Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Οκτ-2021 09:23

  Η σημασία της νέας συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ και τα μηνύματα Μητσοτάκη στην Τουρκία

  Κυριακος Μητσοτακης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Σε μία χρονική συγκυρία έντονης νευρικότητας από την πλευρά της Άγκυρας, η οποία συνοδεύεται από κύματα παραβατικότητας και λεκτικών προκλήσεων από την ηγεσία της γείτονος, ιδιαίτερη σημασία αποκτούν οι σημερινές υπογραφές για την πενταετή ανανέωση της αμοιβαίας συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Στις τέσσερις και μισή το απόγευμα, ώρα Αθήνας, Νίκος Δένδιας και Άντονι Μπλίνκεν, επισφραγίσουν τη συμφωνία των δύο πρωτευουσών, η οποία έρχεται να προστεθεί σε αυτή του Ελιζέ, προ δύο εβδομάδων, ενισχύοντας περαιτέρω το γεωστρατηγικό αποτύπωμα της χώρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η κυβέρνηση ισχυροποιεί τις συμμαχίες της και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, πραγματοποιώντας ουσιαστικά βήματα προς την κατεύθυνση της θωράκισης της Ελλάδας, τη στιγμή κατά την οποία αναμένεται, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, η πολιτική δήλωση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, η οποία θα συνοδεύει το τελικό κείμενο.

  Νέα μηνύματα Μητσοτάκη στον Ερντογάν

  Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αναφορές του Άντονι Μπλίνκεν ικανοποιούν απόλυτα τις επιδιώξεις της ελληνικής πρωτεύουσας, καθώς προτάσσουν έννοιες-κλειδί, που η Αθήνα προτάσσει εξακολουθητικά, όσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραμένει πιστός στο δόγμα των προκλήσεων. Και αυτές δεν είναι άλλες από το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στην κυριαρχία και στα κυριαρχικά δικαιώματα. Η διπλωματική θωράκιση της χώρας, μετά από δύο ιστορικές συμφωνίες, είναι σαφής, με τον πρωθυπουργό, από το βήμα της εκδήλωσης για τα 47 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, να εκπέμπει νέα ηχηρά μηνύματα στη γείτονα. "Η Ελλάδα αγρυπνά και προστατεύει τα σύνορά της, που είναι ταυτόχρονα και σύνορα ευρωπαϊκά", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ανέδειξε, για μία ακόμα φορά σε δημόσια παρέμβασή του, τα πλεονεκτήματα που έχουν για τη χώρα οι συμφωνίες με το Παρίσι και την Ουάσιγκτον. "Η Αθήνα υπηρετεί την αναβάθμιση του ρόλου της Ευρώπης σε κάθε περιοχή στρατηγικών ενδιαφερόντων της, υπογράφοντας υποδειγματικές συμφωνίες συνεργασίας με τους γείτονες της, ιδρύοντας κοινά σχήματα δράσης με τα κράτη της Μεσογείου και τον Αραβικό κόσμο, και προωθώντας την ευρωπαϊκή συνεργασία στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, όπως πρόσφατα με την νέα εταιρική σχέση Ελλάδας-Γαλλίας…Πρόκειται για μία συμφωνία, την οποία ο λαός μας χαιρέτησε αφήνοντας στο περιθώριο τους λίγους που την αμφισβήτησαν. Όχι μόνο γιατί προβλέποντας μια ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής μας θωρακίζει, αλλά και γιατί γίνεται το πρώτο θεμέλιο στο οικοδόμημα της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. Τον μόνο δρόμο για την ήπειρο μας σε ένα κόσμο που αλλάζει", τόνισε. "Προβλέπεται επέκταση της συνεργασίας σε  συγκεκριμένες τοποθεσίες στην ελληνική επικράτεια, που αναβαθμίζουν ακόμα περισσότερο τη σημασία της. Προστίθεται τοποθεσία στον Έβρο, κοντά στα χερσαία μας σύνορα, που ήδη έχει αναβαθμιστεί και για ενεργειακούς λόγους. Το γεγονός ότι επιλέγουν οι Η.Π.Α. εκείνη την περιοχή έχει τη σημασία του.  Όπως επίσης και η αναβάθμιση και πρόσθεση και άλλων περιοχών στα νησιά μας, που ενισχύει τη δυνατότητα επιρροής μας ευρύτερα…Η συμφωνία αποτελεί ένα ακόμα σπουδαίο βήμα στην ενίσχυση της επιρροής και του γεωστρατηγικού και γεωπολιτικού αποτυπώματος της χώρας μας και στην περιοχή και ευρύτερα", σημείωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

  Με ιδιαίτερα θερμά λόγια μίλησε για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. "Συνιστά αναμφισβήτητα εθνική επιτυχία  όχι μόνο για τη σημασία της στην προάσπιση κοινών αξιών και συμφερόντων, αλλά και διότι σηματοδοτεί μία συνολική αντίληψη για την πορεία της Ευρώπης", επεσήμανε, από το βήμα της εκδήλωσης για τη συμπλήρωση 47 χρόνων από την ίδρυση της "γαλάζιας" παράταξης. Στην ομιλία του, μάλιστα, καταλόγισε στην Ευρώπη επαμφοτερίζουσα στάση έναντι της Τουρκίας. "Είναι αναγκαίο να επισημανθεί και να στηλιτευθεί η επαμφοτερίζουσα στάση έναντι της Τουρκίας, η οποία συμπεριφέρεται ως ταραξίας στην ευρύτερη περιοχή εγείροντας αξιώσεις που προσβάλουν κατάφωρα και το γράμμα και το πνεύμα του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Ειδικά σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, δι΄ έργων και λόγων, απειλεί ευθέως όχι μόνο δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο αλλά ακόμα και την εδαφική ακεραιότητα χωρών-μελών της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ορισμένα κράτη, μάλιστα, υιοθετώντας στάση επιτήδειου ουδέτερου, εμμέσως πλην σαφώς δείχνουν να κλείνουν το μάτι προς την Τουρκία. Δηλαδή, να ενθαρρύνουν την απαράδεκτη και παραβατική συμπεριφορά της…Η Ευρώπη οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι αλληθωρίζοντας και αποπειρώμενη να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα οδηγείται σε αδιέξοδο.  Δεν μπορεί να μην επιβάλει κυρώσεις σε εξόφθαλμα επιθετικές συμπεριφορές", ανέφερε ο Κώστας Καραμανλής.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ