Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Οκτ-2022 09:32

  ΣΥΡΙΖΑ: Επίθεση στην Κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό με αιχμή... τους φόρους

  5321250
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Σφοδρά τα πυρά της Κουμουνδούρου για το προσχέδιο του προυπολογισμού που κατέθεσε χθες η Κυβέρνηση. Αυτό είναι το αναμενόμενο, προφανώς. 

  Ενδιαφέρον σημειώνει ωστόσο το γεγονός ότι η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει πέραν της γνωστής επωδού για φτωχοποίηση των Πολιτών, στην αιτίαση προς την Κυβέρνηση ότι μέσα από τον προυπολογισμό, καταδεικνύεται η κατακόρυφη αύξηση των έμμεσων φόρων που αφαιμάσσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

  Πηγές της Κουμουνδούρου επ αυτού, σε συνέχεια και της χθεσινής ανακοίνωσης που εξέδωσε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου τόνιζαν επακριβώς: 

  Αύξηση έμμεσων φόρων

  "Το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση επιβεβαιώνει την αφαίμαξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσα από τους έμμεσους φόρους, τα έσοδα των οποίων έχουν εκτοξευθεί λόγω ακρίβειας, προς όφελος ολιγαρχικών συμφερόντων. 
  Σύμφωνα με το προσχέδιο που κατατέθηκε:
      1. Τα έσοδα από ΦΠΑ είναι αυξημένα κατά 4 δισ.  ή 23,3%  σε σχέση με πέρυσι.
      2. Τα έσοδα από ΦΠΑ αποτελούν το 63% της συνολικής αύξησης των φορολογικών εσόδων.
      3. Τα φορολογικά έσοδα συνολικά είναι αυξημένα κατά 6,4 δισ".

  Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση:

  1. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα βρίσκεται στο 12,1%, έχοντας σημειώσει τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο και ξεπερνώντας πάνω από 2 μονάδες τον μέσο όρο της.
  2. Έρχεται νέο κύμα ανατιμήσεων στα σούπερ μάρκετ που θα ξεπεράσουν το 10%. 
  2. Η κυβέρνηση ομολογεί ότι οι προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στον Προϋπολογισμό του 2022 (0,8%) ήταν κυριολεκτικά εκτός τόπου και χρόνου (σημερινή εκτίμηση 8,8%).
  3. Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις 4 χώρες της ΕΕ που το ποσοστό πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας αυξήθηκε την περίοδο 2019-2021.
  4. Η χώρα μας είναι στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη στον ενεργειακό πληθωρισμό και προτελευταία στην ΕΕ στην αγοραστική δύναμη των πολιτών. 

  Την ίδια ώρα, το πετρέλαιο κίνησης καταγράφει αρνητικό ρεκόρ, με την τιμή του να ξεπερνά αυτή της βενζίνης.

  Σταθερή είναι η έγκληση του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για επιδότηση της αισχροκέρδειας, την οποία επαναφέρει η Κουμουνδούρου με αφορμή τον προυπολογισμό  και συμπέρασμα ότι  η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη επιβεβαιώνει ότι το 2023 θα είναι απλά πολύ χειρότερο από το 2022 και την ραγδαία φτωχοποίηση των πολιτών. 

  Εν κατακλείδι, η Κουμουνδούρου χρεώνει στην Κυβέρνηση ότι

  1. Δεν παρεμβαίνει στην αγορά ενέργειας.
   2. Εκμεταλλεύεται την ακρίβεια για την αύξηση των φορολογικών εσόδων

  3.και πως κρατά "αορίστως, ως μόνη απάντηση, ένα αποθεματικό 1 δισ., μήπως και το μετατρέψει στις γνωστές επιδοτήσεις της αισχροκέρδειας".
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ