Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 01-Αυγ-2020 20:00

  Η κυβέρνηση μπροστά στην επόμενη μεγάλη πρόκληση - Τα 72 δισ. και η ομάδα κρούσης που δημιουργεί ο Κ. Μητσοτάκης

  Η κυβέρνηση μπροστά στην επόμενη μεγάλη πρόκληση - Τα 72 δισ. και η ομάδα κρούσης που δημιουργεί ο Κ. Μητσοτάκης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  "Βρισκόμαστε τώρα αντιμέτωποι με μία πραγματικά πολύ μεγάλη εθνική πρόκληση και αυτή δεν είναι άλλη από μία διαφορετική αντίληψη στο πώς διαχειριζόμαστε αυτά τα κεφάλαια. Δεν είναι η πρόκληση η απορρόφηση αυτών των κονδυλίων, για να προσφέρουμε μόνο μία πρόσκαιρη ανακούφιση. Το κρίσιμο στοίχημα είναι οι πόροι αυτοί να κατευθυνθούν σωστά σε δράσεις με ουσιαστικό αναπτυξιακό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Με το σωστό μέτρο, το σωστό λόγο, στη σωστή στιγμή και με τον σωστό τρόπο".

  Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα, που ανοίγονται στον ορίζοντα της κυβερνητικής στρατηγικής, περιέγραψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στον απόηχο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που άνοιξε τον δρόμο, για να εισρεύσουν στην Ελλάδα σχεδόν 72 δισεκατομμύρια ευρώ, το Μέγαρο Μαξίμου… στρώνει τον δρόμο για την αποτύπωση ενός συνεκτικού σχεδίου, το οποίο θα σχετίζεται με την επόμενη ημέρα της χώρας. Ο χρόνος για να τεθούν οι βάσεις και να λάβουν… σάρκα και οστά τα δομικά στοιχεία του πλάνου μετράει αντίστροφα. Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, η ελληνική πρόταση θα πρέπει να κατατεθεί προς έγκριση στα ευρωπαϊκά όργανα, ώστε να είναι εφικτή η εκταμίευση των πρώτων πόρων εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021. Το κυβερνητικό σχέδιο θα είναι βασισμένο στις προτάσεις και στις στρατηγικές κατευθύνσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη. Και για τους επόμενους δύο μήνες, όπως δεσμεύτηκε ο κ. Μητσοτάκης, θα εξελίσσεται διαρκώς ο κύκλος της διαβούλευσης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους κοινωνικούς εταίρους, για να αποτυπωθούν οι μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις.

  Συνεχής παραγωγή έργου

  Στη διάρκεια της εισαγωγικής τοποθέτησης, που πραγματοποίησε στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός αποτύπωσε τους ορίζοντες που ανοίγονται για την Ελλάδα, μετά τις αποφάσεις στις Βρυξέλλες. "Το συνολικό ποσό το οποίο θα κληθεί να διαχειριστεί η χώρα, τα 72 δισεκατομμύρια ευρώ δηλαδή, που αποτελούν το άθροισμα των νέων πόρων του ταμείου ανάκαμψης και των τακτικών πόρων του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου ουσιαστικά συγκροτούν την μεγαλύτερη σε καιρούς ειρήνης και δημοσιονομικής ομαλότητας χρηματοδότηση που είχε ποτέ η χώρα μας. Κατά συνέπεια συνιστούν και μία μοναδική ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό, την ανασυγκρότηση και τον συνολικό παραγωγικό αναπροσανατολισμό της εθνικής οικονομίας", ανέφερε ο πρωθυπουργός. Το κάλεσμα προς τους υπουργούς από τον κ. Μητσοτάκη ήταν σαφές: Για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ, δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα λεπτό. Αυτό είναι το στίγμα της κυβερνητικής οπτικής. Αυτό ορίζει το χωροχρόνο των επόμενων αποφασιστικών κινήσεων. 

  Το προσχέδιο της Επιτροπής Πισσαρίδη θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο και θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση τη Δευτέρα. Είναι ένα προσχέδιο, το οποίο, όπως επισημαίνεται, εντοπίζει στρεβλώσεις, αλλά αναδεικνύει και τα πλεονεκτήματα της χώρας, τις αιχμές της δυναμικής της. "Το σχέδιο αυτό θα υπόκειται σε διαρκείς επικαιροποιήσεις και προσαρμογές. Ακούγοντας πάντα τα μηνύματα της κοινωνίας, τις προτάσεις των παραγωγικών δυνάμεων, τις απόψεις των κομμάτων, φιλοδοξούμε να είναι μία χρήσιμη, απαραίτητη θα έλεγα, πυξίδα για την ασφαλή πορεία της χώρας στα ταραγμένα νερά της παγκόσμιας οικονομίας. Βέβαια, οι σταθμίσεις και οι αποφάσεις για τις κατευθύνσεις της εθνικής οικονομίας υπαγορεύονται πάντα από τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης", διεμήνυσε ο πρωθυπουργός. 

  Τα πρόσωπα-κλειδιά

  Στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη συγκρότηση ενός ευέλικτου σχήματος, το οποίο θα επεξεργάζεται τις προτάσεις της Επιτροπής, θα τις εξειδικεύει ανά τομέα κυβερνητικής ευθύνης και θα τις εναρμονίζει με τις πολιτικές προτεραιότητες και τον προγραμματισμό του Μεγάρου Μαξίμου. 

  Η πενταμελής Εκτελεστική Επιτροπή, που θα δημιουργηθεί στη γραμματεία της κυβέρνησης, θα στελεχώνεται από τον υφυπουργό Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον υφυπουργό Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Άκη Σκέρτσο, τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρη Σκάλκο, τον προϊστάμενο του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, Μιχάλη Αργυρού. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν πέντε ομάδες εργασίας για τις πέντε μεγάλες θεματικές ενότητες, οι οποίες είναι και απολύτως εναρμονισμένες με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι ομάδες αυτές αφορούν:

  -Την "πράσινη" ανάπτυξη, υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

  -Την ψηφιακή πολιτική, υπό την εποπτεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

  -Την απασχόληση, τις δεξιότητες και την κοινωνική συνοχή, υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας.

  -Τις υποδομές, υπό την εποπτεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

  -Τον παραγωγικό μετασχηματισμό και τις ιδιωτικές επενδύσεις, υπό την εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. 

  Το υπουργείο Οικονομικών θα έχει πάντα τη συνολική εποπτεία όλων των ροών χρηματοδότησης.

  "Η δουλειά έχει ήδη ξεκινήσει"

  "Η  πενταμελής Εκτελεστική Επιτροπή στη Γραμματεία της Κυβέρνησης, για την εκπόνηση του αναπτυξιακού σχεδίου, μπορεί να ανακοινώθηκε την Παρασκευή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο υπουργικό Συμβούλιο, όμως ουσιαστικά έχει ξεκινήσει δουλειά από τις 10 Ιουλίου. Ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου  του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, Μιχάλης Αργυρού, έχουν ήδη αρχίσει τις συναντήσεις και έχουν σχηματοποιήσει τον τρόπο δουλειάς τους. Ήδη, ο Αλέξης Πατέλης έχει κάνει μια πρώτη συζήτηση στις Βρυξέλλες για τον τρόπο δουλειάς και η Ελλάδα είναι μπροστά από τις περισσότερες χώρες στην προετοιμασία, γεγονός που έχει δημιουργήσει ένα θετικό απόηχο στην Ε.Ε. για τη χώρα αλλά και για την υλοποίηση του προγράμματος", τονίζουν κυβερνητικά στελέχη.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, σε κάθε επιτροπή θα συμμετέχουν δέκα έως 15 άτομα, τεχνοκράτες και στελέχη των αντίστοιχων υπουργείων. Τη Δευτέρα ή την Τρίτη αναμένεται και η "επίσημη πρεμιέρα" της Επιτροπής, ενώ αναμένεται και δεύτερη συνεδρίαση εντός της εβδομάδας "και εντατική δουλειά ολόκληρο τον Αύγουστο, καθώς μέχρι τις 24 Αυγούστου πρέπει να έχει παραδοθεί ένα πρώτο σχέδιο το οποίο θα αξιοποιηθεί και για το πλαίσιο που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ".

  Όπως σημειώνουν παράγοντες, απόφαση της κυβέρνησης είναι το σχέδιο να είναι πράγματι εθνικό. Να υπηρετεί δηλαδή συνολικά τις ανάγκες της χώρας κι όχι να εξαντλείται σε κάποια τοπικά μικροέργα υπηρετώντας πελατειακές σκοπιμότητες. Τα προγράμματα λοιπόν που θα καταρτιστούν θα είναι μεγάλα κι εμβληματικά υπηρετώντας ένα συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο. 

  Τα κλειδιά του Σχεδίου της Επιτροπής Πισσαρίδη

  Στις 151 σελίδες του, το Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία ακουμπάει όλες τις πτυχές της ελληνικής οικονομίας, με συγκεκριμένες προτάσεις. 

  Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής:

  1. Να βοηθηθούν οι άνεργοι στην προσπάθειά τους να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας με την ενσωμάτωση της κατάρτισης. Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) να βοηθάει ενεργά τους ανέργους για έξι μήνες στην αναζήτηση εργασίας. Τα άτομα που δεν έχουν βρει δουλειά μετά από 6 μήνες, να καλούνται να συμμετέχουν σε στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης, ακολουθούμενη από πρακτική άσκηση στην αγορά την οποία θα βρίσκει για τον εκπαιδευόμενο το κέντρο κατάρτισης. Η εκπαίδευση να είναι ουσιαστική και να οδηγεί σε συγκεκριμένες δεξιότητες που μπορούν να πιστοποιηθούν. Δηλαδή, να μετατραπεί το σημερινό σύστημα που κατα κάποιο τρόπο θεωρεί τον άνεργο καταδικασμένο στο μόνιμο περιθώριο, σ’ ένα που τον αντιμετωπίζει ως εν δυνάμει εργαζόμενο και τον θωρακίζει.

  2. Να επεκταθεί το σύστημα μητρικής άδειας και στους πατέρες που θα είναι υπόχρεοι κάποιας πατρικής άδειας. Παράλληλα, να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στο πότε μία γυναίκα θα ξεκινήσει και θα τελειώσει την άδεια τοκετού. Απώτερος στόχος είναι να μειωθούν οι περιορισμοί και διαφορές ανάμεσα στα φύλα όσον αφορά την ανατροφή των παιδιών και την αγορά εργασίας.

  3. Να δοθούν φορολογικά κίνητρα σε νοικοκυριά που επενδύουν μακροπρόθεσμα σε ελληνικές εταιρείες που εισάγονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως υπάρχουν σε χώρες όπως το Ην. Βασίλειο, η Γαλλία, και η Ιταλία. Να καταργηθεί ο φόρος 1% επί των μετοχικών κεφαλαίων που αντλούν εταιρείες από το ΧΑ.

  4. Να δοθούν κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών με στόχο την μεγέθυνση της μέσης ελληνικής επιχείρησης, τις οικονομίες κλίμακος και την προώθηση της συνεργασίας. Το μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων λειτουργεί ανασταλτικά στην παραγωγικότητα και στις εξαγωγές.

  5. Να δημιουργηθούν εξειδικευμένα τμήματα στα δικαστήρια για υποθέσεις σημαντικού οικονομικού ενδιαφέροντος με ανώτατο όριο 12 μηνών έως την απόφαση, στο πρότυπο και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με προεδρεύοντες ειδικά καταρτισμένους δικαστές (που θα μπορούν ενδεχομένως να λαμβάνουν αποφάσεις και κατόπιν γνωμοδότησης εξειδικευμένων τεχνικών συμβούλων).

  Οι οικονομικές προτεραιότητες του σχεδίου περιλαμβάνουν:

  ●     την άνοδο των επενδύσεων και των εξαγωγών ως ποσοστό του ΑΕΠ,

  ●     την ενίσχυση της μισθωτής εργασίας και τη μείωση της παραοικονομίας,

  ●     την επένδυση στην εκπαίδευση και τη γνώση,

  ●     την αύξηση του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων,

  ●  την προώθηση της τεχνολογίας αιχμής, της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης,

  ●     την επίτευξη φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων,

  ●     την υποστήριξη των αδύναμων νοικοκυριών.

  Οι καθηγητές προτείνουν 15 άξονες αναπτυξιακής πολιτικής:

  1.    Μείωση του φορολογικού βάρους στη μισθωτή εργασία.

  2.    Επιταχυνόμενες αποσβέσεις και μείωση κόστους ενέργειας στη μεταποίηση.

  3.    Ενίσχυση βασικής έρευνας μέσω άρσης αγκυλώσεων στα πανεπιστήμια. Κίνητρα για ενίσχυση της καινοτομίας.

  4.    Ριζική αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης για ανέργους και εργαζόμενους.

  5.    Υποστήριξη των γυναικών ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας.

  6.    Εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στον δεύτερο πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης.

  7.    Δημιουργία εξειδικευμένων τμημάτων στα δικαστήρια για υποθέσεις σημαντικού οικονομικού ενδιαφέροντος, με ανώτατο όριο έκδοσης απόφασης το ένα έτος.

  8.    Συνέχιση και εμβάθυνση της ψηφιακής μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση.

  9.    Εκσυγχρονισμός του συστήματος χρηματοπιστωτικής εποπτείας στον τομέα της προστασίας των επενδυτών.

  10.  Εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες.

  11.  Αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας με προτεραιότητα στην ψηφιοποίηση.

  12.  Σταδιακή μεταφορά πόρων του φόρου ακίνητης περιουσίας σε τοπικό επίπεδο.

  13.  Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.

  14.  Στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με άμβλυνση του κόστους μετάβασης και στήριξη των τοπικών κοινωνιών κατά την απολιγνιτοποίηση.

  15.  Ανάπτυξη υποδομών.

  Το Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία είναι προϊόν μελέτης της Επιτροπής Πισσαρίδη με επικεφαλής τον κάτοχο του βραβείου Νόμπελ, καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη, και μέλη τους Νίκο Βέττα, γενικό διευθυντή ΙΟΒΕ & καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημήτρη Βαγιανό, καθηγητή χρηματοοικονομικών στο πανεπιστήμιο LSE στο Ηνωμένο Βασίλειο και Κώστα Μεγήρ, καθηγητή οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Yale στις ΗΠΑ. Στην Επιτροπή συμμετέχουν επίσης με συμβουλευτικό ρόλο οι Κυριάκος Ανδρέου (PwC), Κωσταντίνος Αρκολάκης (Yale), Μανόλης Γαλενιανός (London Holloway), Χρήστος Γκενάκος (ΟΠΑ και Cambridge), Svetoslav Danchev (IOBE), Αρίστος Δοξιάδης (Big Pi Ventures), Νίκος Καραμούζης (Grant Thornton), Φοίβη Κουντούρη (ΟΠΑ) Αλέξανδρος Κρητικός (DIW), Δάφνη Νικολίτσα (Παν. Κρήτης), Διομήδης Σπινέλλης (ΟΠΑ), Πάνος Τσακλόγλου (ΟΠΑ). 

  *Διαβάστε ακόμα:

  - Επιτροπή Πισσαρίδη: Μείωση φόρων για την εργασία και τις επιχειρήσεις

  -Κ. Μητσοτάκης: Τα 72 δισ., μοναδική ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό και την ανασυγκρότηση της οικονομίας

  -Οι προτεραιότητες του Σχεδίου Ανάπτυξης της "Επιτροπής Πισσαρίδη" - Ποιους στόχους περιλαμβάνει

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ