Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Ιουν-2020 13:25

  Κ. Μητσοτάκης: Η συμπεριφορά της Τουρκίας απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ειρήνη - το video με τις δηλώσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13.39

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Η 1η Αυγούστου ορίζεται ως η κομβική ημερομηνία ανοίγματος του τουρισμού της Ελλάδας προς το Ισραήλ. Αυτό τόνισαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ισραηλινός ομόλογός του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, που ακολούθησαν τις διευρυμένες συζητήσεις τους.

  Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έφερε στην πρώτη γραμμή τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας, αναδεικνύοντας, παράλληλα, την κομβική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ στο μέτωπο-αιχμή της ενέργειας.

  "Υπογράμμισα τη δική μου οπτική σχετικά με την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Θεωρούμε ότι αυτή η δραστηριότητα είναι απειλή ως προς την περιφερειακή σταθερότητα και ειρήνη και φυσικά υπήρχαν διαφορετικά περιστατικά που αφηγήθηκα τον ισραηλινό πρωθυπουργό. Προκλητική τουρκική συμπεριφορά τόσο στα θαλάσσια, όσο και στα χερσαία σύνορα μας. Και, φυσικά, μιλήσαμε πολύ για τον αποσταθεροποιητικό παράγοντα που έχει διαδραματίσει η Τουρκία σε σχέση με τη Λιβύη και σε αυτό που εμείς θεωρούμε μία άκυρη συμφωνία οριοθέτησης ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Εμείς πάντα θα επιδιώκουμε την ειρήνη, έχοντας ως θεμέλιο μας το σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη για το δίκαιο της θάλασσας. Αυτές είναι οι κύριες αρχές που εμείς εφαρμόσαμε όταν υπογράψαμε μία συμφωνία ΑΟΖ με την Ιταλία πριν από λίγες ημέρες...", σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

  Ενέργεια και Τουρισμός

  Εστιάζοντας στον πυλώνα του τουρισμού, ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόταξε, εκ νέου, τις έννοιες-κλειδί. Αυτές της ασφάλειας και της υγείας όσων επισκεφθούν τη χώρα μας.

  "Αναγνωρίσαμε απόλυτα ότι πρέπει να έχουμε μία επανεκκίνηση στην οικονομία. Μιλήσαμε για ένα νέο κεφάλαιο. Και οι δύο χώρες αποτελούν τουριστικούς προορισμούς. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να ανοίξουμε την Ελλάδα στους ξένους τουρίστες, αλλά η ασφάλεια και η υγεία τους είναι η προτεραιότητα υπ’ αριθμόν ένα. Από την 1η Ιουλίου θα υποδεχόμαστε απευθείας πτήσεις σε όλους τους κύριους τουριστικούς προορισμούς μας. Και, εάν τα πράγματα πάνε βάσει σχεδίου, από την 1η Αυγούστου οι Ισραηλινοί τουρίστες θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Ανυπομονούμε να τους καλωσορίσουμε και φυσικά μπορούμε να παρατείνουμε τη σεζόν μέχρι τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο, ώστε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Αλλά, θέλω να σας πω ότι έχουμε δουλέψει άοκνα, ώστε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των καλεσμένων μας. Έχουμε αυστηρά πρωτόκολλα υγείας, έχουμε ενδυνάμωση των εγκαταστάσεων υγείας, έχουμε εργαστεί σκληρά, έτσι ώστε να ανοίξουμε την τουριστική μας βιομηχανία προς τους ξένους ταξιδιώτες, αλλά θα το πράξουμε ξανά, έχοντας πάντοτε ως κύριο μέλημά μας την ασφάλεια και την υγεία των τουριστών...", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 

  Ο πρωθυπουργός ανέδειξε τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος της τριμερούς ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση είναι προσανατολισμένη στις συνεχείς μεταρρυθμίσεις και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. "Αυτή είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα μας, πέρα από την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σας προσφέρουμε μία πύλη εισόδου προς την ευρωπαϊκή αγορά... Υπάρχουν ευκαιρίες και σε άλλους τομείς. Μιλήσαμε πολύ για το πώς μπορούμε να ενδυναμώσουμε την άμυνά μας, τη συνεργασία μας και στο επίπεδο υποδομής άμυνας...", ανέφερε.

  Όσον αφορά στην τριμερή Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: "Πράγματι πρόκειται για μία φόρμα, η οποία με την προσθήκη των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει ένα όραμα. Μία ειρηνική Ανατολική Μεσόγειο. Και σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και ο αγωγός του East Med. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που τον Ιανουάριο ήρθατε στην Αθήνα και υπογράψαμε τη συμφωνία. Και φυσικά η Ιταλία συμμετείχε σε όλο αυτό, έτσι ώστε να μπορέσει να ωφεληθεί από αυτό το εμβληματικό σχέδιο...Μιλάμε για φυσικό αέριο που θέλουμε να εκμεταλλευτούμε οποιοδήποτε κοίτασμα βρεθεί στην Ανατολική Μεσόγειο".

  Μ. Νετανιάχου: Οι ευκαιρίες είναι τεράστιες

  Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ διεμήνυσε ότι η ευημερία μπορεί να διασφαλιστεί, μόνο εάν διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια.

  "Οι ευκαιρίες είναι τεράστιες Και φυσικά περιλαμβάνουν τα φυσικά κοιτάσματα. Έχουμε κοιτάσματα αερίου στην Κύπρο, αλλά και στην Ελλάδα και στο Ισραήλ. Το πιο σημαντικό project που συζητήσαμε και θα συνεχίσουμε να συζητάμε είναι το μήκος του αγωγού East Med, που θα συνδέει τα κοιτάσματα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας προς την Ευρώπη. Μιλάμε για το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο αγωγό στον κόσμο. Έχουμε τη δέσμευση να το συζητήσουμε αυτό και να τα καταφέρουμε...", τόνισε.

  "Είχαμε 1,2 εκατομμύρια ισραηλινούς τουρίστες προς την Ελλάδα. Θέλαμε να αυξήσουμε αυτόν τον αριθμό, αλλά ο ιός μας πρόλαβε. Τώρα, όμως, αναζητούμε μία νέα δυνατότητα. Μία δυνατότητα να στοχεύσουμε στο άνοιγμα του τουρισμού. Και φυσικά, σε αυτήν την περίπτωση, η Ελλάδα και η Κύπρος θα είναι οι πρώτοι προορισμοί για τους Ισραηλινούς. Και θα θέλαμε να θέσουμε την 1η Αυγούστου ως πρώτο στόχο...Φυσικά αυτό σχετίζεται με το τι θα συμβεί σε επίπεδο πανδημίας, αλλά, εάν είμαστε ικανοποιημένοι από τους αριθμούς που θα δούμε, αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι απλό. Να στοχεύσουμε την 1η Αυγούστου ως την ημερομηνία πλήρους ανοίγματος..", επεσήμανε ο κ. Νετανιάχου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ