Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Ιουλ-2020 13:32

  Με αυτές τις θέσεις θα προσέλθει ο Κ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής

  Με αυτές τις θέσεις θα προσέλθει ο Κ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου
   
  Τις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει η Αθήνα και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες περιέγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. 

  Όπως επισημαίνεται οι θέσεις της κυβέρνησης στο… ραντεβού των ηγετών, που έχει ως κυρίαρχο ζήτημα την έγκριση της πρότασης που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Ταμείο Ανάκαμψης και τη διαμόρφωση του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027, συνοψίζονται σε τρεις άξονες:

  -Να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  -Να διατηρηθεί η προτεινόμενη από την Επιτροπή αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός.
  -Να μην υπάρξουν πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά μόνο όσες ήδη προβλέπονται στις Συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

  "Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, υπενθυμίζεται ότι, από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, ο Πρωθυπουργός σε συνεργασία με άλλους οκτώ ηγέτες της Ε.Ε. ανέλαβε πρωτοβουλία με στόχο την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων και, ιδίως, την ανάπτυξη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη των οικονομιών και της απασχόλησης στα κράτη- μέλη της Ένωσης. Τόσο δημόσια, όσο και στις διμερείς και πολυμερείς επαφές του με Ευρωπαίους ηγέτες υποστήριζε -και υποστηρίζει- σταθερά ότι η Ευρώπη "δεν πρέπει να κάνει για άλλη μια φορά πολύ λίγα, πολύ αργά". Η Ελλάδα χαιρέτησε από την πρώτη στιγμή την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνοντας ότι βρίσκεται σε αντιστοιχία με τις ελληνικές θέσεις τόσο ως προς το μέγεθος, όσο και προς τις μορφές της προτεινόμενης χρηματοδότησης", τόνισε ο κ. Πέτσας, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε τις τηλεφωνικές επαφές του πρωθυπουργού, όπως για παράδειγμα αυτή με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

  "Ο κ. Μητσοτάκης  επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις και τόνισε ότι "μετά το τέλος της Συνόδου δεν πρέπει, να γυρίσουμε στις πατρίδες μας χωρίς μία λύση κοινής αποδοχής". Οι αγορές -όπως επισημαίνει ο πρωθυπουργός- έχουν ήδη υποδεχθεί πολύ θετικά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και περιμένουν την εφαρμογή της", είπε. 

  Όσον αφορά στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, ο κ. Πέτσας τόνισε πως τόσο οι αρχικές, όσο και οι συμβιβαστικές προτάσεις κρίνονται γενικά ικανοποιητικές για την Ελλάδα. 

  "Είναι ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να δείξουν στην πράξη, ότι εννοούν ότι λένε. Για παράδειγμα, όταν τα κράτη-μέλη και οι Ευρωπαίοι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές, τότε ο Προϋπολογισμός για το Ταμείο Ασύλου δεν πρέπει να είναι "κολοβός", αλλά επαρκής για να αντιμετωπίσει μια τόσο μεγάλη πρόκληση. Επίσης, όταν η κλιματική αλλαγή είναι παγκόσμια πρόκληση και χρειάζεται άμεσες απαντήσεις τόσο για τον μετριασμό, όσο και για την προσαρμογή σε αυτήν, τότε οι πόροι που διατίθενται για αυτό τον σκοπό πρέπει, επίσης, να είναι επαρκείς", σημείωσε. "Ευτυχώς, ελληνικές θέσεις όπως αυτές, υιοθετούνται από τη μεγάλη πλειοψηφία των εταίρων μας. Ωστόσο, παραμένουν ακόμη διαφωνίες ορισμένων κρατών και καταβάλλεται προσπάθεια να γεφυρωθούν. Θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη να ανταποκριθεί η Ευρώπη, το ταχύτερο δυνατό, στις προκλήσεις των καιρών. Έτσι ώστε να ανακάμψουν το ταχύτερο δυνατό οι ευρωπαϊκές οικονομίες και να στηριχθούν οι εργαζόμενοι. Και βέβαια να δικαιωθούν οι εκφραστές του ευρωπαϊκού οράματος και να περιθωριοποιηθούν οι λαϊκιστές που τρέφονται από τις αποτυχίες", επεσήμανε ο Στέλιος Πέτσας. 

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Μισέλ: "Η εξεύρεση συμφωνίας θα απαιτήσει σκληρή δουλειά και πολιτική βούληση από την πλευρά όλων"

  * Γαλλία: Μια συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ είναι "δυνατή"

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ