Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Φεβ-2021 18:58

  Τσίπρας: Διαγραφή ιδιωτικού χρέους 40%-60% με 120 δόσεις

  Τσίπρας: Διαγραφή ιδιωτικού χρέους 40%-60% με 120 δόσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19.55

  Της Νίκης Ζορμπά

  "Η ανακοίνωση ενός lockdown μέσα στο lockdown είναι η επισφράγιση της αποτυχίας της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του δεύτερου πανδημικού κύματος", είναι το σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα για την ανακοίνωση των νέων περιοριστικών μέτρων, ψέγοντας την κυβέρνηση ότι κινείται χωρίς σχέδιο.

  Στην προγραμματισμένη τηλεοπτική του συνέντευξη (Alpha) που μεταδόθηκε ταυτόχρονα με το "διάγγελμα" του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ , εγκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη γιατί κατά τον ίδιο δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου. 

  Για τα θέματα της Οικονομίας, επανέλαβε την υπό επεξεργασία πρότασή του για κούρεμα ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία με διαγραφή 40-60% και 120 δόσεις, ενώ επαναβεβαίωσε πως δεν έχει πρόθεση να ζητήσει εκλογές, καλώντας τον πρωθυπουργό να μην ακούσει "εισηγήσεις" συνεργατών του για πρόωρες κάλπες πριν να περάσει οριστικά η πανδημία.

  Για δεύτερη φορά πάντως, αναγνώρισε την ύπαρξη σοβαρού προβλήματος παραβατικότητας στα πανεπιστήμια, παρότι επέμεινε στην άρνησή του για πανεπιστημιακή αστυνομία.

  Σταχυολογώντας την συνέντευξή του, είπε για: 

  lockdown

  Είμαστε από τον Νοέμβριο σε lockdown και φαίνεται ότι αυτές οι συνθήκες δεν φέρνουν αποτέλεσμα...Αν λοιπόν σήμερα με κυβερνητική απόφαση επιβληθεί νέο lockdown μέσα στο lockdown επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε βλέποντας και κάνοντας και τώρα πηγαίνει κάνοντας και βλέποντας. Παίρνει απόφαση για πιο σκληρά μέτρα και μετά βλέπουμε".

  Ακολούθως είπε ότι αν και σε όλο τον δυτικό κόσμο βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που δεν διακρίνεται από την επιτυχία της, στην χώρα μας "η κατάσταση έχει οδηγήσει σε μία υπερβολική κούραση την κοινωνία και τα μεγέθη που αφορούν την πανδημία είναι ανησυχητικά… Η ελληνική κυβέρνηση από το δεύτερο πανδημικό κύμα και μετά δεν έχει πάρει θετικό βαθμό, δεν έχει κάνει ότι ήταν δυνατό για να έχουμε το μικρότερο δυνατό κόστος".

  Ικαρία

  *Το θέμα δεν είναι αν ο Μητσοτάκης βρίσκεται σε κάποιες στιγμές ανεμελιάς, δεν πρόκειται περί λάθους. Έχει μολυνθεί από την ασθένεια της αλαζονείας της εξουσίας. Είναι συνολικά μια εικόνα που εκπέμπει , ότι δεν συναισθάνεται αυτό που βιώνουν οι πολίτες. Τι κάνει; Περιοδεία προεκλογικού χαρακτήρα και αφήνει τους συνεργάτες του να τρώνε με τσαμπούνες και βιολιά; Έχω περάσει από αυτή τη θέση, δεν τα ελέγχεις όλα, αλλά έχεις το κριτήριο να πεις φτάνει.

  *Το πιο σημαντικό που χρεώνω στον κ Μητσοτάκη, δεν είναι τόσο σοβαρά θέματα διαχειριστικής ανεπάρκειας όπως οι αντιφάσεις των υπουργών που άλλα λέει ο ένας το πρωί άλλα ο άλλος το βράδυ, αλλά ότι δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεται σε άλλο τόπο και χρόνο

  Διαγραφή Ιδιωτικού Χρέους

  *Η λύση που προτείνουμε και το επόμενο διάστημα θα καταθέσουμε πολύ αναλυτικά την πρότασή μας, είναι να πάμε σε μια λύση αντίστοιχη με αυτή που εμείς εφαρμόσαμε όταν βγήκαμε από τα μνημόνια. Όχι φυσικά γενικευμένα, αλλά για το χρέος των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία τους. Μια λύση που είναι συνδυασμός πάρα πολύ μεγάλων δόσεων, 120 δόσεις είχαμε κάνει τότε, αλλά και διαγραφή μέρους του ονομαστικού χρέους. Δηλαδή αν δεν πάμε σε μια διαγραφή που θα είναι της τάξης του 40% με 60% και 120 δόσεις, δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσει να αποπληρωθεί αυτό το χρέος.

  Τράπεζες

  Είναι σκανδαλώδες αυτό που συμβαίνει. Έχουν ρευστότητα που δεν ειχαν ποτέ και δεν την διοχευτεύουν σε όποιον έχει ανάγκη αλλά σε λίγες επιχειρήσεις.

  Δημοσκοπήσεις

  Πρέπει να τις παρακολουθούμε και να τις αξιολογούμε αλλά δεν μπορούν να ορίζουν το πλαίσιο της πολιτικής. Τα ευρήματα στην πρόθεση ψήφου δεν μπορεί να ανταποκρίνονται στρην πραγματικότητα γιατί ο πολίτης σήμερα το μόνο που σκέφτεται είναι αν θα μπει ή όχι στην εντατική. Αυτή τη στιγμή η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αισθάνεται μια δυσφορία. δεν θα επαναπαυόμουν στη θέση του πρωθυπουργού. 

  Εκλογές

  Πιστεύω ότι έχει αρχίσει η φθορά και η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Και όταν αρχίζει αυτή η φθορά δεν έχει νόημα να ρίχνει όλο το βάρος στην επικοινωνιακή πολιτική όσο υπεροπλία και να έχει. Δεν μπορούν να κρυφτούν στην εποχή μας πια οι ειδήσεις.  Εάν ο κ. Μητσοτάκης ακούσει τις εισηγήσεις για προσφυγή σε εκλογές μέασα στην πανδημία, τότε θα υποστεί μεγάλο εκλογικό σοκ. γιατί εκεί θα λειτουργήσει η ύβρις και η νέμεση. αν φυγομαχήσει θα υποστεί δεινή πολιτική ήττα και θα υπάρξει και ανατροπή στις δημοσοπήσεις, 

  *Το γεγονός ότι έχω περάσει 4,5 χρόνια στην καρέκλα του πρωθυπουργού έχει και το πλεονέκτημα ότι ξέρω τι σημαίνει να παραλαμβάνεις ερείπια. παρέλαβα ερείπια και το ξέρω. Δεν θα ζητήσω εκλογές. την επόμενη ημέρα της πανδημίας, όταν ανοίξει η συζήτηση για το ποιος έχει σχέδιο τότε θα συζητήσουμε. Δεν βιάζομαι. δεν είμαι της λογικής του ώριμου φρούτου αλλά δεν βιάζομαι. 

  Νομοσχέδιο Παιδείας

  25.000 λιγότεροι εισακτέοι στα πανεπιστημιακά ιδρύματα την ώρα που η κ. Κεραμέως έφερνε νύχτα τροπολογία εξίσωσης των κολεγίων με τα δημόσια πανεπιστήμια. Ομνύει στην αριστεία αλλά έρχεται να εξυπηρετήσει ρουσφέτια. 

  Υπάρχει σοβαρό, τεράστιο πρόβλημα παραβατικότητας στα πανεπιστήμια. Δεν αντιμετωπίζεται με τον προκλητικό τρόπο των ανεκπαίδευτων φρουρών. μου δίνεται η αίσθηση ότι θέλουν να λύσουν πρόβλημα συχνών εμπρησμών με εγκαθίδρυση πυριτιδαποθήκης. φοβάμαι "ατυχήματα" τύπου Κορκονέα που δεν θα μαζεύονται. 

  Κουφοντίνα

  η τρομοκρατία δεν έχει θέση στην δημοκρατία. σε μια δημοκρατία όμως πρέπει να ισχύουν για όλους οι νόμοι και για τον πιο ελεεινό καταδικασμένο δολοφόνο. όταν βλέπετε πολίτες όπως ο Βασιλικός να τοποθετούνται υπέρ των δικαιωμάτων ενός δε θα πει ότι τοποθετούνται και υπέρ των πράξεών του.  

  Διαδηλώσεις 

  Δέχομαι το ρίσκο. Και το ορθό θα ήταν η κυβέρνηση να μην φέρει νομοσχέδια που εγείρουν σοβαρές κοινωνικές αντιδράσεις. Γιατί δεν είναι σαν την περίπτωση του Πολυτεχνείου. Είναι άλλο μία επετειακή εκδήλωση και είναι άλλο εν μέσω πανδημίας δίχως διάλογο να φέρνεις ένα νομοθέτημα που προκαλεί σημαντικές κοινωνικές αντιδράσεις… Ο υποκινητής αυτών των διαδηλώσεων δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά η κυβέρνηση… Θα πρέπει να φροντίσουμε στην περίπτωση της πανδημίας ορισμένα μέτρα καταστολής των ελευθεριών να μην γίνουν μόνιμα.

  *Διαβάστε ακόμα

  -ΣΥΡΙΖΑ: Το "δώρο" της Ικαρίας και η στρατηγική της "απομάγευσης"

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ