Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Απρ-2021 00:54

  Ο Τσίπρας έχει μήνυμα για ΣΥΡΙΖΑ και Πολάκη: Είμαστε κόμμα εξουσίας - Όχι σε ακρότητες

  Ο Τσίπρας έχει μήνυμα για ΣΥΡΙΖΑ και Πολάκη: Είμαστε κόμμα εξουσίας - Όχι σε ακρότητες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εξουσίας , μια εναλλακτική δύναμη διακυβέρνησης "κακά τα ψέματα",  είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε ( Kontra) προσθέτοντας πως έχει υποχρέωση να προσαρμόζει τον ριζοσπαστισμό του στον ρεαλισμό και να συγκροτήσει ένα εφαρμόσιμο σχέδιο που να αφορά την κοινωνική πλειοψηφία. 

  Αυτό ήταν το πρώτο εσωκομματικό σήμα που έστειλε στην εφ όλης της ύλης συνέντευξή του, επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά στον δημόσιο λόγο του πως αυτό που πρέπει να διακρίνει το κόμμα του είναι ο "ριζοσπαστικός ρεαλισμός". Κοινώς, για μια ακόμη φορά, ο ίδιος "έδειξε" προς Κέντρο. 

  Σε σχετική ερώτηση δε, για το εάν η Ν.Δ είναι "η παράταξη των δοσιλόγων" ως είχε εκστομίσει ο Παύλος Πολάκης την περασμένη εβδομάδα μιλώντας στη Βουλή προκαλώντας νέες εσωκομματικές αντιδράσεις, ο κ. Τσίπρας είπε πως "ούτε η Ν.Δ είναι η παράταξη των δοσιλόγων ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ η παράταξη του Κουφοντίνα. Αυτά είναι ακρότητες". Το μείζον είπε, είναι να "μιλάμε με όρους παρόντος και μέλλοντος" και να δούμε τι έχουν να κομίσουν οι δυο αυτές παρατάξεις εφεξής. 

  Καθόλη την υπόλοιπη διάρκεια της συνέντευξής του, άσκησε δομική κριτική στην κυβέρνηση, η οποία συμπυκώνεται στην κατά τον ίδιο διαπίστωση πως έχει αποτύχει εφ όλων των κρίσιμων πεδίων που καλείται να διαχειριστεί: πανδημία , Οικονομία, καθημερινότητα , προαναγγέλοντας αφενός ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει οψέποτε βρεθεί ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και θα ζητήσει "αναθεώρηση από την Κομισιόν", αφετέρου ότι θα καταργήσει τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις του νέου εργασιακού νομοσχεδίου που έρχεται προς ψήφιση τον Μάιο. 

  Σε ό,τι αφορά τα περιοριστικά μέτρα, ο κ. Τσίπρας προέκρινε ξεκάθαρα το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους ενώ αμφισβήτησε εκ των υστέρων τις αποφάσεις για το κλείσιμο των μικρών καταστημάτων: "τι θα πείραζε αν ηταν ανοιχτά με αυστηρά μέτρα και εφαρμογή των πρωτοκόλλων τα μικρά μαγαζιά;", διερωτήθηκε. 

  Για το άνοιγμα του Τουρισμού, επέμεινε στον χαρακτηρισμό "ανοησία" για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και ζήτησε ως προαπαιτούμενο εισόδου στην χώρα , μοριακό τεστ που να επιβεβαιώνει πως όποιος εισέρχεται θα είναι καθαρός από κορονοιό. 

  Στα της Οικονομίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησε ότι το εν αναμονή σχέδιο του κόμματος για κούρεμα των κορονοχρεών και στήριξης των επιχειρήσεων και εργαζομένων θα παρουσιαστεί στις 13.04 , το οποίο θα περιλαμβάνει και αντιπρόταση στο νέο πτωχευτικό δίκαιο που θέσπισε η κυβέρνηση. 

  Ο Αλέξης Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων για: 

  Κυβέρνηση

   

  *Έχει διαρραγεί η σχέση εμπιστοσύνης πολίτη - Κυβέρνησης  και επιστημόνων.

  * Η επιτροπή των ειδικών έχει εργαλειοποιηθεί τόσο από την κυβέρνηση που έχει γίνει σάκος του μποξ. οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι οι πιέσεις που δέχονται είναι αφόρητες για να παίρνουν τις αποφάσεις που θέλει η κυβέρνηση. Αμφισβητούμε ευθέως ότι η κυβέρνηση κάνει αυτό που της λέει η Επιτροπή.

  *Η χώρα δεν έχει κυβέρνηση, δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανείς τον κ. Μητσοτάκη. Δίνεται εικόνα αλαλούμ και χάους και εικόνα παρακμής με ανθρώπους υποκόσμου που έχουν κυβερνητικές πλάτες. 

  *Αντικοινωνική και αντιδραστική η ατζέντα της κυβέρνησης , θα έπρεπε τουλάχιστον να δεχθεί την πρότασή μου για μορατόριουμ. όχι μόνο συνεχίζουν να προκαλούν αλλά ετοιμάζονται να φέρουν τον Μάιο ένα νομοσχέδιο που κηρύττει τον πόλεμο στην κοινωνία.

  *Η Ν.Δ λειτουργεί μέσα στην  πανδημία σα να μην υπάρχει αύριο ενώ έχει μόλις 1,5 χρόνο στην εξουσία. Αξιοποιεί την πανδημία ως ευκαιρία για να προωθεί έναν αντιλαϊκό σχεδιασμό απαιτώντας κιόλας επειδή υπάρχει πανδημία να μην υπάρχουν αντιδράσεις. 

  Οικονομία

  *Η κυβέρνηση που έταξε λαγούς και πετραχήλια στη μεσαία τάξη, την τσακίζει και την αποτελειώνει. 

  *Ανυπαρξία οικονομικής στήριξης. Μόνο 10 δις βγήκαν από το δημόσιο ταμείο για στήριξη και όχι 24 δις. Τα μισά από τα 10 δις ήταν η επιστρεπτέα που ζητάμε να γίνει μη επιστρεπτέα. 

  *Με τα χρέη του κορονοιου τι θα γίνει; στις 13.04 θα παρουσιάσουμε συνολικά τις θέσεις μας για τη βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας και τα μέτρα στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας  Διαγραφή μέρους του κορονοχρέους για εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία και "ένα ολιστικό σχέδιο πτωχευτικού νόμου για να αντικαταστήσει αυτό το άθλιο πτωχευτικό πλαίσιο της κυβέρνησης".

  Ταμείο Ανάκαμψης

  *Φοβάμαι ότι πάει στράφι το εργαλείο αυτό και οι πόροι θα κατευθυνθούν σε πολύ μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. 

  *Η κυβέρνηση δεν έκανε δημόσια διαβούλευση την ώρα που το σχέδιο αυτό δεσμεύει και επόμενες κυβερνήσεις ενώ θέτει ως προαπαιτούμενα για τις εκταμιεύσεις των πόρων αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις: Κήρυξαν πόλεμο στην εργατική τάξη. 

  *Δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε τίποτε από αυτά και θα ζητήσουμε αναθεωρημένο σχέδιο από την κομισιόν. 

  ΣΥΡΙΖΑ

  *Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα εξουσίας, μια εναλλακτική λύση διακυβέρνησης. Είναι υποχρεωμένος να προσαρμόζει τον ριζοσπαστισμό του στον ρεαλισμό. Να διαμορφώνουμε μια πολιτική που είναι υλοποιήσιμη. 

  *Δεν έχουμε κανέναν διακαή πόθο να κατακτήσουμε τις καρέκλες της εξουσίας, το έχουμε ήδη κάνει. Αυτό που θέλουμε είναι ένα σχέδιο επανεκκίνησης που να αφορά τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, τους εργαζόμενους, τη μεσαία τάξη, τους νέους.

  *Ούτε ο Κολοκοτρώνης είναι  ΣΥΡΙΖΑ ούτε η Ν.Δ είναι παράταξη δοσιλόγων. Ούτε εμείς είμαστε η παράταξη του Κουφοντίνα. Αυτές είναι ακρότητες. Το θέμα είναι αυτές οι παρατάξεις τι έχουν να κομίσουν στο μέλλον. Το θέμα είναι να μιλάμε με όρους του σήμερα και του αύριο.

  Ελληνοτουρκικά

  Η ανησυχία μου μεγαλώνει εξαιτίας μιας ασταθούς και μη σοβαρής στάσης από την ελληνική πλευρά. η κυβέρνηση προχωράει χωρίς ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές. 

  Είμαστε σταθερά υπέρ του διαλόγου και της προσφυγής στη Χάγη αλλά χρειάζεται ένα σχέδιο για να φτάσεις εκεί. 

  *Διαβάστε ακόμη

  -Πολάκης σε Τσίπρα: Είναι παράταξη μαυραγοριτών η Ν.Δ...τελεία και παύλα!

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ