Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Φεβ-2021 15:34

  Τσίπρας: Η ΕΕ ανοίγει τη συζήτηση για τις πατέντες των εμβολίων - Ο κ. Μητσοτάκης θα συρθεί πίσω από τις εξελίξεις

  Τσίπρας: Η ΕΕ ανοίγει τη συζήτηση για τις πατέντες των εμβολίων - Ο κ. Μητσοτάκης θα συρθεί πίσω από τις εξελίξεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Υποστηρίζω σθεναρά, εντός και εκτός της χώρας, ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει το παν για να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή παραγωγή εμβολίων, ώστε να μην εξαρτάται από τους εμπορικούς σχεδιασμούς και τα παιχνίδια μερικών μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών. Για το λόγο αυτό διατύπωσα δημόσια την ανάγκη να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για λογαριασμό των κρατών-μελών, την πρόσβαση στις πατέντες των εμβολίων", υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε εκτενή ανάρτησή του στο Facebook.

  Όπως σχολιάζει, "αυτή η θέση εδράζεται στην κοινή λογική", αφού "είμαστε σε μια έκτακτη συνθήκη".

  "Η ΕΕ διαθέτει πόρους στα κράτη-μέλη για την ανάσχεση της πανδημίας, οι δημοσιονομικοί περιορισμοί έχουν ανασταλεί, με λίγα λόγια η Ευρώπη κάνει ορισμένα -δειλά έστω- βήματα που δείχνουν όμως ότι η ηγεσία της έχει συναίσθηση της κατάστασης", συνεχίζει, τονίζοντας ότι "με το ίδιο σκεπτικό, η κοινή λογική ορίζει ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να εμβολιαστεί έγκαιρα και με ασφάλεια κάθε πολίτης".

  Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτηρίζει "αισιόδοξο" ότι "αυτή η λογική διέπει πλέον πολιτικούς και ηγέτες στα ανώτερα κλιμάκια της ΕΕ και των εθνικών κυβερνήσεων, ακόμα και αν ανήκουμε σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους". "Η κοινή λογική στην αντιμετώπιση μιας πανδημίας δεν μπορεί να εμποδίζεται από ιδεολογικές αγκυλώσεις", αναφέρει και εγκαλεί τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και "την κυβέρνησή του", υποστηρίζοντας ότι "δυστυχώς, όχι απλά αδυνατούν να συμμετάσχουν σε αυτή τη συζήτηση, αλλά εχθρεύονται ή λοιδορούν κάθε άποψη που αμφισβητεί το θέσφατο της κερδοφορίας των μεγάλων ευρωπαϊκών φαρμακευτικών προς όφελος της δημόσιας υγείας".

  "Το αποτέλεσμα είναι σήμερα, αντί να έχουμε μια κυβέρνηση που κάνει το παν σε διεθνές επίπεδο να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή παραγωγή εμβολίων, έχουμε ένα πρωθυπουργό και υπουργούς που μιλούν ως εκπρόσωποι των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών και αναμασούν τις ίδιες δικαιολογίες για τις μεγάλες ελλείψεις και τις καθυστερήσεις", σημειώνει. Προσθέτει δε ότι "ευτυχώς για όλους μας, η συζήτηση στην Ευρώπη για τις πατέντες των εμβολίων ανοίγει και γίνεται κάθε μέρα και πιο ουσιαστική".

  "Στην καλύτερη περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης θα συρθεί πίσω από τις εξελίξεις και θα σπεύσει να οικειοποιηθεί μια εξέλιξη την οποία κατήγγειλε. Στη χειρότερη, η ελληνική κοινωνία θα βιώσει ακόμα μια οικτρή αποτυχία μιας κυβέρνησης που πορεύεται στην πανδημία χωρίς σχέδιο, χωρίς αρχές, χωρίς συμμαχίες", καταλήγει ο Αλ. Τσίπρας.

  Η παρέμβαση Τσιπρα έγινε με αφορμή δημοσίευμα του Politico.

  Politico: Η Ευρώπη σκέφτεται να σπάσει τις πατέντες των εμβολίων για να αυξήσει την παραγωγή

  "Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν αρχίσει να εκφράζουν αυτό που κάποτε θεωρούταν ανήκουστο, σχετικά με τις φαρμακευτικές πατέντες" αναφέρει χαρακτηριστικά σε ρεπορτάζ του το γερμανικό περιοδικό Politico, τονίζοντας πως είναι "γνωστό ότι οι μεγάλες φαρμακευτικές θεωρούν ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη είναι πιστοί σύμμαχοι στα ζητήματα αυτά – που έχουν να κάνουν με την πνευματική ιδιοκτησία – στη δική τους μάχη στο διεθνή εμπορικό ανταγωνισμό απέναντι στις φαρμακευτικές από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τις χώρες της Ν.Ασίας και της Αφρικής".

  "Το θέσφατο αυτό σήμερα φαίνεται να αλλάζει, με δεδομένες τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις και ανεπάρκειες στα εμβόλια, που θέτουν σε κίνδυνο τα σχέδια ανάσχεσης της πανδημίας" προσθέτει, παραθέτοντας δηλώσεις και δημόσιες παρεμβάσεις αξιωματούχων και πολιτικών, μεταξύ των οποίων και του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα: "Το χορό άνοιξαν σημαντικές φωνές της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής και το ενδιαφέρον είναι ότι προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους".   

  "Με άρθρο του στο Politico, την περασμένη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε την άποψη του για την ανάγκη να αποκτήσει η ΕΕ την πρόσβαση στις πατέντες καθώς το εμβόλιο αποτελεί δημόσιο αγαθό και να μην εξαρτάται ο εμβολιασμός του πληθυσμού "από το business plan ορισμένων φαρμακευτικών" υπενθυμίζει το Politico. 

  "Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μίλησε για την ανάγκη έκτακτων μέτρων ακόμα και στο επίπεδο αλλαγών σε επίπεδο Συνθηκών που διέπουν τη λειτουργία της Ένωσης" προσθέτει, επικαλούμενο πληροφορίες του Politico πως  πίσω από την αναφορά Μισέλ σε "έκτακτα μέτρα" βρίσκεται "η συζήτηση για το Άρθρο 122 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή την πρόβλεψη για τη λεγόμενη "υποχρεωτική αδειοδότηση", που οδηγεί στην υποχρέωση των εταιριών που παράγουν σήμερα τα εμβόλια, να μοιραστούν τις πατέντες". 

  "Θετικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο φάνηκε και ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Αλτμάϊερ σε περίπτωση που οι εταιρίες δεν παράξουν τα εμβόλια που απαιτούνται και στο χρόνο που έχουν δεσμευτεί" προσθέτει το γερμανικό ρεπορτάζ.

  Αναλυτικά το ρεπορτάζ του Politico: https://www.politico.eu/article/europe-patent-grab-big-pharma/.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ