Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Ιουλ-2021 22:13

  Ο Τσίπρας είπε σε Economist ότι ο Μητσοτάκης σχεδιάζει δημοσιονομική προσαρμογή 16 δισ. ως το '23

  Ο Τσίπρας είπε σε Economist ότι ο Μητσοτάκης σχεδιάζει δημοσιονομική προσαρμογή 16 δις ως το '23
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά 

  Επικαλούμενος τον Μίλτον Φρίντμαν ως "εκ των πρώτων θεμελιωτών του οικονομικού δόγματος" που κυριάρχησε στον κόσμο την τελευταία πεντηκονταετία, ο Αλέξης Τσίπρας από το συνέδριο του Economist , επιχείρησε να αποδομήσει το κυβερνητικό αφήγημα συλλήβδην, στρέφοντας τα αντιπολιτευτικά του πυρά σε τρία πεδία: Ταμείο Ανάκαμψης, Δημοσιονομικά και Επικουρική Ασφάλιση. 

  Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δε,  ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει δημοσιονομική προσαρμογή 16 δις. ως το 2023, η κριτική που άσκησε το κόμμα του για το σχέδιο Ανάκαμψης "δικαιώνεται" από τις "ενστάσεις της κομισιόν", ενώ το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης "θα κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο και τους φορολογούμενους σωρευτικά πάνω από 70 δις! ". 

  Παρουσιάζοντας επιγραμματικά  τις αντιπροτάσεις του δικού του κόμματος , μίλησε για "προκλήσεις": Αντιμετώπιση Κλιματικής κρίσης, Αποκατάσταση κοινωνικής δικαιοσύνης, Δημιουργία δυνατής Οικονομίας, Φορολογική Δικαιοσύνη και Θεσμική εξέλιξη. 

  Στο πλαίσιο αυτό, είπε μεταξύ άλλων για :

   

  Κυβέρνηση

   

  *Το Μεσοπρόθεσμο που ψήφισε η κυβέρνηση πριν λίγο καιρό προβλέπει ότι το 2021 θα έχουμε  έλλειμμα της τάξης του 7% και το 2023 θα περάσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% Για όσους μπορούν στοιχειωδώς να μετρήσουν τι σημαίνει αυτό, πρόκειται για δημοσιονομική προσαρμογή 9 μονάδων μέσα σε δύο χρόνια.
   Εννιά μονάδες ισοδυναμούν με 16 δις ευρώ 

  *Για να καλυφθεί ένα τέτοιο κενό, η ίδια η κυβέρνηση λέει ότι δεν θα παρθούν νέα μέτρα  αλλά θα καταργηθούν άμεσα όλα τα μέτρα στήριξης προς πάσα κατεύθυνση. 
  Όλα τα μέτρα –  θα παύσουν, αλλά θα παύσουν  -κι εδώ είναι το πιο κρίσιμο- και όλες οι φοροελαφρύνσεις, που τόσο καιρό παρουσιάζονται από τον κ. Μητσοτάκη ως μόνιμες και μάλιστα διευρυνόμενες.  

  *Η πρόβλεψη περί "επιστροφής στην κανονικότητα" εδράζεται και στην αδιανόητη πρόβλεψη περί εκρηκτικής αύξησης των εσόδων από τη φορολογία. Πόσο εκτός πραγματικότητας οικονομικής και κοινωνικής πρέπει να βρίσκεται ένας πρωθυπουργός για να κάνει τέτοιους σχεδιασμούς; Εκτός αν έχει τη σιγουριά ότι δεν θα κληθεί να δώσει λογαριασμό γιατί θα διακοπεί το σχέδιο από πολιτικές εξελίξεις. 

  Επικουρική Ασφάλιση

  Η ιδεοληπτική εμμονή της ΝΔ για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης θα κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο και τους φορολογούμενους σωρευτικά πάνω από 70 δις! 
  Δεν μιλάμε λοιπόν μόνο για ένα σχέδιο που θέτει σε διακινδύνευση τις καταβαλλόμενες και μελλοντικές επικουρικές συντάξεις, τις ήδη καταβληθείσες εισφορές των εργαζομένων, τις εισφορές των μελλοντικών εργαζόμενων που εκτίθενται στους κινδύνους των κεφαλαιαγορών, 
  αλλά για ένα επικίνδυνο σχέδιο που προκαλεί γενικευμένο πρόβλημα στα δημόσια οικονομικά το οποίο θα πληρώσει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

  Η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού είναι εξασφαλισμένη και γενικώς παραδεκτή από όλα τα ευρωπαϊκά όργανα μετά τη μεταρρύθμιση που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ το 2016. Ο μόνος λόγος της εμμονής της κυβέρνησης είναι η κερδοφορία ελάχιστων ιδιωτικών  ασφαλιστικών  εταιρειών.

  Ταμείο Ανάκαμψης

  Οι σημερινές αποκαλύψεις για τις ενστάσεις της Κομισιόν στο ελληνικό σχέδιο για το ταμείο ανάκαμψης, ενστάσεις μόνο για την Ελλάδα, επιβεβαιώνουν μέχρι κεραίας και τις ανησυχίες και την κριτική μας. Προβλέπει ότι από τη χρηματοδότηση του ταμείου ανάκαμψης θα αποκλειστεί σχεδόν το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας.
   

  Προτάσεις για


  Αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης:

  Η πράσινη μετάβαση είναι μια ανάγκη που πρέπει να υλοποιηθεί όχι μόνο χωρίς κοινωνικές συγκρούσεις αλλά με τις πλατύτερες δυνατές συναινέσεις. 
  Για να γίνει αυτό, χρειάζονται συγκεκριμένες μέριμνες ώστε η πράσινη μετάβαση να είναι και δίκαιη μετάβαση. 
  Με ισχυρό ρόλο του κράτους και πράσινες επενδύσεις κοινής ωφέλειας.
  Με θεσμικές παρεμβάσεις που να ενισχύουν την περιβαλλοντική προστασία όπως η εισαγωγή του κλιματικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε όλα τα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία.
  Με ρυθμίσεις που συνενώνουν την πράσινη μετάβαση με την κοινωνική δικαιοσύνη, όπως για παράδειγμα το 50% των νέων ΑΠΕ να πάει σε νοικοκυριά, κατά προτίμηση στα πιο αδύναμα, στις ενεργειακές κοινότητες, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έτσι ώστε τα οφέλη αυτής της αλλαγής να διαχέονται στην κοινωνία.

  Αποκατάσταση  κοινωνικής δικαιοσύνης

  Αυτή έχει τρία θεμέλια. Το πρώτο είναι η εργασία. 
  Καλύτερες συνθήκες εργασίας, καλύτεροι μισθοί ως βάση για  την αύξησης της παραγωγικότητας.
  Με την αύξηση του κατώτατου μισθού, την επέκταση των συλλογικών διαπραγματεύσων, τη μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας στις 35 ώρες, την ενίσχυση των Ελεγκτικών Μηχανισμών.

  Το δεύτερο θεμέλιο είναι ένα ισχυρό και αξιόπιστο κοινωνικό κράτος. 
  Με σχέδιο, πόρους και όραμα για την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική αλληλεγγύη και το ασφαλιστικό σύστημα. 

  Δημιουργία  δυνατής οικονομίας

  Τα 17 δις που προστέθηκαν στο ιδιωτικό χρέος στα χρόνια της πανδημίας και ο νέος πτωχευτικός που ρευστοποιεί την περιουσία πολιτών και επιχειρήσεων, είναι βόμβες στα θεμέλια οποιασδήποτε αναπτυξιακής στρατηγικής. Επομένως: Διαγραφή μέρους οφειλών και ευνοϊκός διακανονισμός για τις υπόλοιπες, προστασία πρώτης κατοικίας, νέο πλαίσιο ευνοϊκότερων ρυθμίσεων για τραπεζικές οφειλές.

  Δική μας προτεραιότητα θα είναι να ασκήσουμε το δικαίωμα του κράτους ως μέτοχος, στη διοίκηση των ιδρυμάτων για να γίνει ο τραπεζικός τομέας αρωγός της παραγωγικής δραστηριότητας. 
  Και έχει ως άξονες τη στήριξη και ανανέωση των επιχειρήσεων και ιδίως της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα σε δίκτυα, υποδομές και υπηρεσίες βασικών αγαθών, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. 

  φορολογική δικαιοσύνη

  Αν κάποιος δει το φόρο εισοδήματος στην Ελλάδα θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι στη χώρα δεν υπάρχουν πλούσιοι, καθώς πάνω από 80.000 € εισόδημα εμφανίζει μόλις το 0,03%. Το κρίσιμο λοιπόν είναι να δομήσουμε ένα φορολογικό σύστημα που να μπορεί να διορθώνει αυτή την εξόφθαλμη αδικία και να μην αφήνει περιθώριο για κόλπα και εξαιρέσεις. Ώστε ο καθένας να συμβάλει αυτό που του αναλογεί. 
   

  θεσμική εξέλιξη 

  Η χώρα πρέπει να έχει πυξίδα τον πυρήνα των ευρωπαϊκών αξιών και όχι τους νεόκοπους δημαγωγούς της Κεντρικής Ευρώπης που γυρίζουν την ήπειρο μας σε σκοτεινές εποχές. 

  Είναι αδιαπραγμάτευτα τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών που ζουν στη χώρα μας και η ενίσχυση των πολιτικών ενσωμάτωσης. Είναι αυτονόητο ότι όλα τα ζευγάρια ετερόφυλα ή ομόφυλα έχουν τα ίδια δικαιώματα.

  Η κοινωνική αλληλεγγύη είναι σήμερα το αντίδοτο τόσο στην απόγνωση, τον ατομισμό αλλά και τον διχασμό. 

  *Διαβάστε ακόμα

  -Ο ρόλος Τσίπρα στα κινήματα "αρνητών" της Πανδημίας, μέρος δεύτερον

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ