Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Σεπ-2020 13:23

  Κ. Μητσοτάκης: Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διερευνητικές επαφές με την Τουρκία

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:08

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Επισημαίνοντας ότι ο καλόπιστος διάλογος, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, είναι ο μόνος δρόμος, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε νέα μηνύματα στην Άγκυρα, λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Στη διάρκεια των δηλώσεων που πραγματοποίησε, στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε, εκ νέου, ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν έχει αντίκτυπο μόνο στις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και με την Ευρώπη.

  "Ειδικά τώρα σε μία περίοδο ευαίσθητη σε όλη τη Μεσόγειο, όπου, δυστυχώς, η Τουρκία τους τελευταίους μήνες απειλεί τη σταθερότητα και αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, οι απόψεις μας και σε αυτό είναι ταυτόσημες. Η Μεσόγειος θάλασσα αποτελεί ζωτικό χώρο ασφαλείας για όλη την Ευρώπη. Η στήριξη, λοιπόν, στην Ελλάδα και στην Κύπρο δεν αποτελεί απλά μία αυτονόητη έκφραση αλληλεγγύης, αλλά μία ηχηρή αναγνώριση ότι εδώ διακυβεύονται στρατηγικά, γεωπολιτικά συμφέροντα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς, οι οποίες εξελίξεις, αρνητικές ή θετικές, στη συμπεριφορά της Άγκυρας απέναντι σε κράτη μέλη της Ε.Ε. θα έχουν, προφανώς και ανάλογα αντίκτυπο στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Το πλαίσιο των επιπτώσεων σε περίπτωση επιδείνωσης των σχέσεων έχει εξάλλου ήδη αποσαφηνισθεί. Στο ζήτημα έχει έρθει η ώρα για πράξεις και όχι για λόγια", τόνισε ο πρωθυπουργός.

  "Η Τουρκία έχει χρόνο ακόμα, πριν και μετά τη Σύνοδο Κορυφής, να συνεχίσει το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα απεμπλοκής από αυτήν την κρίση και η αποκλιμάκωση στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο πρέπει να έχει συνέχεια. Πρέπει να έχει συνέχεια, γιατί έτσι μόνο θα δημιουργηθεί το απαραίτητο πρόσφορο έδαφος, για να καρποφορήσει ο διάλογος στον οποίο η Ελλάδα φυσικά είναι πάντα ανοιχτή... Η βελτίωση των σχέσεων περνάει όχι μόνο από την αλλαγή της στάσης της Άγκυρας απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αλλά και έναντι άλλων χωρών κρατών-μελών που μπήκαν στο στόχαστρο της λεκτικό και πραγματικό. Γιατί δεν γίνεται να λες ότι συνομιλείς, ενώ απειλείς. Ο αμοιβαίος σεβασμός, αλλά και η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι στοιχειώδης προϋπόθεση για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας...", επεσήμανε.

  Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι για την Ελλάδα ισχύει η, σε όλους τους τόνους, εκπεφρασμένη θέση του. "Τέλος των προκλήσεων αρχή των συζητήσεων. Και εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής και αυτά θα συνεχιστούν, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, σχετικά με τη μία μείζονα διαφορά την οποία έχουμε. Την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Γιατί θυμίζω και θα το ξαναπώ ότι μέχρι να υπάρξει οριστική οριοθέτηση είτε με συμφωνία των δύο μερών, είτε με απόφαση του Διεθνούς δικαστηρίου, το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας απαγορεύει μονομερείς ενέργειες...", είπε ο πρωθυπουργός. 

  Ώρα απτής αλληλεγγύης στο προσφυγικό-μεταναστευτικό

  Ο κ. Μητσοτάκης, εστίασε στη διάρκεια των δηλώσεών του και στο μείζον ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού, δείχνοντας τον δρόμο των πράξεων από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  "Η Μόρια ανήκει στο παρελθόν και πρέπει να περάσουμε από τη Μόρια στην ίδρυση και τη λειτουργία ενός σύγχρονου κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης σε άλλη περιοχή. Μία νέα δομή που θα πρέπει να κυματίζουν η ευρωπαϊκή και ελληνική σημαία. Να γίνει πράξη η ευρωπαϊκή συνευθύνη στην κατασκευή και στη λειτουργία του με βάση τις αρχές του κοινού πολιτισμού μας και του κράτους δικαίου…", ανέφερε.

  "Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα… Ήρθε η ώρα η ευρωπαϊκή συμπαράσταση να περάσει από τα λόγια στα έργα, με χειροπιαστή αλληλεγγύη. Η διαχείριση μίας τέτοιας πρόκλησης δε γίνεται να επαφίεται μόνο σε χώρες υποδοχής. Πρέπει να χαράξουμε μία νέα πολιτική εισαγωγής και ταυτοποίησης", σημείωσε. "Δε μπορούν ορισμένοι να μετατρέπουν το μόνιμο δικαίωμα σε άσυλο, σε επικίνδυνη ασυλία στην παρανομία. Το μεταναστευτικό χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση και σε αυτό έχουν συμφωνήσει και οι ηγέτες των ευρωπαϊκών θεσμών", συμπλήρωσε.

  Ευκαιρία επιβεβαίωσης της ευρωπαϊκής ενότητας

  Ως ευκαιρία επιβεβαίωσης της ευρωπαϊκής ενότητας χαρακτήρισε ο κ. Μισέλ την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών, επισημαίνοντας ότι οι εργασίες θα αφιερωθούν στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

  "Το ζήτημα δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα και την Κύπρο μόνο. Είναι ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέλω να πω ότι μιλάμε για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη γιατί πιστεύουμε ότι όλα τα κράτη-μέλη θα πρέπει να γίνονται σεβαστά...Πρέπει να εργαστούμε μαζί, με έντονο, εποικοδομητικό και συγκεκριμένο τρόπο, για να δούμε πώς μπορούμε να προοδεύσουμε...", είπε.

  Παράλληλα, ο κ. Μισέλ χαρακτήρισε το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόκληση για ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο για κάποια κράτη-μέλη, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. "Πρέπει να βρούμε την ικανότητα, με το σύνολο των κρατών-μελών, για να έχουμε μία δίκαιη, ισχυρή απάντηση. Μνα έχουμε μία ευρωπαϊκή απάντηση, με αφετηρία τις προτάσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής πριν το τέλος του μήνα...Πρέπει να έχουμε κινητοποίηση για στήριξη και αλληλεγγύη...", τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ