Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Ιουλ-2020 08:43

  Κ. Μητσοτάκης: "Η πιο εμβληματική επένδυση στη χώρα ξεκινά σήμερα να γίνεται πραγματικότητα"

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  "Η πιο εμβληματική επένδυση στη χώρα ξεκινά σήμερα να γίνεται πραγματικότητα".

  Με αυτό το μήνυμα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε σήμερα το πρωί το "παρών" στα εγκαίνια των εργασιών στο Ελληνικό. Στα εγκαίνια των εργασιών για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στη χώρα, που στέλνει ηχηρό σήμα για την προσέλκυση νέων επενδύσεων στην παγκόσμια κοινότητα. 

  "Σήμερα είναι μία πάρα πολύ σημαντική ημέρα. Μία συμβολική ημέρα. Γκρεμίζοντας αυτά τα παλιά άχρηστα κτίρια του παλιού αεροδρομίου βάζουμε τα θεμέλια για το νέο Ελληνικό. Ίσως το μεγαλύτερο έργο στη Μεσόγειο. Θα δημιουργηθεί εδώ σε αυτόν τον επί 19 χρόνια εγκαταλειμμένο χώρο το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο στη Μεσόγειο. 2.500 στρέμματα. Αλλά, ταυτόχρονα, ο χώρος αυτός έγινε μία κυψέλη ανάπτυξης. Στην πλήρη λειτουργία το ελληνικό θα δημιουργήσει πάνω από 80.000 θέσεις εργασίας. 10.000 θέσεις εργασίας θα ανακοινωθούν μόνο κατά τη φάση κατασκευής. Θα είναι ένα σύγχρονο, οικολογικό, φιλικό προς το περιβάλλον έργο, που θα συμβολίζει τη νέα Ελλάδα όπως πιστεύω όλοι την οραματιζόμαστε", τόνισε ο πρωθυπουργός.

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε και στις δυσκολίες, που έπρεπε να αποτελέσουν παρελθόν, για να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα-ορόσημο. 

  "Δεν ήταν καθόλου εύκολο να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Όλο το κυβερνητικό επιτελείο εργάστηκε με επιμονή και υπομονή, για να ξεπεράσουμε πολλές νομικές και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που κληρονομήσαμε από το παρελθόν. Και θέλω να μνημονεύσω τρεις υπουργούς. Τον Άδωνι Γεωργιάδη, τον Χρήστο Σταϊκούρα, την Λίνα Μενδώνη και τους υφυπουργούς μας. Τον κ. Παπαθανάση, τον κ. Οικονόμου. Συνεργάστηκαν άψογα μαζί με τους γενικούς γραμματείς και τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, για να φτάσουμε στο σημείο να έχουν ξεκινήσει για τα καλά τα έργα στο Ελληνικό...", σημείωσε. 

  "Όλα αυτά τα χρόνια άλλαξαν οι αντιλήψεις για το πώς αντιλαμβανόμαστε τη χρήση του χώρου. Γιατί εδώ στο Ελληνικό συγκρούστηκαν δύο διαφορετικές αντιλήψεις. Η μία που ήθελε το χώρο από τεράστιο πάρκο ή λαχανόκηπο. Μία αντίληψη αδράνειας και μία αντίληψη που αντιλαμβάνεται τη σύγχρονη ανάκαμψη μέσα από την δημιουργική ώσμωση του ιδιωτικού τομέα με το δημόσιο τομέα...Ο χώρος αυτός θα είναι προσβάσιμος για όλους τους κατοίκους της Αττικής. Και αυτό για μένα έχει προσωπικά τεράστια σημασία. Θέλω να ευχαριστήσω τους τρεις δημάρχους των όμορων δήμων που και αυτοί έβαλαν τη δική τους σφραγίδα, για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα...", συμπλήρωσε. 

  Κάνουμε μία νέα αρχή

  Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι σήμερα χαράσσεται μία γραμμή, που έρχεται, προκειμένου να ορίσει το σύγχρονο μέλλον. 

  "Σήμερα κάνουμε μία αρχή. Αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Θα χρειαστεί μία δεκαετία για την πλήρη του ανάπτυξη. Αλλά, εν προκειμένω, κάθε ημέρα το ταξίδι, όπως λένε και οι Κινέζοι, ξεκινάει με ένα πρώτο βήμα. Και το πρώτο βήμα γίνεται σήμερα και βέβαια για να φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε το πρώτο βήμα, να μπορέσει να γίνει η μεταβίβαση των μετοχών, ο επενδυτής να κινητοποιήσει εκατοντάδες εκατομμύρια κεφάλαια, οκτώ δισεκατομμύρια στην πλήρη του ανάπτυξη, έπρεπε να φτάσουμε στο σημείο να αντιμετωπίσουμε όλες τις παθογένειες του παρελθόντος. Σήμερα τραβάμε μία γραμμή με το χθες και ξεκινάμε ένα νέο ελπιδοφόρο μέλλον μαζί, για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που αναπόφευκτα θα προκύψουν σε ένα τέτοιο έργο. Θα ξαναβρισκόμαστε εδώ να επιδιώκουμε την πρόοδο του  να βλέπουμε αυτά τα εγκαταλελειμμένα κτίρια να μετατρέπονται σε κυψέλες δημιουργικής εργασίας. Θέσεις εργασίας που είναι πολύ σημαντικές τώρα που η χώρα βγαίνει από την κρίση του ιού...Η πιο εμβληματική επενδύσεις στη χώρα ξεκινά σήμερα να γίνεται πραγματικότητα...", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

  Ολόκληρη η δήλωση του Πρωθυπουργού

  "Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική μέρα, μία συμβολική μέρα. Γκρεμίζοντας αυτά τα παλιά, άχρηστα κτήρια του παλιού αεροδρομίου, βάζουμε τα θεμέλια για το νέο Ελληνικό. Ένα από τα μεγαλύτερα, ίσως το μεγαλύτερο έργο στη Μεσόγειο. Θα δημιουργηθεί εδώ, σε αυτόν τον για 19 χρόνια εγκαταλελειμμένο χώρο, το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο στη Μεσόγειο -2.500 στρέμματα- αλλά ταυτόχρονα ο χώρος αυτός θα γίνει μία κυψέλη ανάπτυξης.

  Στην πλήρη του λειτουργία το Ελληνικό θα δημιουργήσει πάνω από 80.000 θέσεις εργασίας, 10.000 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν μόνο κατά τη φάση της κατασκευής. Θα είναι ένα έργο σύγχρονο, οικολογικό, φιλικό προς το περιβάλλον. Ένα έργο το οποίο θα συμβολίζει τη νέα Ελλάδα, όπως πιστεύω ότι όλοι την οραματιζόμαστε.

  Πρέπει να σας πω ότι δεν ήταν καθόλου εύκολο να φτάσουμε στο σημείο όπου βρισκόμαστε σήμερα και όλο το κυβερνητικό επιτελείο εργάστηκε με επιμονή και υπομονή για να ξεπεράσουμε πολλές νομικές και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που κληρονομήσαμε από το παρελθόν. Θέλω να μνημονεύσω ιδιαίτερα τρεις Υπουργούς, πρώτα απ’ όλα τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος είχε και τη συνολική εποπτεία του έργου αυτού, τον Χρήστο Σταϊκούρα, τη Λίνα Μενδώνη και τους Υφυπουργούς μας, τον κ. Παπαθανάση, τον κ. Οικονόμου. Συνεργάστηκαν άψογα μαζί με τους Γενικούς Γραμματείς και όλα τα στελέχη της διοίκησης, για να μπορέσουμε να φτάσουμε σήμερα στο σημείο να έχουνε πια για τα καλά ξεκινήσει τα έργα στο Ελληνικό.

  πιν

  Θέλω επίσης να τονίσω ότι όλα αυτά τα χρόνια άλλαξαν και οι αντιλήψεις, για το πώς αντιλαμβανόμαστε τη χρήση του δημοσίου χώρου, διότι εδώ πέρα στο Ελληνικό συγκρούστηκαν για πολλά χρόνια δύο διαφορετικές αντιλήψεις: Η μία που ήθελε τον χώρο τεράστιο πάρκο, λαχανόκηπο, τελικά μία αντίληψη αδράνειας. Και μία αντίληψη που αντιλαμβάνεται τη σύγχρονη ανάπτυξη μέσα από την δημιουργική όσμωση του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος έρχεται και επενδύει σημαντικά κεφάλαια με το Δημόσιο, το οποίο θέτει το ρυθμιστικό πλαίσιο και εξασφαλίζει ταυτόχρονα ότι ο χώρος αυτός θα είναι προσβάσιμος για όλους για όλους τους κατοίκους της Αττικής και αυτό βέβαια είναι κάτι το οποίο έχει για εμένα προσωπικά τεράστια σημασία.

  Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους τρεις Δημάρχους των όμορων Δήμων, οι οποίοι και αυτοί έβαλαν τη δικιά τους σφραγίδα για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο σημείο πού βρισκόμαστε σήμερα.

  Σήμερα κάνουμε μία αρχή, το είπατε σωστά, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας. Αυτό είναι ένα έργο μακράς πνοής. Θα χρειαστεί μπορεί και μία δεκαετία για την πλήρη του ανάπτυξη αλλά εν προκειμένω κάθε μεγάλο ταξίδι -όπως λένε και οι Κινέζοι- ξεκινάει με ένα πρώτο βήμα. Το πρώτο βήμα γίνεται σήμερα και βέβαια για να φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε το πρώτο βήμα, να μπορέσει να γίνει η μεταβίβαση των μετοχών, ο επενδυτής να κινητοποιήσει εκατοντάδες εκατομμύρια σε κεφάλαια σε πρώτη φάση και 8 δισεκατομμύρια στην πλήρη του ανάπτυξη, έπρεπε να φτάσουμε στο σημείο να αντιμετωπίσουμε όλες τις παθογένειες του παρελθόντος.

  Σήμερα λοιπόν τραβάμε μία γραμμή με το χθες και ξεκινάμε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον. Αρωγοί και πάντα μαζί για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που αναπόφευκτα θα προκύψουν σε ένα τέτοιο μεγάλο έργο, να ξαναβρισκόμαστε εδώ να επιτηρούμε την πρόοδο του, να βλέπουμε αυτά τα εγκαταλελειμμένα κτίρια να μετατρέπονται σε κυψέλες δημιουργικής εργασίας. Θέσεις εργασίας που τόσο σημαντικές είναι, ειδικά τώρα που η χώρα πλήττεται -όπως και όλος ο κόσμος- από την κρίση του κορονοϊού.

  Είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό ότι σε ένα περιβάλλον οικονομικής δυστοκίας η πιο εμβληματική επένδυση στην χώρα, το Ελληνικό, ξεκινάει σήμερα να γίνεται πραγματικότητα. Και πάλι ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές του έργου".

  Μητσοτάκης Αθανασίου Ελληνικό εργασίες 07/2020

  Το σχέδιο για την ανάπλαση του Ελληνικού

  Η ανάπλαση περιστρέφεται γύρω από το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού, το οποίο θα καταλάβει περισσότερα από 2 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα και θα καλύπτει σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής έκτασης του Ελληνικού. Το Πάρκο θα εκτείνεται από το παραλιακό μέτωπο μέχρι τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, παρέχοντας πρόσβαση στην παράκτια ζώνη, στην οποία θα περιλαμβάνεται μία νέα ανοιχτή παραλία μήκους 1 χιλιομέτρου. "Ραχοκοκαλιά" του Πάρκου θα είναι ένα δίκτυο πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων και λοιπόν δικτύων μήκους 50 χιλιομέτρων.

  Ο χώρος θα λειτουργεί ως "πνεύμονας" πρασίνου για την πρωτεύουσα, προσβάσιμος σε όλους, αλλά και ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον Άλιμο, τη Γλυφάδα και την Αργυρούπολη.

  Ο σχεδιασμός προβλέπει επίσης οικιστικές ζώνες, αθλητικές εγκαταστάσεις και πληθώρα σημαντικών τοπόσημων, όπως το Πολυδύναμο Κέντρο πολλαπλών λειτουργιών που θα συνοδεύεται από Πύργο Παρατήρησης, το Νέο Αστικό και Επιχειρηματικό Κέντρο που θα στεγάζει επιχειρηματικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, το ενυδρείο που θα ενισχύσει το υπάρχον Ωκεανογραφικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας, η μαρίνα 337 θέσεων που θα διαθέτει δικό της ξενοδοχείο, ένα παραθαλάσσιο ξενοδοχείο κι ένα ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα, όπου θα ενσωματωθεί το καζίνο.

  Στα έργα που προγραμματίζεται να ξεκινήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2021 περιλαμβάνονται ειδικό σχολείο για ΑΜΕΑ και εγκαταστάσεις του αθλητικού συγκροτήματος. Η πρώτη φάση του Μητροπολιτικού Πάρκου προβλέπεται να παραδοθεί κατά το δεύτερο μισό του 2022, ενώ το δεύτερο εξάμηνο του 2023 σχεδιάζεται η παράδοση της επέκτασης του Τραμ.

  Οι κατεδαφίσεις θα γίνουν με μέριμνα την προστασία της περιοχής και του περιβάλλοντος. Το ταφικό μνημείο και τα γύρω σπίτια δεν θα κινδυνεύσουν χάρη στην χρήση καινοτόμων μεθόδων καταστροφής των παλαιών κτισμάτων, ενώ παράλληλα θα αναγνωριστούν η ρύπανση και η μόλυνση των εδαφών ώστε να μην επηρεάσουν το νέο ανάπτυγμα.

  Διαβάστε ακόμη: 

  Ελληνικό: Στις ράγες η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη

  Οδ. Αθανασίου (Lamda Development): Το έργο του Ελληνικού σύμβολο για την απογείωση στη νέα εποχή

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ