Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 14-Φεβ-2021 08:53

  Μονόδρομος και για τον ΣΥΡΙΖΑ οι διπλές κάλπες

  Μονόδρομος και για τον ΣΥΡΙΖΑ οι διπλές κάλπες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Οι ημέρες που ο Αλέξης Τσίπρας "έβλεπε" πιθανότητα συγκρότησης κυβέρνησης έπειτα από εκλογές με την απλή αναλογική, όπως θα είναι οι επόμενες, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

  Το "κάψιμο" της απλής αναλογικής

  Έως πρόσφατα μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει ξεκάθαρα την πρόθεσή του να "καεί" η απλή αναλογική μέσω διπλών εκλογών που θα αναδείξουν κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιθέτως (εκτίμηση που είχε συμμεριστεί και η Φώφη Γεννηματά), διατύπωνε εντελώς διαφορετική πολιτική θέση: Κυβέρνηση μπορεί να βγει και με απλή αναλογική και να μη χρειαστούν δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

  Το "έργο" αυτό έχει κατέβει πλέον στην Κουμουνδούρου. Είτε διά πρόωρων εκλογών, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει ως ορθάνοιχτο ενδεχόμενο, είτε στο τέλος της τετραετίας, ως είναι η "επίσημη" θέση του κ. Μητσοτάκη, η χώρα θα πάει σε διπλές κάλπες, με τις πρώτες, οπότε και θα ισχύσει η απλή αναλογική, να έχουν χαρακτήρα... πρόβας τζενεράλε. Άλλως "ευρωεκλογών", κατά την πιο πολιτική ανάγνωση.

  Ζητούμενο, ασφαλώς, θα παραμείνει για τον ΣΥΡΙΖΑ η συσπείρωση της βάσης του, διότι η διαφορά που θα καταγράψει στις επιδόσεις του σε σχέση με τη Ν.Δ. θα είναι πρόκριμα για τις δεύτερες εκλογές, αυτές που θα αποτυπώσουν και τους πραγματικούς συσχετισμούς των πολιτικών δυνάμεων. Μια χαοτική διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή που εμφανίζεται στις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, είναι προφανές ότι θα δημιουργήσει συνθήκες νέας κατά κράτους νίκης της Ν.Δ., όπως στις εθνικές εκλογές του 2019.

  Πόλωση

  Το "κάψιμο" της απλής αναλογικής (την οποία σημειωτέον εμπνεύστηκε και ψήφισε επί των ημερών της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) δημιουργεί συνθήκες επιστροφής σε σκληρό δικομματισμό. Αυτόν που διέτρεξε όλη τη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας, μέχρι την έλευση των Μνημονίων, που διέλυσαν –πέραν του ΠΑΣΟΚ− και τις μονοκομματικές κυβερνήσεις για μια επταετία.

  Η επιδίωξη της επιστροφής στον δικομματισμό απολύτως ευνοεί και τον ΣΥΡΙΖΑ υπό τις παρούσες προϋποθέσεις: Εφόσον εν κινήσει δεν κατάφερε να διεμβολίσει το ΚΙΝΑΛ, ενώ ξεπήδησε και νέο κόμμα στα αριστερά του, η Μέρα25, η πόλωση με τη Ν.Δ. θα δημιουργήσει εξ ορισμού συνθήκες "κονιορτοποίησής" τους.

  Δεν είναι τυχαία η "παύση πυρών" του Αλέξη Τσίπρα προς τη Φώφη Γεννηματά, ούτε οι κινήσεις "συμπόρευσης" με ΚΚΕ και Βαρουφάκη επί ζητημάτων δημοκρατίας, όπως η πρόσφατη πρωτοβουλία υπογραφής κοινού κειμένου με Κουτσούμπα και Μερα25 για το Πολυτεχνείο.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο "μεγάλος παίκτης" στην περιοχή, συνεπώς σε συνθήκες επανεδραίωσης του δικομματισμού μόνο κέρδος έχει από τέτοιες "συμπορεύσεις". Στον βαθμό τουλάχιστον που δεν αλλοιώνουν το νέο προφίλ που λαξεύει ο Αλέξης Τσίπρας: Στροφή στον "ρεαλισμό" και αποκοπή από "αριστερίστικη" θέαση των πολιτικών θεμάτων.

  Σύγκρουση

  Τούτων δοθέντων, η Κουμουνδούρου προετοιμάζεται για σκληρό ιδεολογικό ροκ με την κυβέρνηση. Είναι ενδεικτική η κατ’ εξακολούθηση ρητορική του κ. Τσίπρα απέναντι στη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη, περί βαθιάς ταξικής "Δεξιάς" στην κυβερνητική πολιτική που ασκεί. Κριτική περί περιορισμού του δημόσιου τομέα σε όφελος των ιδιωτών καταλογίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργό, ως έπραξε τις προάλλες στη Βουλή για τον νέο νόμο των ΑΕΙ.

  Στο ίδιο μοτίβο θα κινηθεί και εφεξής το κόμμα, ανεβάζοντας "στροφές" και αντιπολιτευτικούς τόνους με στόχο την ανάδειξη των δύο διαφορετικών κόσμων μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.

  Το αυτό είχε προσπαθήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πράξει και προεκλογικά το 2019, αλλά κατά κάποιους δεν "περπάτησε" λόγω του στραγγίσματος της μεσαίας τάξης, ενώ κατά άλλους γνωρίζοντες τα του χώρου αυτή η ρητορική "Δεξιά - αντιδεξιά", ήταν αυτή που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στο ανέλπιστο ποσοστό του 32%.

  Η Κουμουνδούρου "βλέπει" αντίστροφη μέτρηση

  Το υπαινίχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, το διαμηνύει με μεγαλύτερη σαφήνεια η Κουμουνδούρου: Είναι εδραία η εκτίμηση της ηγεσίας ότι οι μέρες της αφθονίας για την κυβέρνηση έχουν περάσει. Πεποίθηση που βασίζεται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, τόσο σε ανάλυση όσο και σε "στοιχεία" που διαθέτουν.

  Σε επίπεδο πολιτικής εκτίμησης, η Κουμουνδούρου "διαβάζει" ως εξόχως επιβαρυντικά για το προφίλ της κυβέρνησης τα πρόσφατα περιστατικά: 1. νέο σκληρό lockdown στην Αθήνα χωρίς να έχει προηγηθεί "άνοιγμα", δηλαδή αποφόρτιση των πολιτών, 2. "ράβε-ξήλωνε" σε αποφάσεις, όπως έγινε με το take away το περασμένο Σαββατοκύριακο και 3. οι εικόνες από το πρωθυπουργικό ταξίδι στην Ικαρία (για αυτό, εξάλλου, προσπάθησε να το διατηρήσει ψηλά στην ατζέντα του ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρόεδρό του να υποβάλλει στον πρωθυπουργό μέχρι και επίκαιρη ερώτηση).

  Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η ηγεσία της Κουμουνδούρου διαθέτει και "στοιχεία" διά δημοσκοπήσεων που λειτουργούν επικουρικά στις εκτιμήσεις της ότι έχει αρχίσει η φθορά για την κυβέρνηση της Ν.Δ.

  Αναφέρονται σε ποιοτικά στοιχεία, τα οποία –βάσει των ίδιων πηγών πάντα– καταδεικνύουν πως το κυβερνητικό προφίλ της Ν.Δ. έχει "ραγίσει" και δεν απολαμβάνει πλέον την τυφλή, συντριπτική εμπιστοσύνη της πλειονότητας των πολιτών για τη διαχειριστική της ικανότητα, όπως αυτή που επέδειξε στην πρώτη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας.

  Προσεχώς, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να παρουσιάσει το περιβόητο σχέδιό του για το "νέο ΕΣΥ", η παρουσίαση του οποίου έχει αναβληθεί ήδη δύο φορές, ενώ στην τελική ευθεία προς παρουσίαση είναι και η πρότασή του για ρύθμιση των ιδιωτικών χρεών με "κούρεμα" κεφαλαίου, ύψους από 40%-60%.

  Αντιπολιτευτικές στροφές ετοιμάζεται να ανεβάσει προσεχώς ο ΣΥΡΙΖΑ και για τον τομέα του πολιτισμού. Πέραν της κριτικής στην ηγεσία του υπουργείου για το ζήτημα του Εθνικού Θεάτρου, ετοιμάζονται να αναδείξουν τη μάχη επιβίωσης που δίνουν εργαζόμενοι στον πολιτισμό όλους αυτούς τους μήνες της πανδημίας, ζητώντας στήριξή τους διά συγκεκριμένων πρωτοβουλιών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ