Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Οκτ-2020 09:21

  "Δήγμα" Κοντονή στον ΣΥΡΙΖΑ για ποινικό κώδικα και Χρυσή Αυγή

  "Δήγμα" Κοντονή στον ΣΥΡΙΖΑ για ποινικό κώδικα και Χρυσή Αυγή
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα "δόντια" του στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα έδειξε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο οποίος βρισκόταν σε τροχιά ρήξης με το κόμμα του, ήδη από το καλοκαίρι του 2018, οπότε και "ξηλώθηκε" από τον τότε πρωθυπουργό που τοποθέτησε διάδοχό του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, τον Μιχάλη Καλογήρου. 

  Ο κ. Κοντονής πάντως, ο οποίος βάλλει συχνά- πυκνά εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ( ΑΝΤ1) πως παραιτήθηκε από όλα τα κομματικά Όργανα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά κυρίως πήρε θέση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και υπέρ των επικριτών του για ένα από τα θέματα- φωτιά του τελευταίου 24ωρου: Βοηθά ο Ποινικός Κώδικας που πέρασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να πέσουν στα μαλακά οι καταδικασμένοι χρυσαυγίτες;

  Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης: Απολύτως. 

  Κοντονής: Λόγω ΣΥΡΙΖΑ θα γλιτώσουν ποινές

  Τούτων δοθέντων, ο Σταύρος Κοντονής, δήλωσε σήμερα ( ANT1) καταρχάς πως διαφωνούσε σε αρκετά σημεία στον νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος κατά 70% είναι μια θετική μεταρρύθμιση.

  Είχε εκφράσει την διαφωνία του, είπε, θυμίζοντας πως είχε υποστηρίξει δημοσίως ότι αυτό το νομοθέτημα εκθέτει την Κυβέρνηση , "καθώς ορισμένες παράμετροι του έχουν να κάνουν και με αποφάσεις, όπως η χθεσινή για την Χρυσή Αυγή. Αυτό όχι μόνο το είχα σκεφθεί εγώ, αλλά υπήρχε και σχετική αρθρογραφία".

  Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι  "η ποινική μεταχείριση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης είναι ίδια με τους μέλους και εγώ αυτό το θεωρώ προβληματικό. Με τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα δεν υπάρχει πλέον στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και αυτό είναι κάτι που επίσης το είχα αναφέρει, έχοντας στο μυαλό μου και την δίκη για την Χρυσή Αυγή".

  Ο κ. Κοντονής είπε ότι ανακύπτουν πολιτικές ευθύνες για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς λόγω ορισμένων εξ αυτών, δεν θα επιβληθούν κάποιες ποινές στους καταδικασμένους για την δράση της Χρυσής Αυγής.

  Οι "εξηγήσεις" της Κουμουνδούρου

  Στο μεταξύ, στην Κουμουνδούρου πνέουν μένεα για τις επικρίσεις που δέχονται πως οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα που έκανε η κυβέρνησή τους θα λειτουργήσουν προς όφελος των χρυσαυγιτών που καταδικάστηκαν. 

  Κομματικά στελέχη , ισχυρίζονται επ αυτού:

  1. Ο εξορθολογισμός των ποινών βάσει του νέου ΠΚ βασίζεται στις υποδείξεις του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

  2. Η τελική ευθύνη για την ακριβή ερμηνεία και εφαρμογή των διατάξεων καθε νομου ανήκει, βέβαια, πάντα στο δικαστήριο που τις εφαρμόζει. Για παράδειγμα, σε σχέση με το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, πρόσφατα (157/2020 ΑΠ) κρίθηκε από τον Άρειο Πάγο ότι μόνο του το λευκό ποινικό μητρώο δεν αρκεί για τη στοιχειοθέτησή του, αίροντας τη μομφή που επέρριπταν διάφοροι ότι δήθεν με τον νέο ΠΚ τα δικαστήρια δεσμεύονται να το χορηγούν με ευκολία.

  3. Η ΝΔ ως κυβέρνηση έκανε αναθεώρηση του ΠΚ για επιμέρους διατάξεις του και δεν άλλαξε τίποτα από όσα δήθεν την ενοχλούν σήμερα. Τότε δεν θεωρούσε λάθος τα παραπάνω και σήμερα ζητάει υστερόβουλα τα ρέστα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το μόνο που έσπευσε να νομοθετήσει αλλάζοντας τον ΠΚ ήταν να επιστρέψει τους δεσμευμένους λογαριασμούς όσων ελέγχονται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και να δώσει ασυλία σε τραπεζικά στελέχη.

  4. Στον νέο ΠΚ προβλέπεται  ο θεσμός της αποστέρησης δημοσίων θέσεων και δημοσίων ή αυτοδιοικητικών αξιωμάτων, στην περίπτωση που επιβάλλεται ποινή κάθειρξης. Η αρμόδια ειδική επιστημονική επιτροπή για τον νέο ΠΚ, στην οποία συμμετείχαν και εργάζονταν κορυφαίοι νομικοί για δέκα χρόνια - και όχι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - θεώρησε απαρχαιωμένη την ποινή αποστέρησης του εκλέγειν, αφού μια σύγχρονη, ταχεία ποινική δίκη επικεντρώνεται στην αναζήτηση της ποινικής ευθύνης και στην επιβολή της κύριας ποινής. Η αποστέρηση του εκλέγειν και εκλέγεσθαι μπορεί όμως να επέρχεται εκ του νόμου βασει των εκάστοτε προβλέψεων της ειδικής εκλογικής νομοθεσίας, χωρίς δηλαδή να δαπανάται χρόνος από το δικαστήριο για να την επιβάλει το ίδιο. 

  Νίκη Ζορμπά

  *Διαβάστε ακόμα

  -Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ σε Κοντονή: Εξυπηρετεί εχθρικά πολιτικά συμφέροντα

  -ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο με ατζέντα τα Εθνικά αλλά και ...Κοντονή

  -ΝΔ: Οι δηλώσεις Κοντονή αποδεικνύουν την απύθμενη υποκρισία Τσίπρα

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ