Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Μαϊ-2022 12:12

  ΣΥΡΙΖΑ: Εσωκομματική γκρίνια για τη νέα ΚΕ - Παρασκήνιο για εκλογή γραμματέα

  ΣΥΡΙΖΑ: Εσωκομματική γκρίνια για τη νέα ΚΕ - Παρασκήνιο για εκλογή γραμματέα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Τις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για την εφαρμογή της ποσόστωσης υπέρ υποψηφίων που προέρχονται από τη διεύρυνση θα εξετάσει αύριο σε συνεδρίασή της η ΚΕΦΕ. 

  Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ, έχει στείλει επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα με την οποία του ζητεί χάριν εκτόνωσης και ιδίως σε περιπτωσεις που είναι εμφανώς προβληματική η εφαρμογή της ποσόστωσης, ήτοι "κόβεται" από την Κεντρική Επιτροπή υποψήφιος με υπεροχή ψήφων έναντι κάποιου με ελάχιστες ο οποίος προκρίνεται λόγω ποσόστωσης , να διευρυνθεί κατά τι η κεντρική επιτροπή (αριθμεί 300 μέλη) ώστε να ενταχθούν και αυτοί οι υποψήφιοι. 

  Ο Αλέξης Τσίπρας, ως έχει αναφέρει ήδη το Κ σε σχετικό του ρεπορτάζ βλέπει θετικά την πρόταση του Η. Νικολακόπουλου και οι όποιες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν από τον ίδιο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή (είχε προγραμματιστεί αρχικώς για Σάββατο).

  Η εφαρμογή της ποσόστωσης πάντως, έχει προκαλέσει γκρίνιες σε εσωκομματικό επίπεδο με στελέχη της Ομπρέλας (και των 53 κυρίως) να "καρφώνουν" ότι έγινε χωρίς αντικειμενικά κριτήρια και ακολουθήθηκε (επί σκοπώ) "θολή" τακτική εξαρχής. 

  Γκρίνια για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής - το θέμα γραμματέα

  "Έρχεται στην επιφάνεια το σοβαρό ζήτημα της μεθόδου που ακολουθήθηκε για την ικανοποίηση του 20% της διεύρυνσης, όπως σχετικά έχει αποφασίσει το Συνέδριο. Συγκεκριμένα δεν επιδόθηκε παρά μόνο μετά τη διαδικασία ψηφοφορίας ο κατάλογος όσων είχαν συμπεριληφθεί στη σχετική λίστα των υποψηφιοτήτων με ένδειξη διεύρυνσης ενώ θα έπρεπε να είναι γνωστός λίγες ημέρες μετά τη λήξη του Συνεδρίου και να είναι βεβαίως στην κρίση των μελών του κόμματος που ψήφισαν" αναφέρεται χαρακτηριστικά σε κείμενο που δημοσιεύτηκε στο Commonality με τίτλο: αναταράξεις στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή. 

  Στο μεταξύ, στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΕ της Κυριακής, θα εκλεγεί και ο γραμματέας του κόμματος. Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί παρότι παραμένει ως κυρίαρχο στοιχείο ότι η βούληση του Α. Τσίπρα είναι να παραμείνει στο πόστο του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. 

  Έχουν "πέσει" πάντως στο τραπέζι των δημοσιογραφικών συζητήσεων εδώ και καιρό ως πιθανές διάδοχοι του νυν γραμματέα, οι : Όλγα Γεροβασίλη και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

  Αναλυτικά το κείμενο της "Ομπρέλας-53"

  "Μερικές δεκάδες ενστάσεων είναι προς εξέταση στην ΚΕΦΕ που σχετίζονται, με διαφορετικό σκεπτικό ενδεχομένως καθεμιά από αυτές, με την τελική σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Η εξέτασή τους θα γίνει μέσα στην εβδομάδα ενώ το κλίμα και από αναρτήσεις στα social media έχει επιβαρυνθεί καθώς έρχεται στην επιφάνεια το σοβαρό ζήτημα της μεθόδου που ακολουθήθηκε για την ικανοποίηση του 20% της διεύρυνσης, όπως σχετικά έχει αποφασίσει το Συνέδριο. Συγκεκριμένα δεν επιδόθηκε παρά μόνο μετά τη διαδικασία ψηφοφορίας ο κατάλογος όσων είχαν συμπεριληφθεί στη σχετική λίστα των υποψηφιοτήτων με ένδειξη διεύρυνσης ενώ θα έπρεπε να είναι γνωστός λίγες ημέρες μετά τη λήξη του Συνεδρίου και να είναι βεβαίως στην κρίση των μελών του κόμματος που ψήφισαν. Ως αποτέλεσμα τα μέλη του κόμματος δε γνώριζαν ποιοι ήταν στη διεύρυνση ως ανένταχτοι, ποιοι εκπροσωπούσαν ποια συνιστώσα ή και ποιοι δεν ήθελαν να θεωρούνταν διεύρυνση παρότι έγιναν μέλη του κόμματος μετά την 1/1/’19. Η επιλογή δε να ικανοποιηθούν όχι μόνο κατά προτεραιότητα αλλά κατ’ αποκλειστικότητα οι σχετικές λίστες υποψηφιοτήτων από τις ομαδοποιήσεις και όχι απ’ όσες και όσους δε συμμετείχαν σε αυτές κατά τη σειρά της σταυροδοσίας, έχει οδηγήσει απ’ ότι φαίνεται στο να συμπεριληφθούν τελικά άνω των 70 αντί για 60 με την ποσόστωση της διεύρυνσης. Προφανώς αρκετοί εξ’ αυτών με πολύ λιγότερες ψήφους στην Αττική και την Περιφέρεια από άλλες και άλλους οι οποίοι τυπικά είχαν εκλεγεί κατά τη σειρά της σταυροδότησης. Επίσης προβληματισμό έχει δημιουργήσει ότι η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε τελικά κατατείνει σε επιλογές προταθέντων ονομάτων και όχι πάντοτε στην εναρμόνιση με τη σειρά των ψήφων όπως αυτή προέκυψε από τη διαδικασία της 15ης Μαΐου. Στο site του κόμματος έχει αναρτηθεί ο σχετικός πίνακας με την ψηφοφορία και οποιοσδήποτε μπορεί να ανατρέξει για να διαπιστώσει το εύλογο των παραπάνω προβληματισμών".

  *Διαβάστε ακόμα

  -ΣΥΡΙΖΑ για Ερντογάν: Να αφήσουν οι σύμμαχοι τις ίσες αποστάσεις και να στηρίξουν την Ελλάδα

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ