Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Δεκ-2020 14:05

  Κ. Μητσοτάκης: Οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας δεν είναι αυτοσκοπός -Η απειλή των κυρώσεων το πιο ισχυρό μας εργαλείο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:49

  Του Δημήτρη Γκάτσιου 

  "Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα. Τώρα αυτό το βήμα συνιστά την πιο ισχυρή προειδοποίηση, για να αλλάξει η Άγκυρα συμπεριφορά". Αυτό επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, με τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας υπήρξε σαφής", επεσήμανε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η γειτονική χώρα καλείται να επιδείξει "συνέχεια και συνέπεια" στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης, για να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διερευνητικών. Προϋπόθεση, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης είναι η αποχή της Άγκυρας από παράνομες δραστηριότητες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 

  Ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, διεμήνυσε πως για την Ελλάδα οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά η απειλή είναι το καλύτερο εργαλείο για πίεση στη γειτονική χώρα να αλλάξει συμπεριφορά. "Δεν είναι προς όφελος της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Ευρώπης, να είναι η Άγκυρα ένας εχθρικός γείτονας. Εάν επιμείνει όμως, θα υπάρχουν κυρώσεις. Υπάρχουν στον ορίζοντα κι άλλες που θα έχουν ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο. Άρα, η φιλοσοφία από τον Οκτώβριο εξακολουθεί να ισχύει. Η Τουρκία είναι που πρέπει να αλλάξει συμπεριφορά και να αντιληφθεί πως αυτό έχει κόστος για την ίδια. Έχει γίνει απολύτως αντιληπτό ότι η Ευρώπη με τους δικούς της ρυθμούς και την προσπάθεια που πάντα γίνεται στα Συμβούλια είναι ενωμένη και στηρίζει Ελλάδα και Κύπρο. Η Ευρώπη είναι παρούσα στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο", είναι το μήνυμα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

  - Το μήνυμα προς την Τουρκία είναι πολύ σαφές κι ελπίζω να μην παρερμηνευτεί. "Έχω ξαναπεί ότι η Ευρώπη είναι ένα υπερωκεάνιο που δεν στρίβει πάντα με την ταχύτητα ταχύπλοου. Αλλά αν στρίψει, τότε θα κρατήσει την πορεία της σταθερά", ανέφερε ο πρωθυπουργός. "Είχαμε ακούσει και μετά το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ουκ ολίγες διαβεβαιώσεις, αλλά είδαμε τη συνεχιζόμενη δραστηριότητα και τις προκλήσεις εκ μέρους της τουρκικής πλευράς… Το μήνυμα προς την Τουρκία είναι πολύ σαφές κι ελπίζω να μην παρερμηνευτεί, αλλιώς θα υπάρξουν αποφάσεις τον Μάρτιο", πρόσθεσε. Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η φιλοσοφία της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου εξακολουθεί να ισχύει. Παράλληλα, τόνισε πως η στρατηγική Ελλάδας και Κύπρου σε όλα τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια είναι απολύτως ευθυγραμμισμένη, ενώ σημείωσε ότι  υπήρξαν χώρες που ήταν απολύτως αρνητικές έως και σήμερα ως προς την επιβολή οποιασδήποτε κύρωσης εναντίον της Άγκυρας. "Η διπλωματία είναι μια μάχη διαρκείας και δεν κρίνεται σε μια στιγμή. Η Ελλάδα έχει με αυτοπεποίθηση χτίσει ένα μέτωπο συμμαχιών που μας επιτρέπει να διεκδικούμε με πειθώ τα δίκαια αιτήματά μας", ανέφερε ο πρωθυπουργός και εστίασε στο ζήτημα του εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία. "Είναι ένα ζήτημα για το οποίο δεν μπορεί να τοποθετηθεί το Συμβούλιο και αφορά περισσότερο τις διμερείς σχέσεις των κρατών-μελών. Το έθεσα μετ’ επιτάσεως και σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής. Αρχίζουμε και κερδίζουμε τη μάχη για το δίκαιο των επιχειρημάτων μας, καθώς, από τη στιγμή που η Τουρκία συμπεριφέρεται κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι εξαγωγές οπλικών συστημάτων υπονομεύουν την αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών", επεσήμανε.

  Ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε ειδική αναφορά και στο θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού. "Στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου αποτυπώνεται η βούληση της Ευρώπης να στηρίξει την Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα εκείνη από την πλευρά της να συνεργαστεί για να αντιμετωπίσει τα δίκτυα των παράνομων διακινητών, ώστε να περιοριστούν οι ροές στο Αιγαίο και να μην εργαλειοποιείται η ανθρώπινη ζωή για τις γεωπολιτικές επιδιώξεις της Άγκυρας", σχολίασε. 

  Συνεχής στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων

  Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επίλυση της τελευταίας εκκρεμότητας για τον προϋπολογισμό τη Ε.Ε., που ανοίγει τον δρόμο, για να εισρεύσουν στη χώρα μας 72 δισεκατομμύρια ευρώ, ο πρωθυπουργός εξέπεμψε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει εργαζομένους και επιχειρήσεις, που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία.

  "Θέλω να διαβεβαιώσω επιχειρηματίες και μαγαζιά που πλήττονται πως όπως η Πολιτεία στάθηκε δίπλα τους έως σήμερα, θα συνεχίσει να το κάνει έως ότου περάσει αυτή η περιπέτεια. Υπάρχουν πολύ σημαντικές ταμιακές προβλέψεις στον προϋπολογισμό για να στηριχθεί η πραγματική οικονομία. Το πρώτο τρίμηνο τουλάχιστον, έως ότου προχωρήσει ο εμβολιασμός. Επιχειρήσεις που είδαν σημαντική μείωση τζίρου θα αποζημιωθούν με την επιστρεπτέα προκαταβολή. Η χώρα έχει πετύχει να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι τα εισοδήματα έχουν μειωθεί. Προτεραιότητα είναι η προστασία της εργασίας και η στήριξη των πιο χαμηλών εισοδημάτων κι αυτό το έχει κάνει πράξη η κυβέρνηση μέσα από την πολιτική της και θα συνεχίσει να το κάνει για όσο χρόνο χρειάζεται", τόνισε. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ