Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 29-Μαϊ-2022 10:44

  ΣΥΡΙΖΑ: Το τηλεφώνημα Τσίπρα σε Τσακαλώτο, Βούτση, Βίτσα και η νέα γραμματέας- Το παρασκήνιο

  ΣΥΡΙΖΑ γραφεία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Σε λίγη ώρα αναμένεται να αποκαλύψει ο Αλέξης Τσίπρας την πρότασή του για το νέο γραμματέα του κόμματος, κατά την ομιλία του στη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ , η οποία θα κληθεί και να τον εκλέξει. 

  Παράλληλα, θα προτείνει πιθανότατα σήμερα και τον αναπληρωτή γραμματέα. Στην περίπτωση που είναι γυναίκα  η γραμματέας, ο αναπληρωτής της θα είναι άνδρας όπως έχει αναφέρει επανειλημμένως το Capital.gr, ένεκα της ποσόστωσης 50-50 που έχει αποφασιστεί να ισχύει σε όλους τους κομματικούς θώκους. 

  Παρασκήνιο και εκπλήξεις

  Από κει και πέρα, καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας βρισκόταν σε εξέλιξη οργιώδες παρασκήνιο τόσο για το πρόσωπο του γραμματέα όσο και και για τα υπόλοιπα Όργανα: Την εκλογή του νέου Πολιτικού Συμβουλίου ( μετονομάζεται σε Πολιτική Γραμματεία) καθώς και τον ορισμό των μελών του εκτελεστικού γραφείου ( πρώην "Πολιτικό Κέντρο", δηλάδη η "ομάδα του καφέ" , των πολύ στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα) , την οποία πέραν από ex officio συμμετοχές, όπως του γραμματέα, εκπροσώπου Τύπου και δντη κοινοβουλευτικής Ομάδας, τα υπόλοιπα ( λίγα) μέλη που θα την απαρτίζουν θα είναι επιλογής του προέδρου του κόμματος. 

  Απομακρύνεται βάσει των νέων πληροφοριών το ενδεχόμενο να παραμείνει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος γραμματέας του κόμματος, απόφαση την οποία πήρε ο Αλέξης Τσίπρας από κοινού με τον έως σήμερα γραμματέα, ο οποίος πιστώνεται εξάλλου με επιτυχίες όπως η πραγματοποίηση της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του περσινού καλοκαιριού, η διεξαγωγή του συνεδρίου και ασφαλώς η απολύτως εύρυθμη λειτουργία της εσωκομματικής εκλογής της 15ης Μαίου. 

  Το πιθανότερο είναι τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να διαδεχθεί γυναίκα που δεν είναι βουλευτής.

  Τον Δημήτρη Τζανακόπουλο πάντως, είχε ξεκαθαρίσει η "Ομπρέλα" ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει προκρίνοντας το "λευκό" , γεγονός για το οποίο είχε ενημερωθεί ο πρόεδρος του κόμματος. 

  Συγκεκριμένα, στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, ο κ. Τσίπρας είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά - στο πλαίσιο αλλεπάλληλων επαφών του με πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος- με τους : Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Βούτση και Δημήτρη Βίτσα , άπαντες μέλη της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης". 

  Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες από  άμεσα ενεχόμενους, ο κ. Τσίπρας  διατράνωσε την πρόθεσή του για στενή συνεργασία μαζί τους. Στον Ευκλείδη Τσακαλώτο δε, φέρεται να δήλωσε πως θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να επουλωθούν τα εσωκομματικά τραύματα που μεγεθύνθηκαν μετά το συνέδριο και να διαμήνυσε ότι διάφοροι με εμπρηστικό λόγο που εμφανίζονται να μιλούν στο "όνομά" του ως προεδρικοί και ζητούν να "φύγουν τα βαρίδια", σε καμιά περίπτωση δεν απηχούν τις δικές του απόψεις. Σε ό,τι αφορά τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, ενημερώθηκε από τον ίδιο κύκλο τηλεφωνημάτων πως η Ομπρέλα δεν θα τον υπερψηφίσει. 

  Ενήμερος είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και για την απόφαση να μη θέσουν υποψηφιότητα για την πολιτική γραμματεία ( το περίπου 35μελες όργανο που εκλέγεται από την ΚΕ σήμερα και αντικαθιστά το πολιτικό συμβούλιο), οι Ν. Βούτσης, Δ. Βίτσας και Θ. Δρίτσας. 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ