Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 17-Ιουλ-2020 07:44

  Η κρίσιμη ώρα της Ευρώπης. Οι ηγέτες αναζητούν ισορροπίες και συναινέσεις για το "λευκό καπνό" στο Ταμείο Ανάκαμψης

  Η κρίσιμη ώρα της Ευρώπης. Οι ηγέτες αναζητούν ισορροπίες και συναινέσεις για το "λευκό καπνό" στο Ταμείο Ανάκαμψης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 08:50

  Tου Δημήτρη Γκάτσιου

  Σχεδόν τρεις εβδομάδες από την τηλεδιάσκεψη κορυφής των ηγετών, στη διάρκεια της οποίας δε βρέθηκαν οι κατάλληλες ισορροπίες για τη λύση στο γρίφο του Ταμείου Ανάκαμψης, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα καλείται από σήμερα και για δύο ημέρες να υπερκεράσει διαφωνίες και διαφορετικές οπτικές, σε ένα κρίσιμο ραντεβού με την ιστορία του.

  Με τις οικονομίες των κρατών-μελών να κλυδωνίζονται από τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας, στις Βρυξέλλες, το πρώτο δια ζώσης μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων ευρωπαϊκό συμβούλιο, θέτει επί τάπητος τους μηχανισμούς στήριξης, σε ένα περιβάλλον πρωτόγνωρο για την παγκόσμια κοινότητα. Η έγκριση της πρότασης που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Ταμείο Ανάκαμψης και η διαμόρφωση του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027 θα βρεθεί στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων των ηγετών. Και η ώρα της αναζήτησης λύσεων και γεφύρωσης των διαφορών ανάμεσα στις πλούσιες χώρες του Βορρά και στις χώρες του Νότου, που έχουν δεχθεί τα ισχυρότερα πλήγματα έχει φτάσει.

  Πρόκειται, έτσι κι αλλιώς, για μία Σύνοδο Κορυφής, στη διάρκεια της οποίας διακυβεύονται πολλά. Τα μηνύματα προς τις αγορές. Τα δομικά στοιχεία της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης για όλους. Η θωράκιση των οικονομικών, ενόψει ενός δεύτερου κύματος του κορονοϊού. Η δικαίωση των εκφραστών του ευρωπαϊκού οράματος και η περιθωριοποίηση εκείνων που…ποντάρουν σε μία αποτυχία.

  Το μήνυμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, λίγες ώρες πριν φτάσουν στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των κρατών-μελών, καταδεικνύει την κρισιμότητα της ευρωπαϊκής περίστασης. "Η εξεύρεση συμφωνίας θα απαιτήσει σκληρή δουλειά και πολιτική βούληση από την πλευρά όλων. Τώρα είναι η ώρα…Θα πρέπει να βρούμε εφαρμόσιμες λύσεις και να καταλήξουμε σε συμφωνία, για το μεγαλύτερο όφελος των πολιτών μας", σημείωσε. Αλλά και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λανγκάρντ, έσπευσε να επαναλάβει την ανάγκη για μία φιλόδοξη και συντονισμένη δημοσιονομική στάση των χωρών, δεδομένης της ραγδαίας συρρίκνωσης της οικονομίας. "Είναι σημαντικό οι Ευρωπαίοι ηγέτες να συμφωνήσουν σε ένα φιλόδοξο πακέτο μέτρων", ανέφερε. Ζητούμενο; Στη λήξη των διαπραγματεύσεων να προκύψει, επιτέλους, λευκός καπνός για το περιλάλητο Ταμείο Ανάπτυξης. Στις…βροχερές Βρυξέλλες, πάντως, αυτό που υπάρχει ως αίσθηση είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη μία θετική έκβαση. Ίσως για αυτό, όπως παρατηρούν παράγοντες, δεν αποκλείεται να κατατεθεί μία νέα πρόταση, που θα έχει ως βάση της τις απόψεις που θα εκφραστούν στη Σύνοδο Κορυφής, με τη φάση των διαπραγματεύσεων να αναμένεται χρονοβόρα.

  Η ατζέντα Μητσοτάκη

  Αργά χθες το βράδυ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έφτασε στην πρωτεύουσα του Βελγίου, έχοντας οριοθετήσει, μέσα από μία σειρά επαφών με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους, τους άξονες της στρατηγικής του. Για τη χώρα μας, η…πηγή των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ κυλάει πλάι-πλάι με τους σημαντικούς πόρους του νέου ΕΣΠΑ, δημιουργώντας το ιδανικό σκηνικό για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και το μετασχηματισμό της οικονομίας, μετά από μία χρονιά παγκόσμιας ύφεσης. Τρεις είναι οι άξονες που θα κινηθεί ο κ. Μητσοτάκης στις συζητήσεις πίσω από τις κλειστές πόρτες του ευρωπαϊκού συμβουλίου:

  -Να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

  -Να διατηρηθεί η προτεινόμενη από την Επιτροπή αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός.

  -Να μην υπάρξουν πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά μόνο όσες ήδη προβλέπονται στις Συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

  Όσον αφορά στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, τόσο οι αρχικές, όσο και οι συμβιβαστικές προτάσεις κρίνονται γενικά ικανοποιητικές για τη χώρα μας. "Είναι ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να δείξουν στην πράξη, ότι εννοούν όσα λένε…Θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη να ανταποκριθεί η Ευρώπη, το ταχύτερο δυνατό, στις προκλήσεις των καιρών. Έτσι ώστε, να ανακάμψουν το ταχύτερο δυνατό οι ευρωπαϊκές οικονομίες και να στηριχθούν οι εργαζόμενοι", επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

  Λίγο πριν την αναχώρηση του από την Αθήνα, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να στείλει τα δικά του μηνύματα. Αυτή τη φορά, σε σκηνικό Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εμβληματική την πρόταση της Κομισιόν για τις επιχορηγήσεις και τα πιθανά δάνεια, συμπληρώνοντας ότι οι αγορές αναμένουν από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ωστόσο, δεν έμεινε εκεί. Έβαλε στο τραπέζι την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας. Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η απόφαση για την Αγία Σοφία είναι ενδεικτική για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Άγκυρα τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο. Παράλληλα, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για την ένταση που προκαλεί η Άγκυρα στην ευρύτερη περιοχή, σημειώνοντας πως ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάρτιση της λίστας των πιθανών κυρώσεων.

  Ο πρωθυπουργός, μέσα στις επόμενες ώρες, δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσει διμερείς επαφές. Όσον αφορά στο ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας, αυτό αναμένεται να συζητηθεί είτε στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, είτε στο περιθώριο των εργασιών του. "Ήδη, έχουμε ένα πρώτο πολύ θετικό βήμα, με τα Συμπεράσματα του συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, όπως τα αποτύπωσε ο κ. Μπορέλ. Αναμένουμε αυτά να υιοθετηθούν και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεδομένης της συγκυρίας και της δυσκολίας της συζήτησης για το βασικό θέμα, που είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν Συμπεράσματα. Αλλά, αυτό που θέλουμε, είναι να  γίνει η συζήτηση, είτε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είτε στο περιθώριό του", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Πέτσα.

  Σενάρια για πενταμερή

  Την ίδια στιγμή και με βάση τις πληροφορίες των τελευταίων ωρών θεωρείται πιθανό το σενάριο μίας πενταμερούς συνάντησης για την Τουρκία.

  Σε αυτήν, πέραν του πρωθυπουργού, θα δώσουν το "παρών" η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν  η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

  Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι προεργασίες έχουν γίνει και η πραγματοποίηση της πενταμερούς εξαρτάται από την πορεία των συζητήσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης.

  Διαβάστε ακόμα: Με αυτές τις θέσεις θα προσέλθει ο Κ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής

  Η προκλητικότητα της Άγκυρας στην πρώτη γραμμή της παρέμβασης Μητσοτάκη στο ΕΛΚ

   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ