Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Φεβ-2021 13:41

  Για εργαλειοποίηση της παραβατικότητας στα ΑΕΙ εγκαλεί ο Τσίπρας τον Μητσοτάκη

  Τσιπρας Βουλη 22.10.2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14.25

  Της Νίκης Ζορμπά

  Υψηλοί τόνοι και εμφανής εκνευρισμός κυριάρχησε στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα επί του νομοσχεδίου Κεραμέως για την Ανώτατη Παιδεία, με κύρια αιτίαση προς την Κυβέρνηση ότι εργαλειοποιεί τη συζήτηση για ένα σοβαρό θέμα παραβατικότητας στα Πανεπιστήμια, προκειμένου να "κρύψει" το βασικό της κίνητρο, το οποίο κατά τον ίδιο είναι, η εσκεμμένη μείωση των εισακτέων φοιτητών ώστε να φοιτήσουν σε ιδιωτικά κολέγια. 

  Στο παραπάνω σχήμα συμπυκνούται η κριτική που άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση, στην οποία ενέταξε και τη μομφή περί "υποκρισίας". 

  Στο ίδιο πλαίσιο, δεν φείσθηκε "πυρών" εναντίον του κ. Μητσοτάκη για το ταξίδι στην Ικαρία , επιχειρώντας να επιστρέψει τα βέλη που δέχθηκε για ενθάρρυνση διαδηλώσεων εν τω μέσω πανδημίας. 

  Στο δια ταύτα της κριτικής του για την πανεπιστημιακή αστυνομία, ο κ. Τσίπρας για μια ακόμη φορά, επικαλέστηκε  αντιδράσεις "συντηρητικών"  πρυτάνεων και πολιτικών. 

  Κατά την δευτερολογία του δε, ο κ. Τσίπρας, προχώρησε έστω και δια της επίθεσης στον πρωθυπουργό στην ομολογία πως η Κυβέρνησή του δεν διαχειρίστηκε την ΕΡΤ κατά πώς άρμοζε στην Δημόσια Τηλεόραση.

  "Να παραδεχθώ πως όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά δεν έχουμε φερθεί όπως πρέπει στην ΕΡΤ", είπε ο κ. Τσίπρας και πρότεινε στον κ. Μητσοτάκη: Η δημόσια τηλεόραση να διοικείται από ανθρώπους που θα διορίζονται από την επιτροπή θεσμών της Βουλής. Να φτιάξουμε μία τηλεόραση που θα είναι όαση αντικειμενικότητας. "Το δέχεστε; Δεν το δέχεστε γιατί δεν θέλετε να υπάρχει ούτε μία χαραμάδα που να ξεφεύγει από τον έλεγχό σας", είπε χαρακτηριστικά. 

  Σταχυολογώντας την πρωτολογία του, είπε για:

  ΑΕΙ

  *Ανεπίκαιρες και ακατάλληλες αποδείχθηκαν οι ιδέες σας για συρρίκνωση του δημόσιου χώρου και ρόλου τώρα στην Πανδημία, που μέχρι πρόσφατα έμοιαζαν μοντέρνες. Επιμένετε στις ίδιες χρεοκοπημένες συνταγές και στην Υγεία και την Οικονομία και την Παιδεία. 

  *Κάνετε δώρο 24.000 μαθητές στους ιδιοκτήτες κολλεγίων στη χώρα μας και το πρόβλημα είναι ότι τα δικά μας κολλέγια δεν είναι όπως άλλων χωρών. Είναι εξαιρετικά χαμηλής ποιότητας. Για να κρύψετε ότι η μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ γίνεται για δώρο στους ιδιώτες, ανοίγετε μια παράλληλη συζήτηση περί παραβατικότητας

  *Σηκώνετε σκόνη για να κρύψετε πίσω από τη δημόσια συζήτηση ένα συμβόλαιο συμφερόντων.

  *Εκμεταλλεύεστε μια ακραία συνθήκη, την πανδημική κρίση, για να περάσετε χωρίς αντιδράσεις, συμβόλαια συμφερόντων. 

  *Αν το θέμα σας είναι η αριστεία τότε γιατί δε σας ενοχλούν οι μαθητές που θα περάσουν στα κολέγια με 3, 4 και πέντε και το μόνο κριτήριο είναι η συνεπής καταβολή των διδάκτρων;

  *Επιλέγετε να φέρετε έναν νόμο που μειώνει τους εισακτέους, μειώνει τη χρηματοδότηση, κλείνει περιφερειακά πανεπιστημιακά τμήματα, δεν προσλαμβάνει καθηγητές, παρά μόνο ειδικούς φρουρούς.
   

  Παραβατικότητα - Πανεπιστημιακή Αστυνομία

  *Υπάρχει πρόβλημα στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Είναι σοβαρά ζητήματα αυτά, τα αναγνωρίζουμε και μας απασχολεί όταν υπάρχουν στα πανεπιστήμια τραμπούκοι που τρομοκρατούν φοιτητές και καθηγητές.

  *Καλό είναι όταν μιλάτε για βία και παραβατικότητα στα πανεπιστήμια να απολογηθείτε για την συμπεριφορά της δικής σας φοιτητικής παράταξης: Από την κλοπή και αντιγραφή θεμάτων στις εξετάσεις έως επιθέσεις και  βιαιοπραγίες σε πρυτάνεις και καθηγητές και το "νταβατζιλίκι" για να προωθήσουν τους κομματικούς εκλεκτούς στη βαθμίδα. Αν είχα κάνει υπουργό κάποιον που είχε διαγραφεί επειδή είχε στείλει τον πρύτανη στο νοσοκομείο, δεν θα μπορούσα να σταθώ.  

  *Εσείς όμως που εδώ μας κουνάτε το δάχτυλο για τη βία, μόλις πριν από λίγες εβδομάδες κάνατε υφυπουργό ναυτιλίας τον κ. Κατσαφάδο που έστειλε μαζί με άλλους τον πρύτανη του ΠΑΠΕΙ στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα για αδειάσανε πυροσβεστήρες σε κλειστή αίθουσα για να διαλύσουνε συνεδρίαση του εκλεκτορικού σώματος για την εκλογή μέλους ΔΕΠ. Αλλά εσείς που σήμερα μας παριστάνετε τον ευαίσθητο για θέματα βίας στα πανεπιστήμια τον επιβραβεύσατε και τον κάνατε υπουργό, πριν από λίγες εβδομάδες.
  Τόσο υποκριτής είστε 
  *Δεν είναι τρελοί οι Πρυτάνεις που αντιδρούν. Ή μήπως είναι "εθισμένοι στην κακοποίηση" όπως τους προσέβαλλε ο κ. Χρυσοχοϊδης. 

  *Γιατί δε δέχεστε τις εισηγήσεις των πρυτάνεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος; Τις 1030 προσλήψεις να τις κάνετε όχι σε ανεκπαίδευτους ειδικούς φρουρούς αλλά για να δημιουργηθεί ένα καλά εκπαιδευμένο σώμα φύλαξης. Που θα υπάγεται στις πρυτανικές αρχές, θα επιτηρεί και όταν διαπιστώνει πράξη ή απειλή κατά της ζωής θα ειδοποιεί την αστυνομία.
  Αλλά εσείς δεν ενδιαφέρεστε να λυθεί το πρόβλημα. Να προκαλέσετε ενδιαφέρεστε.

  Νομοσχέδιο

  *Αύξηση της μαθητικής διαρροής στο Λύκειο και μείωση των αποφοίτων του λόγω της δυσκολίας εισαγωγής στα ΑΕΙ. Αύξηση της φοίτησης σε φροντιστήρια και των σχετικών οικογενειακών δαπανών, εμπέδωση της φροντιστηριακής φοίτησης σε όλες τις τάξεις του Λυκείου.Πλήρης ακύρωση του μορφωτικού ρόλου του λυκείου σε όλες τις τάξεις, δεδομένης της έμφασης σε ότι είναι εξεταστικά χρήσιμο. Μείωση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων (δεδομένου ότι αυτή έχει συνδεθεί με τον αριθμό φοιτητών) και άρα σταδιακό κλείσιμο ή συγχώνευση ακόμα και τμημάτων με πολλές δεκαετίες λειτουργίας.

  Κλείσιμο και συγχώνευση Τμημάτων και άρα περιορισμός του παραγόμενου ερευνητικού έργου των ελληνικών Πανεπιστημίων και αύξηση της "διαρροής εγκεφάλων" (μετανάστευση νέων και εξειδικευμένων ερευνητών). 

  Υποβάθμιση των περιφερειακών πανεπιστημίων που αν δε κλείσουν θα υπολειτουργούν με αποτέλεσμα τον περιορισμό της αναπτυξιακής συνεισφοράς τους στην περιφέρεια.

  Ικαρία - Κυβέρνηση

  Δεν είπατε ούτε μια συγγνώμη για την Ικαρία. Μας είπατε μόνο πόσο κουραστήκατε. Ενδεχομένως να ακυρώσατε εκδρομή στην Πάρνηθα ή το τένις σας. Έχετε την αίσθηση μιας ολοκληρωτικής υπεροπλίας στα ΜΜΕ. ότι θα δώσετε εντολή να σβηστούν όλα αυτά. Ο μέχρι πρόσφατα εκπρόσωπός σας, ο κ. Ζούλας, έδωσε εντολή να αναρτηθεί κείμενο οδηγιών στους παραγωγούς να μην παίξουν οι εικόνες της Ικαρίας ή του κ. Λιγνάδη "με άλλους". και φτάσατε στο σημείο να καταγγέλετε εμένα ως οργανωτή των κορονο - συλλαλητηρίων και ότι δήθεν δέχομαι το ρίσκο να κολλήσουν οι άλλοι. 

  Εσείς έχετε το δικαίωμα να κάνετε κορονογλέντια αλλά δεν έχουν το δικαίωμα οι φοιτητές να διαμορφώνονται. 

  Αλήθεια γιατί δεν παίρνετε ευρωπαϊκή πρωτοβουλία να απαγορευτούν οι διαδηλώσεις αφού για εσάς μόνο εκεί κολλάει. 

  Δεν είστε κεντρώος πολιτικός, είστε ακραίος πολιτικός που δεν έχει συναίσθηση πώς ζει ο κόσμος. 

  *Διαβάστε ακόμα

  -Σκληρή μάχη κορυφής σήμερα στη Βουλή για παιδεία, διαδηλώσεις και πανδημία

  -Μητσοτάκης: Στις σχολές δεν μπαίνει η αστυνομία μπαίνει η Δημοκρατία

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ