Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Σεπ-2020 09:39

  ΣΥΡΙΖΑ: Μορατόριουμ Τσίπρα-Τσακαλώτου ή ρήξη - Αύριο τελικά το Πολιτικό Συμβούλιο

  ΣΥΡΙΖΑ: Μορατόριουμ Τσίπρα-Τσακαλώτου ή ρήξη - Αύριο τελικά το Πολιτικό Συμβούλιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Η στάση που θα τηρήσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι "53" μετά το τελεσίγραφο Τσίπρα παραμένει προς διερεύνηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με τις πρώτες "απαντήσεις" να δίνονται κατά την αυριανή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

  Αναβολή στο Πολιτικό Συμβούλιο 

  Αρχικώς,  η συνεδρίαση είχε προγραμματιστεί για σήμερα αλλά βάσει της επίσημης εξήγησης, αναβλήθηκε για αύριο ένεκα προγραμματισμού, προκειμένου να διευκολυνθούν και οι βουλευτές περιφέρειας που συμμετέχουν στο Όργανο και τα σαββατοκύριακα "εξορμούν" στους τόπους τους. 

  Εάν η αναβολή κρύβει στο παρασκήνιο και "διαβουλεύσεις" ώστε Τσίπρας και Τσακαλώτος να παρευρεθούν στο Πολιτικό Συμβούλιο έχοντας ήδη εκτονώσει κατά κάποιον τρόπο την ένταση μεταξύ των, είναι μια πολύ πιθανή εξέλιξη αλλά καμια πλευρά δεν την επιβεβαιώνει.

  Σε κάθε περίπτωση το "νήμα"  στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θα το πιάσουν αύριο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, από εκεί που το άφησαν στην πρόσφατη εξαιρετικά δύσκολη και μαραθώνια συνεδρίαση της "ομάδας του καφέ". 

  Εκεί όπου Αλέξης Τσίπρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος επιβεβαίωσαν το ρήγμα στις μεταξύ τους σχέσεις, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να στέλνει - ξανά σε διάστημα λίγων εβδομάδων- ότι ο πρόεδρος είμαι εγώ και ο αιφνιδιασμένος άτυπος επικεφαλής των "¨53" να θέτει ζήτημα εμπιστοσύνης. 

  Η αναζήτηση ενός εσωκομματικού μορατόριουμ προκειμένου να αποφευχθεί η πλήρης ρήξη παραμένει ζητούμενο μεν για την Κουμουνδούρου αλλά χωρίς να είναι διατεθειμένη η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει πίσω από το "πλάνο" της. 

  Κοινώς, το "γάντι" που πέταξε ο Αλέξης Τσίπρας είναι στο πάτωμα και αναμένεται με ενδιαφέρον για το πώς θα εξελιχθεί η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, αν ο κ. Τσακαλώτος, θα το σηκώσει. 

  Επιτροπή δεοντολογίας και γκρίνιες

  Γκρίνιες και καχυποψία συμπορεύονται στο εσωτερικό του κόμματος και για την περιβόητη επιτροπή δεοντολογίας των "4" που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στον "καφέ" και αναμένεται να επικυρωθεί από το Πολιτικό Συμβούλιο της Τρίτης. 

  Οι "εξηγήσεις" κομματικών πηγών για τη στόχευση και τις αρμοδιότητες της Επιτροπής ( Τζανακόπουλου, Ηλιόπουλου, Γεροβασίλη και Θεοχαρόπουλου) είναι σαφείς : Δεν προοιωνίζονται διαγραφές με τη σύσταση αυτού του Οργάνου απλώς θα έχει χαρακτήρα "ελεγκτικό" για ζητήματα που αφορούν τον δημόσιο λόγο αξιωματούχων του κόμματος - όσων διατηρούν θέσεις ευθύνης. 

  Η εν λόγω Επιτροπή πάντως, θα έχει την δυνατότητα να "καθαιρεί" από τις θέσεις ευθύνης τους, βουλευτές που προκαλούν "παράσιτα" με δηλώσεις ή φέρουν το κόμμα σε θέση απολογούμενου. 

  Τις προθέσεις της ηγεσίας σχετικά με την λειτουργία της Επιτροπής πάντως, δεν τις διαβάζουν "ευθύγραμμα" ούτε οι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ούτε και "παλαιά" στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. 

  Αναζητώντας την "φάκα", φέρονται αποφασισμένοι να θέσουν το ζήτημα στο Πολιτικό Συμβούλιο, με το ερώτημα  μεταξύ άλλων, βάσει ποιων κριτηρίων θα θεωρείται "ελεγκτέος" ένας βουλευτής που έχει θέση ευθύνης; και πώς θα χαράσσεται η "γραμμή" την οποία οφείλουν να ακολουθούν όλοι στον δημόσιο λόγο τους. 

  Αυτά και άλλα θα βρεθούν αύριο στο τραπέζι του Πολιτικού Συμβουλίου, με κυρίαρχο ερώτημα επί του πρακτέου: εάν θα υπάρξει μορατόριουμ Τσίπρα- Τσακαλώτου ή το "ρήγμα" στις σχέσεις τους θα φέρει την πλήρη ρήξη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ