Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Σεπ-2022 09:24

  Τα επόμενα βήματα διεθνοποίησης των τουρκικών προκλήσεων - Το…ραντεβού των "27" στην Πράγα

  Μητσοτακης CNN
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Με την Αθήνα να έχει ορίσει τις κόκκινες γραμμές απέναντι στα νέα κύματα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, η ελληνική διπλωματία προετοιμάζεται για τον επόμενο κύκλο ενημέρωσης εταίρων και συμμάχων, θωρακίζοντας τις θέσεις της απέναντι στην ρητορική εξαλλοσύνη της ηγεσίας του εξ’ ανατολών γείτονα.

  Τα μηνύματα της ψυχραιμίας και της αποφασιστικότητας ορίζουν το περιβάλλον, οι δηλώσεις στήριξης είτε από την πλευρά των Βρυξελλών, είτε από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είναι συνεχή και ο πρωθυπουργός, με το βλέμμα στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των "27" στην Πράγα, εκπέμπει τα δικά του σήματα στον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δείχνοντας, εξακολουθητικά, την οδό του Διεθνούς Δικαίου, του σεβασμού στους κανόνες καλής γειτονιάς και του διαλόγου, που προϋποθέτει για την Άγκυρα να εγκαταλείψει την όχθη των απειλών και των νέο-οθωμανικών βερμπαλισμών της.

  "Τα προβλήματα λύνονται ειρηνικά και με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό απαιτούν οι λαοί μας και είναι λάθος, μεγάλο λάθος, κάποιοι να επιχειρούν να δηλητηριάζουν την κοινή τους γνώμη, ανακαλύπτοντας εχθρούς εκεί που απλά δεν υπάρχουν", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Μητσοτάκη, με τη διεθνοποίηση των απειλών της τουρκικής ηγεσίας να βρίσκεται, συνεχώς, στην ελληνική φαρέτρα, μετά και το ορόσημο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

  Μπροστά σε αυτό το κρεσέντο της αποχαλίνωσης από την πλευρά της Άγκυρας, ο πρωθυπουργός αναμένει την αυριανή συνάντησή του με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, στη Σόφια (με αφορμή τα εγκαίνια του αγωγού IGB) προκειμένου να θέσει και πάλι στο ανώτατο επίπεδο των Βρυξελλών τις προκλήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

  "Διευρύνουμε την απήχηση των απόψεών μας, αποδομούμε τα επιχειρήματα, τις ανυπόστατες κατηγορίες και τις ανακρίβειες της απέναντι πλευράς, διευρύνουμε την επιδραστική μας ισχύ και, ταυτόχρονα, μεριμνούμε έτσι ώστε να είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε πρόκληση.

  Η χώρα έχει βαρύνουσα πολιτική ισχύ. Η γνώμη της μετράει. Οι απόψεις της δικαιώνονται. Το να επικαλείται η Τουρκία το Διεθνές Δίκαιο όταν απειλεί την Ελλάδα με casus belli, όταν έχει καταστρατηγήσει τις υποχρεώσεις της για τις μειονότητες που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης, όταν η ίδια δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, νομίζω ότι είναι αυταπόδεικτο στο πόσο αδιέξοδη είναι αυτή της η στρατηγική και η λογική.

  Η Ελλάδα ψύχραιμα, σταθερά και ανυποχώρητα είναι ένας παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Έχει την ικανότητα και στο διπλωματικό πεδίο, αλλά και στο πεδίο να αντιμετωπίζει την οποιαδήποτε πρόκληση", διεμήνυσε, από την αίθουσα της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

  Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να θέσει τα ζητήματα της τουρκικής εξαλλοσύνης και στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα, με την Αθήνα να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς του ζητήματος της επιβολής κυρώσεων προς τον εξ’ ανατολών γείτονα.

  "Πάντοτε ο πρωθυπουργός αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ανάλογα με τη συγκυρία, τη συμμετοχή του στα Συμβούλια Κορυφής ή τη συνομιλία του με ξένους ηγέτες, έτσι ώστε να προβάλλει τα δίκαια της χώρας μας και την προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας απέναντι στην Ελλάδα, την επιβουλή της στα κυριαρχικά μας δικαιώματα και στην εθνική της κυριαρχία", ανέφερε ο κ. Οικονόμου, τη στιγμή που η ελληνική πρωτεύουσα… διαβάζει με ικανοποίηση τις δηλώσεις στήριξης εταίρων, όπως η Γαλλία και συμμάχων, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μέσω των οποίων ο πρόεδρος Ερντογάν καλείται να θέσει ένα τέλος στις καθημερινές απειλές του εναντίον της χώρας μας. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ