Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Μαϊ-2022 09:55

  ΣΥΡΙΖΑ: Αντίστροφη μέτρηση για τις αποφάσεις Α. Τσίπρα - "Γρίφος" ο γραμματέας

  ΣΥΡΙΖΑ: Αντίστροφη μέτρηση για τις αποφάσεις Α. Τσίπρα - "Γρίφος" ο γραμματέας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Στελέχη πάνε κι έρχονται στον 7ο της Κουμουνδούρου, κατόπιν πρόσκλησης του Αλέξη Τσίπρα εν όψει των αποφάσεών του για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ, όπως διαμορφώνεται μετά τις εσωκομματικές διαδικασίες της 15ης Μαίου που ανέδειξαν δια ψηφοφορίας και τα μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. 

  Αυτή που συνέρχεται για πρώτη φορά υπό τη νέα της σύνθεση την προσεχή Κυριακή, με τον Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώνει τις αποφάσεις του για την επόμενη μέρα: Θα προτείνει στη νέα ΚΕ να εκλέξει εκ νέου τον νυν γραμματέα Δημήτρη Τζανακόπουλο ή θα υπάρξουν "εκπλήξεις" της τελευταίας στιγμής; 

  Τα δεδομένα ( σε επίπεδο ρεπορτάζ ως τώρα) είναι αόριστα μεν, έχουν ως στίγμα δε, την πρόθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να διατηρηθεί στο πόστο του ο κ. Τζανακόπουλος  με την θητεία του να κρίνεται εν τοις πράγμασι επιτυχημένη αλλά και το σκληρό εσωκομματικό μπρα ντε φερ που σοβεί στο παρασκήνιο και αφορά στους νέους συσχετισμούς δυνάμεων:

  Οι "προεδρικοί" ( Κίνηση Μελών) , αναμφίβολα νικητές σε επίπεδο συσχετισμών από την κάλπη της 15ης Μαίου , αναζητούν ισχυρότερο ρόλο και θέσεις.

  Η "Ομπρέλα" από πλευράς της, βρίσκεται σε ..." διαρκές συνέδριο" για το πώς θα κινηθεί στη συνεδρίαση της Κυριακής. Εάν προταθεί από τον Αλέξη Τσίπρα πρόσωπο για γραμματέα το οποίο βρίσκεται σε σκληρή σύγκρουση μαζί τους, δεν αποκλείεται να κατεβάσει δική της υποψηφιότητα, τερματίζοντας την "παράδοση" στον ΣΥΡΙΖΑ που ήθελε τον γραμματέα του κόμματος να εκλέγεται συναινετικά, από όλες τις Τάσεις. 

  Εάν επιβεβαιωθεί το ...ευθύγραμμο σενάριο και παραμείνει γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ο Δ. Τζανακόπουλος, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα προτείνει γυναίκα για αναπληρώτριά του. 

  Αντιθέτως εάν τελικώς ο πρόεδρος του κόμματος επιλέξει γυναίκα για τον θώκο του γραμματέα, αναπληρωτής της θα οριστεί άνδρας. 

  Η ποσόστωση φύλου 50-50 που επιβλήθηκε στην ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής, είναι υπόθεση που -πέραν του νέου καταστατικού- παίρνει πολύ σοβαρά ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος. Οι πρωτιές στην ΚΕ άλλωστε έχουν γυναικεία εσάνς ( Ε. Αχτσιόγλου- Ρ. Δούρου), με τον Αλέξη Τσίπρα να σχολιάζει σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι βρίθει γυναικών η νέα κεντρική επιτροπή και όχι λόγω της ποσόστωσης υπέρ τους που εφαρμόστηκε. "Σάρωσαν" και χωρίς να χρειαστούν θεσμικό εφαλτήριο. 

  Πολιτική Γραμματεία και Εκτελεστική γραμματεία

  Την Κυριακή, από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ θα προκύψει και η νέα Πολιτική Γραμματεία του κόμματος ( πρώην Πολιτικό Συμβούλιο). Θεωρητικώς θα αριθμεί περί τα 30-40 μέλη ( η προηγούμενη αριθμούσε 41) και θα αντανακλά προφανώς και αυτό το Όργανο τους νέους εσωκομματικούς συσχετισμούς. 

  Το ενδιαφέρον βέβαια βρίσκεται στο ποιοι θα απαρτίζουν την "Εκτελεστική Γραμματεία", που θα αντικαταστήσει το "'Πολιτικό Κέντρο" του ΣΥΡΙΖΑ, κοινώς την ομάδα του "καφέ" του Αλέξη Τσίπρα , που περιλάμβανε τους πιο στενούς του συνεργάτες με τους οποίους έπαιρνε και τις κρίσιμες αποφάσεις. 

  Ο αριθμός των μελών δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη με ακρίβεια ( αναμένεται να αριθμεί περί τα 10 μέλη- Η προηγούμενη είχε διευρυνθεί εν κινήσει αριθμώντας περί τα 15)) αλλά η ουσία είναι πολιτική προφανώς: Η νέα σύνθεση της ομάδας των συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα , θα αποτυπώνει τους εσωκομματικούς συσχετισμούς ( σαρωτική νίκη των Προεδρικών) αλλά κυρίως θα αντικατοπτρίζει τις πολύ προσωπικές επιλογές- συνεργασίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. 

  Εν ολίγοις, ποιους θα προκρίνει ο Αλέξης Τσίπρας για τον πιο στενό κύκλο συνεργατών του, εν όψει και της προεκλογικής μάχης.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ