Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 01-Αυγ-2020 11:45

  Επιτροπή Πισσαρίδη: Μείωση φόρων για την εργασία και τις επιχειρήσεις

  Επιτροπή Πισσαρίδη: Μείωση φόρων για την εργασία και τις επιχειρήσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:46

  Τη μείωση της φορολογίας για τη μισθωτή εργασία και ειδικά για τα μεσαία στρώματα των μισθωτών που σήμερα υπερφορολογούνται προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες εσόδων από την εκτεταμένη παραοικονομία, θεωρεί ως μια από τις βασικές παρεμβάσεις για τη δημιουργία ενός βιώσιμου οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης η επιτροπή σοφών υπό τον νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη. Η επιτροπή δημιουργήθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και το πόρισμα με τις προτάσεις της αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα.

  Από τις προτάσεις της επιτροπής ξεχωρίζει:

  -Η ανάγκη μείωσης των φορολογικών συντελεστών φορολόγησης της μισθωτής εργασίας για τα μεσαία εισοδήματα, δηλαδή πάνω από τα πρώτα κλιμάκια. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος φορολογικός συντελεστής είναι 9% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ και από 10.000 έως 20.000 ευρώ είναι 22%. Παράλληλα, η επιτροπή ζητά την επανεξέταση της εισφοράς αλληλεγγύης ή ακόμη και την κατάργησή της. Η εισφορά επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές που κλιμακώνονται από 2,2% έως 10%.

  -Ενοποίηση των φόρων που επιβάλλονται στην ακίνητη περιουσία και μεταφορά τους σε τοπικό επίπεδο προκειμένου να έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα.

  -Θέσπιση αυξανόμενων αποσβέσεων προκειμένου να τονωθούν οι επενδύσεις και να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα.

  -Η ανάγκη δημιουργίας του τρίτου πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης με εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού-αποταμιευτικού χαρακτήρα στην επικούρηση. Η πρόταση προβλέπει την άμεση εφαρμογή του νέου συστήματος σε όσους εισέρχονται για πρώτη φορά στην κοινωνική ασφάλιση και σε προαιρετική βάση για τους ήδη εργαζόμενους.

  Παράλληλα, η πρόταση της επιτροπής Πισσαρίδη περιλαμβάνει παρεμβάσεις για ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς, μείωση χρόνου έκδοσης δικαστικών αποφάσεων και επίλυσης διαφορών, βελτίωση της δημόσιας διοίκησης, ψηφιοποίηση του κράτους, εκσυγχρονισμό της δομής του εκπαιδευτικού συστήματος σε όλες τις βαθμίδες, αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας, πράσινη ανάπτυξη και δημόσιες επενδύσεις και κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ