Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 14-Μαρ-2021 09:17

  Ο ΣΥΡΙΖΑ στο τρίγωνο "πλατείες, νόμος και τάξη"

  Ο ΣΥΡΙΖΑ στο τρίγωνο "πλατείες, νόμος και τάξη"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Αν για τα "μάτια" του αριστερού ακροατηρίου ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να ανταποκρίνεται σε κελεύσματα περί κοινού μετώπου απέναντι στον "αυταρχισμό", η ουσία της επιδίωξης του Αλέξη Τσίπρα μόνο σε αυτή την κατεύθυνση δεν κινείται.

  "Ειρήνη"

  Αντιθέτως, η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να "βαθύνει" την επιχείρηση εισοδισμού στα προνομιακά ακροατήρια της Ν.Δ., ήτοι μεσαία τάξη, "νοικοκυραίους", κεντρώους μετριοπαθείς πολίτες και (κυρίως ενδεχομένως) στην επιχειρηματική τάξη της χώρας, αντιστρέφοντας το αφήγημα της κυβερνώσας παράταξης περί δόγματος "Νόμος και Τάξη". 

  Τα σήματα έχουν ήδη σταλεί από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό σε ένα "πλέγμα" μηνυμάτων που ξεκίνησε με το αίτημα: Ενισχύστε τις επιχειρήσεις, διανθίστηκε με την επανειλημμένη αναφορά Τσίπρα: "Ποτέ άλλοτε δεν ταυτίζονταν συμφέροντα εργαζομένων και εργοδοτών όσο σήμερα", εντάθηκε με τις προτάσεις για ανάληψη των μισθολογικών βαρών επιχειρήσεων από το Κράτος και εντείνεται εφεξής με το νέο αφήγημα κατά της Ν.Δ.: Ποιο νόμο και τάξη φέρατε; Διαλύετε την κοινωνική ειρήνη που είχαμε διασφαλίσει εμείς επί των ημερών μας. 

  Κοινώς, οι "πίσω" γραμμές στο σκληρό πινγκ-πονγκ κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ, σε ό,τι αφορά τη στρατηγική της Κουμουνδούρου τουλάχιστον, σκιαγραφούν τις προθέσεις της να καταδείξει πως η Ν.Δ. όχι μόνον δεν μπορεί να εγγυηθεί την "ασφάλεια" με τη σημαία της οποίας εξελέγη αλλά, αντιθέτως, δυναμιτίζει την κοινωνική ειρήνη. 

  Με λόγια απλά, το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι: Υποσχεθήκατε κανονικότητα και "ηρεμία" στο εσωτερικό, να "καθαρίσετε τα Εξάρχεια" και αντ’ αυτού έχετε μετατρέψει σε Εξάρχεια ακόμα και μεσοαστικές γειτονιές της Αθήνας. Στη "χοντροκομμένη" (αλλά απολύτως πιστή) απόδοσή του, το σήμα Τσίπρα είναι: Όταν κυβερνούσαμε εμείς, παρά τα σκληρά μέτρα που πήραμε, "δεν άνοιξε ρουθούνι".

  "Απελθέτω"

  Για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι εμφανές μήνες τώρα άλλωστε πως για να ξαναχτίσει γέφυρες με τη "μεσαία τάξη", μετά το οδυνηρό της διαζύγιο με τον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ, απαιτείται όχι μόνον πολύς χρόνος για να τείνει μέρος της "ευήκοα ώτα" στον κ. Τσίπρα αλλά να καταφέρει να καρπωθεί το πολιτικό όφελος από τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της Ν.Δ. 

  Η στρατηγική του "ώριμου φρούτου" ναι μεν θεωρητικώς δεν προκρίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά, επί του πρακτέου, αυτή έχει επιλεγεί από την ηγεσία που δεν κρύβει ότι δεν επιθυμεί "ριζοσπαστικές λύσεις". Υπό τον τίτλο "ριζοσπαστικός ρεαλισμός" που έχει "λανσάρει" εδώ και μήνες ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας για να καθησυχάσει αφενός το αριστερό του (και εσωκομματικά) ακροατήριο αφετέρου να στείλει μήνυμα ευρύτερο πως είναι "συστημικός παίκτης", η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιδίδεται σε "μαραθώνιο" αγώνα να συνδεθεί και με το μετριοπαθές κεντρώο κομμάτι του εκλογικού σώματος. 

  Εξου και δυσφορεί ιδιαιτέρως η Κουμουνδούρου όταν συνδέεται -και μέσω δικών της αυτογκόλ- με την υπεράσπιση του Κουφοντίνα ως προσώπου ή -ως έγινε μεσούσης της εβδομάδας- με τη σύνδεση του κόμματος με "μπαχαλάκηδες". 

  Εν ολίγοις, "απελθέτω αφ’ ημών το ποτήριον τούτο" είναι το ένα σήμα που προσπαθεί να δώσει η αξιωματική αντιπολίτευση χωρίς να απεμπολήσει τη δυνατότητα που της δίνεται να εδραιωθεί ως "προοδευτική" δύναμη απέναντι σε "δεξιάς αντίληψης πρακτικές".

  Σκληρό ροκ

  Στην αντεπίθεση που έχει ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις εγκλήσεις που δέχεται από την κυβέρνηση για τροφοδότηση της κοινωνικής έντασης, διά καλεσμάτων σε διαδηλώσεις -και όχι μόνο- είναι επιλογή της ηγεσίας το προσωπικό μπρα-ντε-φερ με τον πρωθυπουργό. 

  Χωρίς να φείδεται χαρακτηρισμών που τροφοδοτούν εκ των πραγμάτων την πόλωση των δύο μεγάλων κομμάτων, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζει ανελλιπώς και αδιαλείπτως τον Κυριάκο Μητσοτάκη "αποτυχημένο" ανεβάζοντας την ένταση εσχάτως με την αναφορά του στον πρωθυπουργό ως "επικίνδυνο".

  Η "ανάγνωση" της Κουμουνδούρου, άλλωστε, είναι ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, όπου παρά τους τόσους μήνες συνεχούς lockdown, ούτε ευοίωνες είναι ούτε επιτρέπουν να ευοδωθούν άμεσα οι προσδοκίες για άνοιγμα λιανεμπορίου και εκπαίδευσης στις 21 Μαρτίου, ως "έδειχναν" αρχικώς κυβερνητικά στελέχη, είναι η γενεσιουργός αιτία -κατά τον ΣΥΡΙΖΑ πάντα- της "στοχοποίησής του" από την κυβέρνηση ως πολιτική δύναμη που ενθαρρύνει και υποδαυλίζει "έκτροπα". 

  "Μετά από τόσους μήνες που κυβερνά η Ν.Δ. το δόγμα πως για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιάνει πια σε κανέναν νοήμονα πολίτη, ακούγεται πλέον μόνο ως ανέκδοτο", σχολίαζε σχετικώς συνεργάτης του κ. Τσίπρα στο "Κ", προαναγγέλλοντας νέο "γύρο" σκληρής αντιπολιτευτικής τακτικής.

  "Ευκαιρία" η στοχοποίηση

  Σε συνέχεια τούτου, δε, πηγή της Κουμουνδούρου ανέφερε πως υπάρχει εδραία η πεποίθηση στο κόμμα πως ήγγικεν η ώρα, πολιτικά, να επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ να αντεπιτεθεί στην κυβερνώσα παράταξη όχι μόνον στο προνομιακό για την ίδια πεδίο "Νόμος και Τάξη" αλλά εν συνόλω περί της διαχειριστικής της ικανότητας για "επιστροφή στην κανονικότητα". 

  Επ’ αυτού, η Κουμουνδούρου βρίσκει ως ενδιαφέρον "εργαλείο" τις εγκλήσεις της Ν.Δ. ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πίσω από τις εκδηλώσεις οργής των πολιτών υποθάλποντας τις κοινωνικές εντάσεις. 

  Παρά τον κίνδυνο -που δεν παραγνωρίζουν- ο οποίος ελλοχεύει στο να καταγραφεί ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ ως "ταραχοποιό στοιχείο" (όπως την περίοδο του 2012) θεωρούν ότι κρύβεται πίσω από την κυβερνητική τακτική και σημαντική ευκαιρία περί αντίθετης κατάληξης: 

  Ενώ είναι γνωστές οι παθογένειες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης -δυσκολεύεται να συσπειρώσει γύρω του εκλογικό ακροατήριο- διά της τακτικής "όσοι πολίτες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι ή γκρινιάζουν ή δυσφορούν ή ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, είναι συριζαίοι", να "χαρίσουν" πράγματι στον ΣΥΡΙΖΑ μεγάλη δεξαμενή δυσαρεστημένων πολιτών.

  Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί

  *Διαβάστε ακόμα

  -Τσίπρας εναντίον Μητσοτάκη για την "οργή των νοικοκυραίων" - "Εγγυήσεις" ενότητας

  -ΣΥΡΙΖΑ: Δύσκολη εξίσωση για Τσίπρα οι ασκήσεις "ισορροπίας"


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ