Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Μαϊ-2022 10:45

  Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Σε ποιον έστειλε τελικά τον "λογαριασμό" ο Αλέξης Τσίπρας;

  Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Σε ποιον έστειλε τελικά τον "λογαριασμό" ο Αλέξης Τσίπρας;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  " Πάνω από 150 χιλ. η συμμετοχή, 172.000 τα νέα μέλη, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απόψε ένα άλλο κόμμα, βαριά η ευθύνη μου, προσωπικό στοίχημα,  ολοκλήρωσα την εντολή που έλαβα από την κάλπη των εθνικών εκλογών". 

  Φράσεις- "κλειδιά" από τη χθεσινοβραδινή δήλωση του Αλέξη Τσίπρα έξω από τα γραφεία της Κουμουνδούρου, εκεί όπου το κλίμα ήταν πανηγυρικό:

  Ποιο στοίχημα κέρδισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αλήθεια, ως μοναδικός υποψήφιος στην εσωκομματική αυτή διαδικασία; Προφανώς όχι ότι κέρδισε τον... εαυτό του.  Αλλού ήταν το άγχος, αλλού και το ρίσκο που πήρε, εξαρχής.

  Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έπαιζε χωρίς αντίπαλο ακριβώς παρά το γεγονός πως δεν υπήρξε άλλη υποψηφιότητα για την ηγεσία. Εάν υπήρχε, ενδεχομένως και οι πολιτικές αναγνώσεις και συμπεράσματα να ήταν πιο εύκολα για τον ίδιο και το κόμμα του. Τουλάχιστον δεν θα είχε να αντιμετωπίσει  ειρωνείες πολιτικών αντιπάλων για το δια ταύτα της επανεκλογής του. 

  Το στοίχημα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ασφαλώς, δεν ήταν να επανεκλεγεί. Εύλογα τα σχετικά καλαμπούρια, ακόμη και για το ποσοστό με το οποίο εκλέχθηκε: Πάνω από 99% έδινε χθες το βράδυ η Κουμουνδούρου - χωρίς να εξηγεί ευθέως τις "πίσω γραμμές" της διαρροής: Πως δεν υπήρξε "γραμμή" για λευκά από την εσωκομματική αντιπολίτευση και τους διαφωνούντες με τη διαδικασία ή και αν υπήρξε "σαρώθηκε" από την -εκτός ελέγχου της -συμμετοχή. 

  Ο "λογαριασμός" του Αλέξη Τσίπρα

  Το πραγματικό στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα ήταν να επικυρώσει στο "μεγάλο" γήπεδο, αυτό που πέτυχε λίγες εβδομάδες πριν, στο "μικρό", αυτό του συνεδρίου του: Τη συντριπτική κυριαρχία του στο κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς "μοιρασιές" χάριν εσωκομματικών ισορροπιών και νηνεμίας. 

  Το πέτυχε; Κατά πώς δείχνουν οι πρώτοι αριθμοί, απολύτως. Έως και το συνέδριο, ο ΣΥΡΙΖΑ αριθμούσε περί τα 60.000 μέλη.  Μετά το πέρας της χθεσινής διαδικασίας, εμφάνισε 172.000.  Επέμεινε ο ίδιος στους αριθμούς: Πάνω από 110.000 τα νέα μέλη του κόμματος. Κοινώς, αυτά τα οποία προσήλθαν στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ για να στηρίξουν τον ίδιο, σε μια διαδικασία αποκλειστικά συμβολικής χρήσεως και ενδυνάμωσης του ίδιου. 

  Ο "λογαριασμός" που ζήτησε ο κ. Τσίπρας να σταλεί μέσω των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ στο Μαξίμου, στην πραγματικότητα είχε παραλήπτη το ίδιο το κόμμα: Τον "παλιό" ΣΥΡΙΖΑ πριν τον μετασχηματισμό του από τον πρώην πρωθυπουργό.

  Οι 110.000 νέες εγγραφές μελών , ήταν προσωπικές ψήφοι του προέδρου. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση επ αυτού. Αρκεί και μόνο το στοιχείο πως όποιος έγινε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις 21 Μαρτίου, δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στην κάλπη της Κεντρικής Επιτροπής. Αυτή για την οποία έδωσε μάχη η μειοψηφία, προκειμένου να καταγράψει καλή επίδοση ώστε να πληθύνει την εκπροσώπησή της στη νέα σύνθεση του ανώτερου κομματικού οργάνου. ( Τα αποτελέσματα για την ΚΕ θα ανακοινωθούν -μάλλον- εντός της ημέρας).

  Αξιοπερίεργο που δεν αναγνώσθηκε -και έτσι- από τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ, η χθεσινή διαδικασία. Ως ξεκαθάρισμα του εσωκομματικού τοπίου για το κόμμα και ως επίδειξη ισχύος του Αλέξη Τσίπρα στον "όλον παλιό ΣΥΡΙΖΑ".

  Τα χέρια του κ. Τσίπρα πλέον , είναι λυμένα για το πώς θα κινηθεί στο εσωτερικό του και τι θα κάνει με το κόμμα του.

  Το εάν θα καταφέρει να "στείλει" πραγματικά τον λογαριασμό στο Μαξίμου, ήτοι να κερδίσει τον πρωθυπουργό σε υπαρκτές και όχι συμβολικές μάχες, είναι άλλη ιστορία και καθόλου απλή. Μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει κυρίαρχος  και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχεδόν ασάλευτο στους δημοσκοπικούς δείκτες.

   

   


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ