Τσίπρας εξερχόμενος από τη συνάντηση έχει πλήρη ονοματεπώνυμα για την έρευνα που διεξήγαγε η ΑΔΑΕ και τα οποία διαθέτει μόνον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

  Στην επιστολή του ο κ. Ράμμος προς πολιτικούς αρχηγούς, πρόεδρο βουλής κλπ, δεν αναφέρονται ονόματα, παρά μόνο η περιγραφή τους. Αρκούντως "φωτογραφική" βέβαια ώστε άπαντες κατάλαβαν ποιους εννοεί ο κ. Ράμμος. 

  Κλείνει η παρένθεση δεδομένου ότι εντός ολίγων ωρών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα τους κατονομάσει επισήμως τους παρακολουθούμενους από την ΕΥΠ στη Βουλή. 

  Μέρος δεύτερον και μια προαναγγελία

  Από την ώρα που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναχώρησε από τα γραφεία της ΑΔΑΕ μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της και έως την επίσκεψή του στην πρόεδρο της Δημοκρατίας το απόγευμα, μεσολάβησε μια ευρεία σύσκεψή του με συνεργάτες του για τα επόμενα βήματα. 

  Από εκεί προέκυψε και η διαρροή συνεργατών του πως : "Ο Αλεξης Τσίπρας είναι θεσμικός και δεν πρόκειται να πει ονόματα ούτε στο πεζοδρόμιο ούτε στα τηλεοπτικά στούντιο, παρά μόνο όπως οφείλει από το βήμα της βουλής στο ναό της δημοκρατίας" και ότι "Αύριο αναμένεται να λάβει το λόγο και να τοποθετηθεί κατά τη διάρκεια συζήτησης νομοσχεδίου για την υγεία στην ολομέλεια".

  Ήδη πριν από την επίσκεψή του στην κ. Σακελλαροπούλου επομένως, οι κινήσεις στη συριζαική σκακιέρα για την επόμενη μέρα των αποκαλύψεων από την ΑΔΑΕ, είχαν προαποφασιστεί. Φήμες για κατάθεση πρότασης μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να "κυκλοφορούν" ήδη από εκείνη την ώρα, με την Κουμουνδούρου να εξκολουθεί να κρατά κλειστά τα χαρτιά της. 

  Με έναν τρόπο ωστόσο- βάσει πολιτικής λογικής και όχι κατ ανάγκη πληροφορίας- από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας έχει "σηκώσει" τόσο το ζήτημα μιλώντας για εκτροπή, πρωθυπουργό των υποκλοπών κλπ και θα παρέμβει στη βουλή ώστε να ενημερώσει θεσμικά όπως λένε οι συνεργάτες του το κοινοβούλιο αρα και τον λαό, είναι μονόδρομος να υπάρξει και κοινοβουλευτική "κορύφωση" στις καταγγελίες. 

  Μόνον η πρόταση δυσπιστίας, λογίζεται ως τέτοια. 

  Το σενάριο - παρότι η Κουμουνδούρου συνεχίζει να μην επιβεβαιώνει σχετική πρωτοβουλία- για πρόταση δυσπιστίας, "ζωήρεψε" ακόμη περισσότερο με τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ όταν εξήλθε από το ραντεβού του με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, το "ζουμί" της οποίας είναι:

  "Ο Πρωθυπουργός των υποκλοπών, της εκτροπής και της συγκάλυψης οφείλει να αναλάβει τις έτσι κι αλλιώς αμετάθετες πολιτικές του ευθύνες. Και οφείλει να πράξει αυτό που θα έπραττε οποιοσδήποτε άλλος Πρωθυπουργός σε ευρωπαϊκή χώρα, σε ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Να παραιτηθεί".

  Εχει ζητήσει επανειλημμένως ο Αλέξης Τσίπρας την παραίτηση του κ. Μητσοτάκη, από τις αντιδράσεις στο Μέγαρο Μαξίμου μόνο τέτοια πρόθεση του πρωθυπουργού δεν διαφαίνεται, συνεπώς... η μόνη θεσμική διέξοδος για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του να το επιχειρήσει είναι δια της ενεργοποίησης του κοινοβουλευτικού όπλου της πρότασης δυσπιστίας. 

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ