Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Οκτ-2020 12:47

  Πτωχευτικός: Κόντρα Σταϊκούρα - Τσακαλώτου στη Βουλή για την α' κατοικία με αναφορές στον... Ρίτσαρντ Γκιρ

  Σταϊκούρας Βουλη 14.10.2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πολιτική κόντρα πυροδότησε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το θέμα της προστασίας πρώτης κατοικίας, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτου να κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών ότι με τον πτωχευτικό καταργεί την προστασία πρώτης κατοικίας σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία λόγω του κορονοϊού.

  "Ευτυχώς δεν ήμαστε όλοι οι πολιτικοί το ίδιο" απάντησε ο Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ επανέλαβε ότι  μέχρι τον Ιούνιο του 2019 έγιναν 25.672 πλειστηριασμοί.

  "Ελπίζω να είναι ευχαριστημένο το κόμμα του ‘κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη’, σημείωσε προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

  "Είστε ο Ρίτσαρντ Γκιρ"

  Νωρίτερα ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για "κατρακύλα της δημοκρατίας", ενώ είπε προς τον ΥΠΟΙΚ ότι "είναι απαράδεκτο και  τεράστιο ψέμα αυτό που κάνετε. Πουθενά δεν υπάρχει ότι εμείς είχαμε σκοπό να καταργηθεί η προστασία της Α' κατοικίας. Εσείς γιατί καταργείτε την προστασία; Είναι άποψη σας ή η άποψη των θεσμών; Είναι δικιά σας πολιτική; Μήπως μιμείστε τον Άδωνι που έλεγε ότι δεν θα μου κλέψει την δόξα ο Τόμσεν; Αν δεν είναι επιβολή των Θεσμών γιατί το φέρνετε τώρα; Μετά από την πανδημία,  την στιγμή που οι άλλες χώρες προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο μέχρι να δούνε τι θα γίνει; Δεν καταλαβαίνετε ότι ο κόσμος δεν θα μπορεί να πληρώνει τα δάνεια του;

  Ήμαστε σε μια καθαρή κρίση ρευστότητας. Το ν/σ χτυπάει αυτό που χρειάζεται πιο πολύ η ελληνική οικονομία. Την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων. Και το λέει ρητά. Ότι είναι ν/σ ρευστοποίησης. Την στιγμή που οι επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη και βοήθεια για να μπορούν να κάνουν αναδιάρθρωση. Είναι αυτό που έκανε ο Ρίτσαρντ Γκιρ στο Pretty Woman. Πριν καταφέρει να τον πείσει η Τζούλια Ρόμπερτς να μην καταστρέφει επιχειρήσεις. Εσείς είστε ο πρώιμος Ρίτσαρντ Γκιρ, από εσάς η Τζούλια Ρόμπερτς δεν πέρασε ποτέ. Στην Αγγλία λέγεται debt bondage. Δεν ξέρω αν στην Ελλάδα λέγεται χρεοδουλοπαροικία, αλλά είναι η κατάσταση που δουλεύεις μια ζωή για να ξεπληρώσεις το χρέος".

  Απαντώντας ο κ. Σταϊκούρας  σημείωσε ότι "η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει ταυτιστεί με την λέξη ψεύτης. Λέτε ότι λέω ψέματα. Δεν ήμουν εγώ αυτός που είχε δεσμευθεί ότι θα παραιτηθεί εάν μειωθεί το αφορολόγητο και δεν το έκανε. Δεν ήμουν εγώ αυτός που έκανε την δήλωση ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί και για κοινωνικούς λόγους. Το Eurogroup  αποφάσισε να λήξει το προσωρινό πλαίσιο προστασίας που είχε νομοθετηθεί τον Απρίλιο του 2019. Η προστασία της πρώτης κατοικίας είχε λήξει από τον Φλεβάρη του 2019. Την είχατε δώσει στους θεσμούς από τον Φλεβάρη 2019. Με υπογραφή σας δεν υφίσταται προστασία από τον Φλεβάρη του 2019 και αυτό το έχουν επιβεβαιώσει και οι θεσμοί. Υπήρχε μια δέσμευση σας να αναλάβετε δράση για την ενοποίηση των νόμων για την πτώχευση και τα χρέη. Η δέσμευση σας ήταν προς του Θεσμούς.

  Αυτές είναι οι δεσμεύσεις που είχατε αναλάβει και αυτές ήταν οι πράξεις σας.  Κι εμείς κι εσείς φέραμε πλαίσια για προστασία, εσείς μέχρι τον Ιούλιο του 2019 κι εμείς το πρόγραμμα Γέφυρα".

  Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως το νέο πτωχευτικό πλαίσιο φέρνει ένα μόνιμο πρόγραμμα πάγιας πολιτικής κοινωνικής προστασίας, πάγια λύση του προβλήματος των χρεών των νοικοκυριών και ευνοϊκή και μακροχρόνια ρύθμιση οφειλών.

  "Εάν αποπληρώσει τα χρέη του σε 20 χρόνια διασώζει όλη την περιουσία του, παρέχεται κρατική επιδότηση της πρώτης κατοικίας για 5 έτη, προβλέπεται η πλήρης διαγραφή όλων των χρεών σε περίπτωση πλήρους οικονομικής αδυναμίας κατόπιν ρευστοποίησης του συνόλου της περιουσίας" τόνισε.

  Στα θετικά του νέου πλαισίου ανέφερε επίσης την ίδρυση ιδιωτικού φορέα στο τελευταίο στάδιο που θα αγοράζει την πρώτη κατοικία και στην συνέχεια θα υποχρεούται να την μισθώνει, "ενώ  θα τους παρέχεται επίδομα κατοικίας στο ύψος που εσείς θεσπίσατε, ενώ ο φορέας θα υποχρεούται να του επαναπωλήσει το ακίνητο μέσα σε 12 έτη.

  Αυτή είναι η πραγματική ρεαλιστική προσέγγιση για το πώς προστατεύει στην πράξη την κατοικία  των πολιτών και όχι με ρήσεις κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη", υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

  Μ. Ντ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ