Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 25-Ιαν-2023 08:37

    Στα... χαρακώματα το πολιτικό σκηνικό, έτοιμη για όλα η κυβέρνηση - "Καλοδεχούμενη μία πρόταση δυσπιστίας"

    5714186
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Δημήτρη Γκάτσιου

    Στα… χαρακώματα βρίσκονται, για μία ακόμα φορά τους τελευταίους μήνες, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με αφορμή την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Η ολομέλεια της Βουλής αναμένεται, μέσα στις επόμενες ώρες, να μετατραπεί σε πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης, με το κυβερνητικό επιτελείο να δηλώνει έτοιμο για άπασες τις πιθανές κινήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, μετά τις χθεσινές επισκέψεις του στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την κατά μέτωπο επίθεση στο πρόσωπο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρίσκει τη χαρακτηριστική αναφορά της στη δήλωση του Γιάννη Οικονόμου.

    "Με το παραλήρημα του κ. Τσίπρα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο ολοκληρώθηκε η μεθόδευση που μήνες τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη. Με υλικό που εδώ και καιρό έχουν στην διάθεση τους ρυπαρά δίκτυα προχωρά σε ατεκμηρίωτα, ευφάνταστα και πλήρως αναληθή συμπεράσματα. Όμως τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Ας τολμήσει να προβεί σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Εκεί θα τα συζητήσουμε όλα. Όλα! Πως ήταν η Ελλάδα με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα και πως είναι σήμερα. Το κράτος δικαίου που επί των ημερών του αφέθηκε στα χέρια κάτι μαρτύρων σαν το "Μάξιμο Σαράφη" που συνελήφθη σήμερα για απάτη. Τις ένορκες καταθέσεις για σακούλες με χρήματα που πήγαιναν στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Α2 και τις κυπριακές offshore. Τις αθλιότητες για την δήθεν νεκρή Μαρία. Αυτά και πολλά ακόμα. Περιμένουμε λοιπόν", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αργά χθες το απόγευμα. Την ίδια στιγμή, στελέχη, εστιάζοντας στο ενδεχόμενο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να φέρει στην πρώτη γραμμή μία πρόταση δυσπιστίας, έκαναν λόγο για μία απέλπιδα προσπάθεια ανατροπής των συσχετισμών, που θα επιβεβαιώσει την αμηχανία του κ. Τσίπρα μπροστά στους πολιτικούς συσχετισμούς που διαμορφώνονται.

    Σε κάθε περίπτωση και εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο περί κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας από την πλευρά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η συζήτηση στη Βουλή αναμένεται ότι θα ξεκινήσει άμεσα, ενώ ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει κανονικά τη σημερινή περιοδεία του στο Ηράκλειο Κρήτης, καθώς δεν είναι απαραίτητη η παρουσία του στην Ολομέλεια, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Όταν ερωτήθηκαν, πάντως, χθες στην κυβέρνηση για το ενδεχόμενο να καταθέσει ο κ. Τσίπρας πρόταση δυσπιστίας, ανέφεραν: "Μακάρι να το κάνει. Για να δώσει τη δυνατότητα να γίνει σύγκριση της τετραετίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με την τετραετία του Αλέξη Τσίπρα σε όλα τα επίπεδα…Και για να δουν ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι συμπαγής". Παράλληλα, συμπλήρωναν: "Είναι ευκαιρία να εμφανιστεί ο εξαφανισμένος Τσίπρας και να μας πει για τις σακούλες με τα μαύρα χρήματα που πήγαιναν στον ΣΥΡΙΖΑ και για τα ποσοστά που μοίραζε στα κανάλια στο όνομα της Ελευθεροτυπίας και της διαφάνειας...".

    Ευθείες βολές εναντίον Ράμμου

    Η χθεσινή κίνηση του προέδρου της ΑΔΑΕ να στείλει επιστολή προς τους πολιτικούς αρχηγούς και τον πρόεδρο της Βουλής ήταν αυτή που αποτέλεσε το…τελευταίο κόκκινο πανί για την κυβέρνηση. Αυτό που επισημαίνεται είναι πως τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και των τελευταίων ωρών πιστοποιούν ότι ο κ. Ράμμος προσπάθησε να μετατρέψει την ΑΔΑΕ σε παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που τονίζει, μεταξύ άλλων, στην πολυσέλιδη ανακοίνωσή του ο κ. Οικονόμου.

    "Όσον αφορά την επιλογή του προέδρου της ΑΔΑΕ να μετατρέψει την ανεξαρτησία της Αρχής, της οποίας προΐστανται, σε περίεργη προνομιακή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρόεδρο του υπήρχαν εδώ και καιρό πολλαπλές ενδείξεις. Παραθέτουμε μία ενδεικτική σειρά γεγονότων. Κατά παράβαση σαφούς διάταξης νόμου, προσέφυγε στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας για να ελέγξει τυχόν άρσεις απορρήτου, αν και η ΑΔΑΕ  διατηρεί στα αρχεία της πλήρη φάκελο με τις διατάξεις του εισαγγελέα και θα μπορούσε να κάνει μία απλή διασταύρωση. Το κίνητρο, προφανώς, ήταν η δημιουργία εντυπώσεων και την πράξη του την επικρότησε ασμένως ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Μάλιστα, αγνοήθηκε προκλητικά η γνώμη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αν και κατά το Σύνταγμα η διοίκηση συνολικά υπόκειται στη δικαστική λειτουργία", σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. "Επιπλέον, καθ’ υπέρβαση κάθε  αρμοδιότητας και παρά τη σαφή Συνταγματική διάταξη, υποβλήθηκε αίτημα σε κοινοβουλευτική επιτροπή προκειμένου να παρασταθεί αυτοκλήτως ο Επικεφαλής της ΑΔΑΕ. Αμέσως, αγκάλιασε την πρωτοβουλία ο ΣΥΡΙΖΑ. Μπροστά στην πρόδηλη νομική αταξία αναγκάστηκε ο Επικεφαλής  να προβεί σε αναδίπλωση. Κατά  παράβαση κάθε έννοιας συλλογικής λειτουργίας, αγνοήθηκε συστηματικά η ολομέλεια της ΑΔΑΕ. Δεν υπήρξε απόφαση του οργάνου, αλλά μονάχα κρίση του επικεφαλής της", συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου. 

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ