Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Νοε-2021 07:27

  Τηλεοπτικό μήνυμα Μητσοτάκη για την πανδημία

  Κ. Μητσοτάκης: Σκληρό lockdown στην Αττική από την Πέμπτη έως τις 28 Φεβρουαρίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11:00

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Νέο τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες αναμένεται να απευθύνει αύριο ο πρωθυπουργός εστιάζοντας στην πορεία του πανδημικού ιού αλλά και στις εξελίξεις λίγες εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα.

  Νωρίτερα το Capital.gr μετέδιδε ότι σχεδόν τρία εικοσιτετράωρα πριν ολοκληρωθούν οι δύο πρώτες εβδομάδες από την εφαρμογή των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση του πανδημικού κύματος, στην κυβέρνηση δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν προσηλωμένοι στη ρότα της συγκεκριμένης στρατηγικής.

  Και όπως εξηγούν κυβερνητικά στελέχη, αυτό σημαίνει ότι το κράμα των παρεμβάσεων θα παραμείνει σε ισχύ και την επόμενη περίοδο, καθώς η εφαρμογή του παράγει αποτελέσματα, σε μία χρονική συγκυρία, κατά την οποία τα στοιχεία αποτυπώνουν την αυξητική τάση στα...ραντεβού των πολιτών με την επιχείρηση "Ελευθερία".

  Με βάση, άλλωστε, τα τελευταία στοιχεία, αυτό που παρατηρείται είναι μία σημαντική άνοδος στα... τσιμπήματα της πρώτης δόσης, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα που σχετίζεται με τις αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων, γεγονός που αφήνει τις πρώτες νότες αισιοδοξίας για τη γενικότερη πορεία του προγράμματος τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι τα Χριστούγεννα.

  "Είμαστε αντιμέτωποι με μια αύξηση των κρουσμάτων. Πρόκειται για ευρωπαϊκό φαινόμενο. Τα ποσοστά εμβολιασμού στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε τους ανεμβολίαστους  να εμβολιαστούν", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στο βρετανικό δίκτυο ITV.

  "Το Εθνικό Σύστημα Υγείας μας βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση και προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να αντιμετωπίσουν αυτο το κύμα της επιδημίας. Σχεδόν εννέα στους δέκα που νοσηλεύονται σε Μ.Ε.Θ. είναι ανεμβολίαστοι. Και είναι κρίμα άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους επειδή δεν πήραν την απλή απόφαση να εμβολιαστούν... Έχουμε μια αυστηρή πολιτική, αλλά δεν θα ακολουθήσουμε την τακτική της Αυστρίας, επιβάλλοντας πλήρες lockdown στους ανεμβολίαστους", πρόσθεσε.

  Το μοντέλο, πάντως, που αφορά στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, θα παραμένει ως έχει την περίοδο των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς. Αυτό, ουσιαστικά, σημαίνει ότι οι ανεμβολίαστοι, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, δε θα έχουν πρόσβαση στους κλειστούς χώρους και δε θα πρέπει να...  ελπίζουν σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής, που θα διευκολύνουν την καθημερινότητά του στις γιορτές.

  "Έχουμε κάνει πιο δύσκολη την πρόσβαση των μη εμβολιασμένων στα εστιατόρια. Βασιζόμαστε σε μεγάλο βαθμό στα τεστ. Και αυτό που παρατηρήσαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι μια σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι αυτή η στρατηγική είναι αποτελεσματική", ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Όπως σχολιάζουν στελέχη, η στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του νέου κύματος της πανδημίας αποβλέπει:

  -Στην υγειονομική ασφάλεια.

  -Στην ανάγκη να μην ξανακλείσει η οικονομία και να παραμείνει ανοιχτή η κοινωνία.

  "Αυτό που κάνουμε είναι να εστιάζουμε την προσοχή μας στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, στην εφαρμογή των  μέτρων προστασίας, με εκτεταμένους ελέγχους και στη συνεχή ενίσχυση του συστήματος της υγείας", είναι το μήνυμα που εκπέμπεται, με τους τέσσερις βασικούς άξονες του σχεδίου να παραμένουν σε απόλυτη προτεραιότητα. Σύμφωνα με αυτούς:

  - Δε θα υπάρξει άλλο lockdown. "Όσοι έχουν εμβολιαστεί, δε θα υποστούν ξανά σημαντικούς περιορισμούς. Δε γίνεται καμία συζήτηση για περιορισμό των ελευθεριών στους εμβολιασμένους συμπολίτες μας. Σημειακές βελτιώσεις, ενδεχομένως, να υπάρξουν, χωρίς, ωστόσο, να παρεκκλίνουν από την ουσία της ακολουθούμενης στρατηγικής", αναφέρουν παράγοντες.

  - Τα υγειονομικά μέτρα προστασίας και ανάσχεσης του ιού αφορούν, πρωτίστως, στους ανεμβολίαστους και περιλαμβάνουν εκτεταμένη χρήση τεστ. Δίνεται έμφαση στην τήρησή τους και για το σκοπό αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη ένα εκτεταμένο σχέδιο ελέγχων, σε ολόκληρη τη χώρα. 

  - Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συνέχιση της προσπάθειας για επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και στην επιτάχυνση των ρυθμών για την τρίτη-αναμνηστική δόση. "Στο τραπέζι δεν υπάρχει και δε συζητείται υποχρεωτικότητα. Εκείνο που συζητείται, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, είναι κατά πόσο το πιστοποιητικό Covid θα συνδέεται και με την τρίτη δόση. Για το θέμα αυτό, αποφάσεις θα ληφθούν στο επόμενο διάστημα, με βάση και τις σχετικές συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση", επισημαίνουν στελέχη.

  - Η ενίσχυση του συστήματος της υγείας συνεχίζεται, ειδικά στις περιφέρειες που παρατηρείται μεγάλη και αυξημένη πίεση. "Σήμερα στη διάθεση των δημοσίων νοσοκομείων υπάρχουν 1.277 κλίνες ΜΕΘ σε σχέση με τις 557 που υπήρχαν το 2019. Παράλληλα, όπως έγινε και σε προηγούμενα κύματα της πανδημίας, έτσι και τώρα, προχωράμε σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για τη νοσηλεία non-Covid, αλλά και Covid περιστατικών σε ιδιωτικές κλινικές", σημειώνουν παράγοντες.

  *Διαβάστε ακόμα

  -Οργίλη αντίδραση Α. Τσίπρα για μήνυμα Κ. Μητσοτάκη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ